În luna luptei împotriva cancerului de sân, Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică (SRCGO),Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică (SRCGO) și Asociația Imunis, cu sprijinul Roche România, au organizat a treia ediție a campaniei „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”. Proiectul a ajuns în patru orașe mari din țară. Astfel, sute de femei din București, Cluj, Timișoara și Iași au învățat cum se face corect autopalparea sânilor, cu ajutorul unor mulaje anatomice. De asemenea, 150 de femei au beneficiat de ecografii mamare gratuite.

„Ecografia și mamografia sunt investigații imagistice extrem de importante pentru a evalua sănătatea sânilor. Cu ajutorul acestora, medicii cu experiență în senologie pot vizualiza anumite modificări de la nivelul glandei mamare și pot recomanda investigații suplimentare pentru a stabili un diagnostic de certitudine”, spune doamna doctor dr. Isabela Botea, medic specialist în imagistică și radiologie medicală. 

Este o campanie binevenită. În urmă cu 10 ani am avut o formațiune, am mers la medic. Era doar un puseu de grăsime. M-am liniștit și m-am bucurat că nu e ceva mai grav. Aș vrea să le rog pe toate femeile să își facă ecografie și mamografie, să își verifice sânii acasă și, dacă simt ceva la palpare, să meargă la doctor.”, spune una dintre femeile care au ajuns la standul campaniei. 

Contează mult ca noi toți să rămânem împreună și să facem astfel de demersuri. Mă bucur că <<Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!>> a ajuns o campanie la nivel național și că femeile au învățat astfel cât de important este să prevenim și da, prevenția începe cu adevărat acasă printr-o autopalpare corectă a sânilor și printr-o cunoaștere mai bună a corpului și a semnelor pe care el le dă. ”, spune Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis. 

De altfel, Cezar Irimia, președintele FABC, adaugă: „Mă bucur că anul acesta, în ciuda pandemiei, am reușit ducem mesajul campaniei în mai multe orașe din țară. Avem un număr mare de femei depistate cu cancer de sân, un cancer care, diagnosticat în fază incipientă, are șanse mari de vindecare. De altfel, femeile diagnosticate trebuie să știe că nu sunt singure în lupta cu boala, iar noi, ca bărbați, ar trebui să avem grijă de doamnele din viața noastră pentru ca acest diagnostic să le ocolească sau să fie depistat în fază incipientă.”

Și asta cu atât mai mult cu cât cancerul de sân în ultimii ani poate fi privit și ca o poveste a speranței. Tratamentele sunt din ce în ce mai bune, comportamentul preventiv începe să fie din ce în ce mai prezent în rândul femeilor, iar aici sigur ajută foarte mult și aceste campanii de promovare a autopalpării și vizitelor la medic, după cum completează dr. Daniela Zob, medic primar oncolog la Institutul Oncologic București. 

5000 de euro strânși din licitarea echipamentului speranței

Acestei campanii i s-a alăturat și echipa de baschet U-BT Cluj. În semn de susținere a proiectului, jucătorii echipei au purtat echipamente roz la două dintre meciurile meciurile din luna octombrie, iar Carmen Mihalca, una dintre supraviețuitoarele cancerului de sân, a aruncat prima minge în meciul cu CSM CSU Oradea. După cel de-al doilea meci, cu Dinamo București, echipamentele au fost scoase la licitație și s-au strâns nu mai puțin de 5000 de euro, care vor fi împărțiți între cele două asociații: FABC și  Imunis. 

Info despre cancerul de sân:

  • Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. 
  • În România, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân anul trecut, ceea ce înseamnă 11 femei pe zi.
  • O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii.
  • 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.

 

Pentru informații suplimentare despre cancerul de sân, accesațiwww.canceruldesan.ro 

 

 

Are nevoie de tine. Vorbește cu ea” este o campanie de prevenție a cancerului de sân, aflată la a treia ediție, dezvoltată de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică (SRCGO), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociația Imunis și sprijinită de Roche.

Despre FABC

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene și internaționale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari. FABC este o federație formată din 26 asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați: www.fabc.ro

 

Despre Asociația IMUNIS 

Asociația Imunis a fost înființată în 2016, având ca scop continuarea proiectului inovator început de Cosmina Grigore în 2015 – Caravana Noul Pacient. Toate programele Imunis sunt gândite astfel încât să le arate pacienților care sunt principalii piloni de schimbare de stil de viață pe care își pot construi transformarea. Lucrând alături de specialiști și medici, Asociația Imunis răspunde nevoilor pacienților în ceea ce privește alimentația, psihooncologia, sportul, managementul efectelor adverse, apartenența la grupuri de suport, dreptul la muncă, la încadrarea corectă în grad de handicap, dar și alte probleme cu care se pot confrunta pacienții pe termen scurt, mediu si lung.

Despre Roche 

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferenţiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Pentru orice informații suplimentare vă rugăm să accesați www.roche.ro

 

Surse:

http://www.esmo.org
http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-specific-cancers/breast-cancer-statistics
http://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/statistics

http://www.esmo.org/Guidelines/Breast-Cancer/Primary-Breast-Cancer 

https://gco.iarc.fr/

www.canceruldesan.ro