BCC sluit webshop na faillissement, enkele fysieke winkels nog tijdelijk open

Nadat BCC in september door de rechtbank failliet is verklaard, is nu ook de webshop van de elektronicaketen gesloten. Hoewel het niet meer mogelijk is om online producten te bestellen, zijn enkele fysieke winkels van BCC nog open voor een failissementsuitverkoop.

De elektronicaketen geeft in enkele van zijn fysieke winkels hoge kortingen op de resterende voorraad, meldt NU.nl. Omdat er sprake is van een faillissement kunnen klanten gekochte producten niet meer terugbrengen of ruilen. Het is niet bekend hoelang de filialen precies open blijven.

Het is nog niet duidelijk wat de sluiting van de webshop en de faillissementsuitverkoop betekent voor een eventuele doorstart van BCC. RTL Nieuws meldde eerder dat er in elk geval niet op een volledige doorstart van de keten wordt gerekend. Wel wordt er onderhandeld met enkele partijen, waaronder Coolblue en MediaMarkt, over de overname van bepaalde onderdelen van het bedrijf.

BCC is een van de grootste elektronicaketens in Nederland, met ongeveer 60 filialen. Sinds eind 2020 was de BCC onderdeel van Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker en Intertoys. Het faillissement wordt afgehandeld door curatoren Joris Lensink en Thijs Hekman.

BCC-winkel Amsterdam West

Door Sabine Schults

Redacteur

16-10-2023 • 14:13

252 Linkedin Whatsapp

Submitter: Tinxian

Reacties (252)

252
250
119
3
0
103
Wijzig sortering
Jammer dat mediamarkt tegenwoordig zo’n beetje alleen heerser is met fysieke winkels. Ik hoop dat cool blue ze kan kopen, die is toch iets minder groot al is het hoe dan ook jammer dat er weer minder keuze is.
Ik snap hem niet helemaal? :) Hoe bedoel je dat Coolblue "minder groot" is? Coolblue had in 2022 een recordomzet van 2,35 miljard euro. De cijfers van BCC zijn wat minder goed te vinden (als ze al bekend zijn voor 2022), maar volgens RTL Nieuws hadden ze in 2021 een omzet van zo'n 425 miljoen euro. Dat zal in 2022 vast niet drastisch gestegen zijn, gok ik.

Als je bedoelt dat ze kleiner zijn qua fysieke winkelpanden, dan klopt dat (denk ik) wel. BCC lijkt zo'n 60 winkels gehad te hebben tegenover de 15 die Coolblue op dit moment heeft. Daar liggen misschien kansen voor Coolblue, maar schat zo in dat ze niet heel veel meer filialen willen gaan openen. Men weet Coolblue goed online te vinden (en andersom).
Leuk, 2.35 miljard omzet. Maar de winst na alle betalingen is.... 43 miljoen euro. Dat is veel belangrijker!
Coolblue is ook niet echt vernieuwend meer. Ze waren ooit innovatief, maar panden van de BCC overnemen klinkt niet als een solide business model. Vastgoed tegen de hoofdprijs en levert nauwelijk wat op. Als ik iets wil bestellen bij Coolblue dan gaat dat altijd online.
Coolblue heeft wat mij betreft de beste service van de 3 (nu 2) Vooral de Mediamarkt heeft er een handje van om lastig te zijn met retouren na aankoop in de winkel zelf. En verder zie ik ook niet hoe je echt vernieuwend kan zijn in deze markt, moeten ze 's nachts met de bakfiets je bestelling komen brengen?
Vergeet de Expert winkels niet. Minder bekend bij de (rand)stedelingen, maar in bepaalde regionen is Expert nog een hele grote winkel en de service die ze daar bieden is meestal zeer goed.

Echter zijn die winkel ook uitstervende, aangezien de meeste klanten van die winkel ouderen zijn.
Vergeet de electro worlds niet, ook goede service
Daarbij zijn de prijzen dan in de meeste gevallen ook schrikbarend duur. Waar de ouderen meestal een winkel binnengaan en binnen 10 minuten de koop al wordt afgerond. Geen idee hebbende dat ze ver boven het marktgemiddelde hebben betaald.
Bepaalde dingen koop ik ook bij Expert.
Met name als ik advies wil, want dat lijkt nog de enige winkel waar je bijv. voor witgoed nog fatsoenlijk advies kunt krijgen.
Als het om computer spullen gaat dan weet ik het allemaal zelf wel, maar voor sommige andere dingen is het fijn om advies te krijgen, en dan koop ik het daar ook, zelfs als het een paar euro duurder is.

Ik woon gelukkig in een stad waar nog heel veel gespecialiseerde winkels bestaan, die ook echt kennis en spullen hebben waar je van op aan kunt. Ik ben best handig en kan veel vinden op internet, maar iemand met ervaring is ook echt nog wel wat waard.
Ik ben het met je eens! Sterker nog, ik weet sinds 00:51 jongstleden dat Coolblue fysieke winkels heeft…🙄
Uhm, kom je nooit ergens?
Ja 43 miljoen is echt helemaal niets. Zeker na Covid tijden.
Even zonder sarcasme, als jij denkt dat 43 miljoen nettowinst weinig is heb je werkelijk waar geen benul.
Idd, 43 miljoen, van de coolblue pagina

Resultaten 2022

Omzet: 2,35 miljard euro (+0,6%)
Bedrijfsresultaat (EBITDA): 43 miljoen euro
Klanttevredenheid (NPS): 67

Dat vind ik op een omzet van 2.35 miljard niet veel nee. Ja, het is een serieus bedrag. Maar is is net aan 2% van de omzet. En dat is bedroevend laag.

[Reactie gewijzigd door sus op 17 oktober 2023 09:40]

Waar kan dat aan liggen? Marges op de producten? Dure winkelpanden? Teveel duurbetaald management wat eigenlijk niets toevoegt?

Ik weet het niet maar ben met je eens dat het niet veel winst is. Aan de andere kant, zijn Coolblue medewerkers tevreden over hun salaris vind ik het heel netjes. Dat zou betekenen dat het bedrijf meer oog heeft voor goede beloning dan voor winst.
Waar het aan ligt is domweg de race naar de bodem met de laagste prijzen, waar vaak zelfs geld bij moet. Alles om op die manier marktaandeel te kopen. Megekko doet er nu ook hard aan mee; die zitten met verkoopprijzen vaak onder de inkoopprijzen die ik heb bij mijn distributeurs. Uiteraard zit er voor een deel afnamekorting in, maar dat is niet de hele verklaring van het prijsverschil.

Die race naar de bodem begint nu slachtoffers te eisen. Winkels (zoals BCC) willen internetprijzen volgen, maar dat is domweg niet te doen als je ook fysieke winkels hebt. Bij MyCom deden ze het, die zijn weg. Bij Paradigit deden ze het, die zijn weg met alle winkels. BCC deed het... en zie daar.

Als primaire reden van de faillissementen zien je nu dat ze allemaal als reden aangeven dat de marges te laag zijn en dat ze dus de kosten niet meer kunnen betalen.

Er gaan vanzelf 2 soorten winkels overblijven. De echte prijsstunters die alleen online zitten, lage marges hebben en hier en daar een servicewinkel hebben. Waar je op gebied van service niet veel van hoeft te verwachten. Als er wat stuk is - insturen en zij sturen door naar de fabriek. En daarnaast de lokale ondernemer (die prima 4-5 winkels kan hebben) die een hogere marge heeft, maar die ook veel meer kan doen op gebied van service. Die zelf de reparaties kan en mag uitvoeren.

En dat middensegment, waar een BCC zit, dat valt er tussen uit.
Ik weet niet waar u vandaan haalt dat Mycom probeerde onder de concurrentie qua prijs te zitten, naar mijn weten waren ze altijd duurder dan concurrentie maar probeerde ze klanten te houden door betere service te geven( die ik altijd te duur vond en lastig te verkopen vond toen ik er werkte)
Nee, MyCom probeerde webwinkelprijzen in de winkel te hanteren - daar zat het probleem. Neem daarnaast de dure verbouwingen van Dynabyte -> MyCom en de nog duurdere verbouwingen van Dixons en je bent al snel de sjaak. Ik heb er van 2002 gezeten tot ik de deuren mocht sluiten bij het faillissement, met uiteindelijk 5 winkels onder mijn hoede. Ik had wel wat inzicht zeg maar.

Service te duur vinden is relatief en wordt vaak bekeken vanuit de verkoper. Je moet het omdraaien en bekijken vanuit de klant. Wat heeft de klant er voor over om met zijn toestel volledig werkend terug de deur uit te gaan t.o.v. hij moet alles zelf overzetten en installeren. De meeste klanten kunnen dat niet, daar kan je dus prima een waarde aan hangen.

Nu al 8 jaar mijn eigen winkel, draait als een malle. Componentenprijzen liggen gemiddeld tov de pricewatch. Niet de goedkoopste, niet de duurste. Een mooie mix van services met bijhorende prijzen. Van laptops voor ouderen tot game PC's die we hier op maat samenstellen.
En zo zie je maar dat het ook voor een (voornamelijk) webshop niet meteen gegarandeerd is dat je dikke winsten draait. Maar verkijk je ook niet op het bedrag. Alle salarissen en bonussen zijn er vanaf. Ook alle onkosten, zoals personeelsfeestjes en incentives. Dus ja...het klinkt laag, en ís misschien ook laag, maar ze maken in ieder geval nog winst.
Vergeet ook niet dat ze een legertje softwareontwikkelaars/webdesigners aan zich moeten binden; dat kost best wat als je het verloop in de hand wilt houden. En misschien zijn al die retouren ook een zware last voor alle webshops. Daar moet je ook weer wat mee. Daar hoor je veel bedrijven in die branche over klagen. Allemaal spullen die je niet zomaar meer kunt verkopen (alleen met korting); sommige producten gaan meteen door naar een opkoper voor een prikkie. Volgens mij een behoorlijke onkostenpost.
In retail zijn de marges doorgaans vrij laag. Als ze hoog waren zouden er wel meer winkels zijn. Maar dan koopt niemand meer in een winkel. Een Apple- of Legowinkel o.i.d. kan dan wel hoge marges op hun producten aanhouden. Dat kopen mensen toch wel.
De marges worden door de ondernemer bepaald. En als je een hogere marge wil, dan zal je daar wat tegenover moeten zetten. Het is aan de ondernemer om de hogere prijs te kunnen verantwoorden. Lukt mij al 8 jaar prima, met een gezonde marge. En ja, ik heb ook wekelijks mensen die even komen kijken, die wat vragen stellen en waarbij uiteindelijk ook over de prijs begonnen wordt. Als ik dan uitleg wat onze meerwaarde is, dan is dat eigenlijk nooit meer een issue.

Ben ik de ideale shop voor een tweaker? Nee, die koopt het allergoedkoopste ding en regelt het zelf. Ik ben wel de ideale shop voor de doorsnee consument die gewoon een apparaat in huis wil wat werkt en waar hij met vragen even mee binnen kan stappen. Ik ben ook de ideale shop voor die tweaker die misgrijpt met zijn thermische pasta, of toch even die Fractal Design North kast wil bekijken (die bij ons 7,50 duurder is dan de goedkoopste webshop - en dus meteen mee gaat). Of die even snel een SSD'tje nodig heeft of een paar (RGB) casefans.
Om te zien of een bedrijf goed draait, heb je volkomen gelijk. Als ik even snel reken hebben we het zelfs over een schamele 2% van de omzet. Maar om aan te geven hoe groot een bedrijf is en hoeveel ze bij de consument weghalen, mag je best de bruto omzet noemen.
Ik heb het echt over de winkelstraat. Dan heeft mediamarkt veel meer fysieke winkels dan cool blue
Dat klopt ook wel, alleen zijn het dan ook wel allemaal franchises zaken/winkels en van Coolblue niet.
Mocht je media markt bedoeld is het geen franchise meer.
Volgensmij ging het om de vergelijking met mediamarkt
Ik weet niet of dat zo'n fantastische slimme move zou zijn van CB, ik loop ook daar alleen maar naar binnen om een bestelling op te halen.

En binnen Den Haag is de Mediamarkt ook al verhuisd, naar een mijn inziens niet bepaald betere locatie (verhuizing in dezelfde winkelstraat maar ze zijn veel minder prominent aanwezig)

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 16 oktober 2023 14:31]

Dat klinkt alsof ze naar een goedkopere locatie verhuisd zijn. En zoals hierboven gezegd, MM is zo'n beetje de enige overgebleven partij, dus voor de concurrentie hoeven ze niet bang te zijn. Dan is een goedkopere locatie waarschijnlijk de kosten van de verhuizing wel waard. De specifieke niche die ze bedienen ( nu nodig c.q. niet willen wachten op online) komt toch wel naar ze toe.
De specifieke niche die ze bedienen ( nu nodig c.q. niet willen wachten op online) komt toch wel naar ze toe.
Ik was laatst toevallig bij de Mediamarkt fysiek binnengewandeld omdat ik een switch moest hebben.
Die was nog bij het filiaal op voorraad; maar bij aankomst toch opper-de-pop.
En het personeel wist het ook niet. (Ze hebben het daadwerkelijk geprobeerd; incl. andere medewerkers polsen in het magazijn; verse nog niet uitgepakte voorraad checken; etc. etc.)

Dus neem het inspelen op het 'nu nodig'-segment ook maar met een korreltje zout.
Klopt dit viel me al aantal jaar op. Laatste keer ssd nodig, webshop geeft aan ligt op voorraad, let wel; De goedkoopste was op voorrraad. Plots in de winke, "oh nee die is er toch niet" We hebben toevallig alleen de dure variant met meeste marge nog in de winkel. "Ja soms zijn de voorradan niet helemaal accuraat" zegt de medewerker. Terwijl weer een ssd afboekt in het systeem. Lijken me allemaal verkoop trucjes om mensen de winkel in te krijgen.
Ik heb naast mijn studie bij de MediaMarkt gewerkt. Dit is geen trucje maar gewoon het gevolg van een k*tsysteem wat van hogerop geforceerd wordt. En gezien die toch niet op de werkvloer staan en de boze klanten niet over zich heen krijgen doen ze er niks mee als de medewerkers op de werkvloer erover klagen. Want echt, de vloermedewerkers hebben hier ook geen lol aan.

Probleem is dat in het systeem, showmodellen, artikelen die afgeboekt moeten worden om verscheidene redenen, retouren ongeacht op ze verkoopbaar zouden moeten zijn of niet, kapotte artiekelen, en nog wat dingen op dezelfde teller staan. En zodra die teller boven 0 staat staat er overal dat het op voorraad is. Maar dat kan dus prima een absoluut niet verkoopbaar item zijn.

Om het erger te maken zijn er telefonisch "klantenservices per winkel", maar dat is 1 groot callcenter in Amsterdam die zegt dat ze de winkel zijn en puur het systeem van die winkel voor hun neus hebben. Hoe vaak ik wel niet boze klanten heb gehad want ze hadden de winkel gebeld en die zei dat het echt op voorraad was terwijl het er echt niet was door bovenstaande redenen.

Overigens is duurder niet altijd met betere marge. Kijk vooral naar het laatste getal op de prijs. Voor oudheid en hoge marges staat er meestal een 7, en 6 of 8 (ff vergeten welke van de 2). 9 en 0 op het eind betekend niks behalve de psychologie van "lijkt een betere prijs" die iedereen wel weet.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 17 oktober 2023 13:26]

Wel grappig dat er meteen aan kwade opzet gedacht word: "Nooit iets toeschrijven aan kwade opzet, als het ook toe geschreven kan worden aan incompetentie."
Maar in hoeverre is nu nog nog echt een USP met same day delivery?
Het vervelende is weer wel dat de service ver te zoeken is [ook uit eigen ervaring] waar Coolblue mijn beste ervaring heeft wat niet alleen de service is maar ook een stuk vriendelijker in alle opzichten.
De Bcc in Hengelo zit naast de Mediamarkt. Ik was daar voor mijn koptelefoon, en raakte aan de praat met personeel van de Bcc. Ik zei Mediamarkt moet jullie gewoon opkopen en die muur slopen. Toen zei hij: dat gaan ze nooit doen, mediamarkt wil verkleinen, ze hebben zelfs aangeboden om ons gratis een deel van het pand terug te geven om zo te krimpen. Maar toen ging het al slecht met Bcc. Vraag me af hoelang MM het vol houdt.
Dat zelfde vraag ik mij ook af. Ik zag in verschillende MediaMarkt vestingingen best veel lege schappen. Ook de uitstraling van de winkels is verouderd. Dit geldt niet alleen voor Nederland. In Duitsland is het beeld niet veel anders. Hun webwinkel vind ik ook al niet beter.
Ik verwacht ook dat MediaMarkt eerdags er mee stopt.
Misschien interessant om te weten dat mediamarkt in Zweden zichzelf net verkocht heeft aan Power
Ja, snap ik ook wel.
Media Markt is gewoon een distributiecentrum met magazijnmedewerkers. Want de medewerkers hebben echt totaal nergens kennis van, mensen wordt echt het meest slechte advies gegeven.
Als je als je doorsneeconsument om advies vraagt gaan ze letterlijk specificaties vergelijken. Dat kan iedere klant ook prima zelf doen als dat het advies is haha.

En dan nog niet over de service te spreken, waardeloos.

[Reactie gewijzigd door H.Boss op 17 oktober 2023 11:10]

Gister bij de mm geweest, niet veel leeg, maar vooral veel Chineese rotzooi. Kwam daar voor airpods, maar vooral bij de kassa omgeving ligt me toch veel chineese meuk. Leek wel de action.
Dit dus. Van veel producten is alleen het demomodel aanwezig. Als je het dan wil kopen, moet je het alsnog in de webshop bestellen en kan het de volgende dag in de winkel afgehaald worden of worden thuisbezorgd. Hoe de webshop loopt, weet ik niet. Maar ik denk dat de winkels al lang niet meer winstgevend zijn.
Dit dus, wou in mei 2 smartwatches kopen maar wou ze eerst zien en voelen. Toen de verkoper er bij gehaald met "doe mij er maar 2" zijn antwoord: Deze kunt u online bestellen meneer.
mijn vader had een nieuwe ssd .... de 970 werd aangeboden.... voor het zelfde geld een 990 gehaald via webshop. is toch bizar... niet goedkoop en oude modellen... was vroeger al zo maar nu toch wel erg.

bcc gisteren geweest, we hebben daar wel dingen gekocht incl installatie, handig. alleen nu waren bepaalde dingen tot 50% korting... en vaak maar 20%.... niet echt aanbieding als je de prijzen met internet vergelijkt...
Dat zelfde vraag ik mij ook af. Ik zag in verschillende MediaMarkt vestingingen best veel lege schappen.
Wat dacht je van compleet ontbreken van winkelpersoneel?
Ik had laatst een geval waar een artikel wat nog op voorraad moest zijn, gewoon op was.
In geen velden of wegen een vrije medewerker te bespeuren. Op de hele winkelvloer (die een flinke fabriekshal groot is) maar 2 man.

Kwam uiteindelijk iemand met een kar met voorraad uit het magazijn voorbij die ik aangeschoten had. Hij stond ook even te kijken: "Heh? Ze staan hier maar met 2 man?! Hoe dan..."

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 16 oktober 2023 22:04]

Mediamarkt in Enschede heeft ruim de helft van zijn vloeroppervlak opgegeven, de begane grond heeft nu alleen nog een toegang en klantenservice balie, de winkel zelf zit alleen nog in de kelder. Ik denk dat ook MM last heeft van de online webshops.
Ik zou niet weten waarom. De prijzen bij de grote Webwinkels (zoals Coolblue) zijn gewoon de adviesprijzen.
Maar de service daar in tegen is weer heel goed en vergeet niet dat service toch ook niet gratis is en ik betaal liever wat meer voor goede service.
Hier ben ik het ook mee eens.
In vergelijking tot andere online sites heeft Coolblue nog een service die goed is, en daar staal ik ook liever voor.
Deels uiterlijke schijn die goede service van Coolblue. Onze ervaring is dat pas blijkt hoe slecht de service is als je die ook echt nodig hebt voor iets dat net niet standaard is. Pakketje voor iemand op een totaal adres dat hier per abuis werd aangenomen, Coolblue weigert mee te werken om het netjes op te lossen en geeft "gewoon" al onze prive gegevens aan de echte geadresseerde omdat wij niet in een meewerk modus zouden zitten. Installatie service bij m'n schoonmoeder voor een wasmachine, die sluiten we niet aan op een trekschalaar want de garantie vervalt als we de stekker eraf knippen.
Vroeger was ruim een kwart van de mediamarkt muziek, films en games. Er zijn nog wat games, maar de rest is bijna helemaal verdwenen.
Dit ivm inspelen op digitalisering, denk aan streamingdiensten en Spotify, was dus niet meer rendabel, enkel games trekt je nog klanten ondanks mindere winst marge
Toen V&D omviel, verhoogde MM meteen de prijzen van nieuwe dvd's. Ik kocht toen al minder snel de nieuwe titels. En die hoge prijzen zijn toen altijd gebleven waarna de afdelingen ook kleiner en kleiner werden. Toen is eigenlijk de cirkel naar beneden al begonnen. En toen was Netflix etc er nog niet. In Duitsland kan je in de grote steden nog wel redelijk aanbod vinden. Ik kom daar vaak in de MM of Saturn. Varieert wel per vestiging. Saturn Aachen is niet groot maar b.v. in Herzogenrath is er nog volop keuze.
Ja. Kijken in de winkel en vervolgens voor de laagste prijs online kopen. Daar kunnen ze niet tegen op. Een hello-tv heeft veel minder kostbaar vastgoed en kan dus met een lagere marge draaien en meer winst pakken.
En apparatuur is tegenwoordig zo betrouwbaar dat een winkel in de buurt minder belangrijk is geworden.
Klopt! Je loopt ze nu zo voorbij ipv de prominente meeting point dat het eerst was. Rare zet.
Mwah, ik weet niet, hun nieuwe locatie ligt wel een stuk centraler, de oude moest je toch voor omlopen. Hij is wel kleiner geworden, net als rotterdam, die gebruikt een hele verdieping niet meer.....
Zo, die in het centrum zeker ben er al een poosje niet meer geweest, in Alexandrium nog het zelfde.
naar een mijn inziens niet bepaald betere locatie
Daar denken ze bij MediaMarkt anders over: https://www.denhaagfm.nl/...-bay-in-grote-marktstraat. Reden voor verhuizing zoals te lezen in deze bron maar ook in andere nieuwsbronnen: de nieuwe locatie is prominenter in zicht en ligt centraler.

Ik moet zeggen dat ik dit ook enigsinds begrijp. De vorige winkel zag er niet uit van binnen en had 3 (als niet 4 weet ik even niet zeker, in de kelder had je volgensmij nog een service punt) verdiepingen. De nieuwe zaak heeft er maar 2. Dit vindt ik persoonlijk een plus, want als echte techhie vindt ik het best leuk om een zaak als MM in te lopen en gewoon eens te kijken wat ze hebben (kijken kijken, niet kopen). Deze ervaring is voor mij persoonlijker beter in de nieuwe winkel.
Er staat bepaalde delen. Dus dat zegt niet dat ze alle winkels overnemen, wat ze ook zeker niet gaan doen, aangezien er bijvoorbeeld op Rotterdam Alexander al een CB winkel zit vlakbij de BCC.
Een fysieke electronicawinkel in elk dorp is gewoon niet meer van deze tijd. Electronica is een makkelijk product om online te kopen, zelfs mijn ouders bestellen zulke producten online.
Het voordeel van de BCC was dat de winkel in de buurt zit. Maar als je stofzuiger stuk is en je gaat naar de BCC, staan er drie stofzuigers waar je uit kan kiezen. Want de winkels zijn klein.
Online betaal je vaak minder en heb je veel meer keuze.
En de mensen die graag naar een fysieke electronicawinkel gaan reizen wat verder naar bijvoorbeeld de MediaMarkt, zodat er ook echt wat te kiezen valt. Televisies willen veel mensen bijvoorbeeld nog wel eerst even zien.
Klopt helemaal.
Menig elektronicawinkelpersoneel heeft geen benul wat ze verkopen. Het zijn 'slechts' dozenschuivers. Hun productkennis gaat niet (veel) verder dan het verkooppraatje van de fabrikanten. Mede om die reden voegt een fysieke winkel dus helemaal niets meer toe aan het product.
Het enige (en dan ook echt het enige) dat een fysieke winkel toevoegt voor elektronicaproducten is, als je het 'direct' mee kan nemen. Dus niet een dag of wat hoeft te wachten op je bestelling. Ook kan een fysieke winkel prettiger zijn als je service nodig hebt. Dan kan face-to-face fijner zijn. Maar dat staat weer los van het product.

(Let wel. Ik heb hier over elektronicawinkels als de BCC, Media Markt, Electro World, Expert, enz. Niet over speciaalzaken. Je ziet bijvoorbeeld bij bepaalde audiospeciaalzaken, dat er daadwerkelijk mensen rondlopen die verstand van zaken hebben, maar je ziet dat wel steeds minder in het straatbeeld)

Een tv in een winkel bekijken snap ik enerzijds wel. Het is toch een kast die je in je woonkamer hebt, dus je moet hem gevoelsmatig wel 'mooi' vinden. (al zijn ongeveer 95,0% van de televisies gechargeerd weinig meer dan een zwarte plaat met een bepaald design voet.)
De beeldkwaliteit kun je in een showroom niet bepalen, aangezien ze daar op de showroomstand staan, waardoor de kleuren nergens meer op slaan. (buiten dat kun je alleen bepalen of je het beeld mooi vindt, als je hem in je eigen kamer hebt staan.) Als het om de bediening gaat, kun je denk ik beter YouTube filmpjes bekijken van mensen die hem al gekocht hebben.
Vroeger was de kennis van de verkoper niet heel veel anders maar toen was er geen internet en kon je de informatie van de verkoper niet controleren of vooraf al tot je nemen. Je ging er gewoon vanuit dat het klopte, maar destijds werd er ook genoeg onzin verteld door de verkopers.
Klopt helemaal. Maar toen 'moest' je dus wel naar zo'n winkel toe. Ze zijn overbodig geworden. De dozenschuivers zijn vervangen door webwinkels.

De winkeliersvereniging van mijn woonplaats klaagde regelmatig in hun social media-uitingen dat mensen online winkelen in plaats van lokaal. Toen ik nog social media accounts had, reageerde ik daar een keer op dat dat ook niet zo gek is, aangezien ze niks toevoegen aan hun verkochte producten, duurder zijn en minder keus hebben. Het leeuwendeel van de winkels waren grote ketens met ongeïnteresseerde mensen op de vloer. Alle respect voor Xenos, Blokker, BCC, Media Markt, We, C&A, en Intersport. Als we die ketens 'lokaal winkelen' gaan noemen, gaat er ergens iets verkeerd wat mij betreft.
Even echt iets zien of proberen is precies de meerwaarde van een fysieke winkel. En dan hoef je niet eens zo veel te hebben. Ik heb een tijdje terug op basis van de Consumentengids twee steelstofzuigers geprobeerd, en het proberen leidde tot een andere keuze dan alleen de reviews lezen.
Denk dat je je vergist in wat een lokale winkel kan toevoegen als ze het een beetje slim doen. Aanname dat 1995 je geboortejaar is, dan zijn je ouders vermoedelijk rond de 50. Niet zo gek dat die online kopen maar wat doen je opa's en oma's?
Mijn moeder is 81 en koopt alles lokaal. Sterker nog ze gaat naar de dagbesteding, die kopen allemaal lokaal en bij dezelfde Electro World. Niet de goedkoopste maar wel ijzersterk in service en extra werkzaamheden voor mensen met een kleine(re) beurs. Die zaak loopt als een trein en heeft het heel goed begrepen.
Heel wat dorpen hebben nog dergelijke winkels die het goed tot zeer goed doen op een ander publiek dan de gemiddelde tweaker.
Voor CoolBlue heeft het geen enkel nut om BCC te kopen.
De locaties zijn niet altijd optimaal met mogelijk ook nog eens dure contracten, de werknemers in de winkels hebben heel-erg-andere mentaliteit.
Hier in de buurt een BCC en Mediamarkt naast elkaar. BCC komt toch best over als een hobby clubje in verhouding. Qua personeel, aanbod en indeling. Nooit behoefte gehad er iets te kopen.
Mijn ervaring is toch dat bij de bcc het personeel iets vriendelijker en geïnteresseerder is en iets meer kennis van zaken heeft. Natuurlijk, menig tweaker zal niet echt onder de indruk zijn van het kennisniveau van de gemiddelde bcc medewerker, maar het is in mijn ervaring zeker beter dan MediaMarkt .
Het personeel is aan beide kanten soms om te huilen. Helemaal als het wat drukker is, en een medewerker je meerdere keren aanspreekt, maar je meermaals niet herkent, dan is het bij elk product die je bekijkt; “werkt top, heb t zelf ook!”. Sure, je hebt 5 TV’s in je huiskamer, 3 routers, en 3 laptops, allemaal precies die ik aan t bekijken was.
Tja, in beide gevallen ligt de lat ook erg laag. "Kundiger/vriendelijker" dan MediaMarkt is nu niet bepaald ambitieus natuurlijk.
Expert bestaat nog en iets dat EP heet maar wellicht is dat niet landelijk.
Klopt electro world is er ook nog maar dat zijn toch de wat kleinere winkels en de vraag blijft hoe lang die het overleven.
Mijn moeder van 81 en iedereen van de dagbesteding waar ze komt kopen alles bij de lokale Electro World. Ben er ook wel eens binnen gelopen, die specifieke winkel is druk en loopt als een trein. Service hebben ze daar heel goed begrepen en tegen minimale of geen extra kosten komen ze even kijken of die vaatwasser wel goed gaat passen, zetten ze weken later de nieuwe wasmachine op een verhoging die elders gekocht is enz. Of bij twijfel over een defect sturen ze een ZZPer die serieus kijkt of iets gerepareerd kan worden ipv meteen wat nieuws aan te smeren.
Dan snap je het, voeg je echt wat toe en heb je gratis reclame onder een flinke groep mensen. Ik ga niet meer met een rollator in de kofferbak stad en land af met m'n moeder, ga maar even naar de Electro World dan komt het goed.
Coolbleu van buiten een leuk bedrijf maar intern is het niet best uit derde hand moet ik erbij zeggen.
Dus de vriend van je vriend vind het niets, dus jij ook, ik zou nog even een koffietje inschenken.
Ik heb er in het verleden enkele keren gesolliciteerd en op basis van de reactie (of het gebrek daaraan) ontstaat bij mij hetzelfde beeld.
Maar dat hebben we zelf zover laten komen. Als we zelf gewoon trouw waren gebleven aan lokale winkels of lokale ketens was MM nooit zo overheersend geworden. Maar ja, het was (in het begin) zo lekker goedkoop. En die truc is al zo oud als de mensheid....
Cool Blue wil naar de beurs, vraag me af of CB op termijn dan nog zo service gericht blijft.
Volgens mij is dat niet de filosofie van CB over een winkel. Als die meer winkels hadden gewild zouden ze die zelf wel uit de grond stampen.
Hmm dat doen ze ook, 14 in nederland en 12 in belgie momenteel, doen ze best goed
Wat dacht je van de volgende fysieke winkels die er nog zijn: Expert, Electroworld, EP winkels? Winkels die service hoog in het vaandel hebben staan. Je betaald soms wat meer, maar lang niet altijd. De service is in ieder geval een stuk beter.
Mijn laatste ervaringen met expert hebben mij ook weg gejaagd van die keten. Als je 4 keer in de week onjuist geïnformeerd wordt of dat afspraken niet nagekomen worden is geen incident meer maar structureel iets wat niet goed zit. Meerwaarde tov mm of cb is wat mij betreft dan ook 0.
Weekje terug nog bij de BCC geweest (The Wall). Korting was 30%, maar bij het schap stond een lagere prijs dan in het systeem stond. Vervolgens moest de man ook nog eigenhandig de korting berekenen. Contant afrekenen kan niet, je moet pinnen. Nadat ik de rekening kreeg en opmerkte dat er een veel hoger bedrag stond bij een van de artikelen kreeg ik te horen dat dat niet gecorrigeerd kon worden.

Ik mag me aansluiten bij andere gedupeerden bij het email-adres [email protected] maar dat heeft weinig zin :/

Let dus goed op wat je moet afrekenen en reken dat geheel na voordat je pint. Kijk ook of er niet per abuis een verkeerd (hoger) bedrag staat, want ook dat ben je gewoon kwijt dan ;(
Ik wilde een Jura koffiezet apparaat scoren, maar de eerste bestelling werd geannuleerd. Daarna een tweede bestelling geplaatst, die wel doorkwam. Ik hoop dat het bedrag van de eerste bestelling netjes wordt teruggestort, anders kan [email protected] ook een mailtje verwachten.
Heb je ze beide betaald? Ik had namelijk 2 koptelefoons besteld. Sony xm5, 245 euro. 1 met klarna en 1 ophalen in de winkel en betalen. Die van Klarna kon ik niet meer annuleren want BCC geeft geen enkel bedrag terug, en klarna betaald in principe al voor jou. Dus ik zou dat bedrag schuldig blijven aan Klarna Gelukkig die 2e ophalen en betalen in de winkel gedaan, die kon ik dus annuleren. Ben bang dat je je geld van de eerste ook kwijt bent…
Heeft Klarna geen vorm van kopersbescherming als er niet geleverd wordt? Kan zo even snel iig geen uitzondering vinden voor het failliet gaan van een winkel.
Contact over gehad met Klarna, maar alleen als ze nooit het product zouden leveren. Maar Klarna heeft dan al betaald, en BCC geeft niets terug. Dus vraag me af wie de verantwoording heeft dan, niet gevraagd want kreeg dag later de xm5 binnen. Ik dacht juist op safe te spelen omdat ik ook dacht dat klarna het op een escrow account zou zetten, en pas bcc betaalde na levering.
Als er geen prestatie (product) geleverd wordt, hoef je niet te betalen. Als dat wel gebeurt, dan wel.
Op hun site staat dat er zeker koperbescherming is
Pauzeer uw betaling.
Hebt u geen bestelling ontvangen of een defect item ontvangen? We pauzeren uw betalingen als er iets misgaat en helpen u met uw zaak.
Doordat je met hen contact hebt opgenomen hadden ze de betaling kunnen stoppen. Ik weet niet exact wanneer ze betalen aan de leverancier, maar daar zit zeker tijd tussen. Hebben ze dat niet gedaan, of hebben ze al betaald, zie dan het volgende. Er staat idd niet dat ze terug gaan betalen, maar ik zou het wel eisen.
Als u online met Klarna hebt betaald maar u hebt uw goederen niet ontvangen, of wat u hebt ontvangen is niet wat u hebt besteld (aanzienlijke afwijking), komt u mogelijk in aanmerking voor een terugbetaling voor uw bestelling onder het beleid voor kopersbescherming van Klarna als u al uw mogelijkheden om dit te herstellen met de winkel hebt uitgeoefend (geen zorgen, we helpen u). Houd er rekening mee dat mogelijke verzendkosten voor retourzendingen niet worden gedekt door het beleid voor kopersbescherming.
Dus gewoon in een mail aangeven dat je verwacht dat het artikel nooit geleverd gaat worden en dat ze de betaling onbeperkt on hold moeten zetten tot er duidelijkheid is. Verder duidelijk aangeven dat het sinds 21 september al duidelijk is dat BCC failliet is en dan het niet handig is om geld over te maken aan BCC nadat ze failliet zijn gegaan en niet zullen gaan leveren. Ik weet niet wanneer je besteld hebt, danwel wanneer klarna het geld over maakt.

Als het nog gepauzeerd kan worden, zullen ze waarschijnlijk komen dan met het verhaal dat je elke week dit moet aangeven of het wel of niet geleverd, maar daarop zou ik wederom reageren dat je dat niet elke week gaat doen, en pas akkoord met betaling gaat als het bestelde goed is geleverd.

Als je rechtsbijstand heb, schakel die in, anders juridisch loket. Geef niet zo maar op
Gewoon ontbinden. Dan vervalt je betalingsverplichting. Dat is dan vervolgens het probleem van Klarna.

[Reactie gewijzigd door desp op 16 oktober 2023 18:26]

Probleem is, je kan niet annuleren bij bcc. Of je krijgt je product en moet dit houden, of je krijgt niets (dan zal klarna wel terugbetalen). Maar Klarna krijgt geen geld meer van Bcc, dus dat is meer de vraag. Is het klarna vs bcc of klarna vs de klant.
Klarna kan geen geld meer van jou vorderen zodra de overeenkomst ontbonden is. Het ging toch hier om de situatie dat je nog moet betalen? Dat kan je dan voorkomen. Zelfs als je het product al hebt gehad kan je je rechten tegen klarna inroepen. Ontbinden kan ook nu nog steeds; gewoon bericht naar curator sturen dat je de overeenkomst ontbindt ogv je herroepingsrecht...uitgaande dat je dat recht nog hebt en niet door tijdsverloop is vervallen. Dat recht heb je iig gedurende 14 dagen na levering (mits online gekocht), of 12 maanden langer indien BCC nagelaten heeft je goed te informeren over de voorwaarden en het bestaan van het herroepingsrecht.

[Reactie gewijzigd door desp op 17 oktober 2023 14:49]

Ga er maar vanuit dat dit niet goed komt…
Als je ze beide al hebt betaald ben je zeer waarschijnlijk de sigaar. Achteraan aansluiten bij de rest van de schuldeisers.
En dan ben jij gewoon de pineut. Of behoor jij tot de preferente schuldeisers? Dacht het niet. Wat een move haha.
Belastingdienst en curatoren gaan voor, geld is dan weg!
Sowieso in het algemeen geen gek idee om het bedrag te controleren voordat je op akkoord drukt met pinnen.
Dat klopt dus niet helemaal omdat elke verkoop die gemaakt wordt na de uitspraak van het faillissement onder verantwoordelijkheid van de curator valt.

Uiteindelijk is het inderdaad wel belangrijk dat je zelf akkoord gaat met een bepaald bedrag op het moment dat je pint. Ik neem aan dat je wel even goed op let bij het bevestigen van een betaling, omdat ik het doen van de transactie je ook gewoon akkoord gaat met dit bedrag.
Mail wel sturen, want je hebt een vordering op de currator ipv op de BCC zelf. Alles wat NA de faillissement uitspraak verkocht word, word door de curatoren verkocht.
Daar zul je ze vriendelijk doch duidelijk op moeten wijzen, maar hun moeten terug betalen. Niet de failliete BCC boedel. De standaard antwoord email van "u staat op de BCC lijst" moet je dus meteen terug leggen.
Als het een tientje is, bespaar je de moeite. Bij veel geld, succes!
Dit mag niet: na faillissement is de curator verantwoordelijk, niet het failliete BCC. Je moet dus contact opnemen met de curator voor correctie en die mag je niet als schuldeiser doorverwijzen. De curator heeft besloten om de winkels open te houden, en die is dus verantwoordelijk voor de nog geopende winkels en zijn medewerkers. Als een medewerker een foutief getal invoert op het pinautomaat, dan is de curator verantwoordelijk.

Het ligt er een beetje aan hoe groot het bedrag is, maar je kan altijd rechtsbijstand aanvragen, want het is niet altijd geheel duidelijk bij medewerkers hoe het allemaal juridisch zit na faillissement.

Neem contact op met de curator, leg je situatie uit, en hij/zij is verplicht correctie uit te voeren.

Het zou toch niet kunnen als een medewerker per ongeluk een 0 extra invoert op het pinautomaat dat je daarna al je geld kwijt bent? Dat zou diefstal zijn :P

[Reactie gewijzigd door MrFax op 16 oktober 2023 15:22]

Dat mailadres zal van de curator zijn. Heb ik vaker gezien bij faillissementen.
kreeg ik te horen dat dat niet gecorrigeerd kon worden.
Afhankelijk van het bedrag is dat natuurlijk onacceptabel.... ik ontken niet dat je kan overkomen maar 'computer says no' gaat toch echt niet op in die situatie....
Herkenbaar verhaal, ook voor het faillissement, zij het om een stuk minder geld.
Had in februari een weegschaal gehaald, stond ook niet goed afgeprijsd in het systeem.
Van de kassa weer terug naar boven om het met het schap te vergelijken.
Nu paste ze het aan en bleek het bedrag bij het pinnen weer verkeerd.
Ik heb dit toen meteen aangegeven en was BCC nog niet failliet, maar toch.
Ik ging er net langs om oortjes te scoren, hoge korting: 10% op koptelefoons. lol. Zelfs met faillissementsuitverkoop dezelfde prijs als bij Coolblue / Amazon. Geen wonder dat ze weg zijn.
Op een Miele wasmachine van €1400 toch €300/€350 goedkoper dan coolblue.
Ja probleem is alleen dat als je garantie je wil claimen je afhangelijk ben van garantie die de fabrikant bied. Want de winkel is failliet, dus recht op een deugdelijk product kan je niet meer claimen en dan kan die 350 euro korting een lachertje zijn in vergelijking met de reparatie kosten... Dat is het grote nadeel. Het is dus echt hopen dat er niks mee zal zijn...
Garantie zou gewoon overgenomen worden door Miele. Uiteindelijk was ik net te laat, helaas.
Miele neemt helemaal niets over. Miele geeft waarschijnlijk gewoon de 2 jaar fabrieksgarantie die je sowieso al kreeg. De overige rechten die je als koper geniet vervallen gewoon.
Dat gaat normaal gesproken via de verkopende partij. Dat nemen ze dus over.
En nemen ze ook de garantie over buiten de twee jaar fabrieksgarantie? De wettelijke garantie die in Nederland geleverd wordt door de verkopende partij? Krijg je dat zwart-op-wit?

Want als je over vier jaar met een defecte wasmachine zit terwijl je van een Miele mag verwachten dat hij langer meegaat, dan zal je echt bij de verkoper moeten zijn tenzij Miele ook de wettelijke garantie overneemt.
Je bedoeld de garantie (3 jaar bovenop de fabrieksgarantie) die je bij BCC gekocht hebt? Nee natuurlijk niet.
Nee, de wettelijke garantie die je hebt tussen verkoper en koper. Die is in veel gevallen langer dan twee jaar. Fabriekgarantie is iets anders. Miele biedt je alleen de fabrieksgarantie.
De fabrieksgarantie, daar heb je recht op en die is 2 jaar. Dat is wettelijk bepaald, die neemt Miele over. Voor de rest kan je je recht halen via de rechter.
Nee, dat klopt niet. Lees de info over garantie op Consuwijzer eens goed door.
https://www.consuwijzer.n...kocht-maar-kapot/garantie
Duur van wettelijke garantie

Veel consumenten denken dat zij volgens de wet standaard recht hebben op 2 jaar garantie. In sommige Europese landen is de wettelijke garantie beperkt tot 2 jaar. Maar in Nederland is dat niet zo. In de Nederlandse wet staatgeen vaste garantietermijn.

Let op: u hebt alleen recht op garantie als het product niet biedt wat u mag verwachten.

Hoelang hebt u dan wettelijke garantie? Daar is geen termijn voor. Gaat uw product kapot terwijl u het normaal hebt gebruikt? Dan hebt u recht op gratis reparatie of vervanging, zo lang als u mag verwachten dat uw product meegaat. Dat is per product anders. En dat kan korter of langer zijn dan 2 jaar. Het hangt af van alle eigenschappen van uw product, zoals de prijs, het soort, de kwaliteit enzovoort.
Dit gaat over de wettelijke garantie. Miele geeft 2 jaar fabrieksgarantie en dat is een gunst. Dat heeft niets met de wettelijke garantie te maken.
Sterkte met je theorie. Je recht zal je zelf moeten halen en dat gaat vaak zeer moeizaam. De praktijk is dus anders.
Dat gaat tegenwoordig prima. Er zijn gewoon tabellen voor gemaakt en de branche-organisaties hebben er richtlijnen voor gemaakt om discussies te voorkomen. 15 jaar geleden was het een getouwtrek. Nu gaat dat prima.

Het gaat om het verschil tussen fabrieksgarantie en wettelijke garantie en dat is erg wezenlijk als je bij een failliet bedrijf nog iets gaat kopen. Je wettelijke garantie heb je niet meer. Niemand neemt die over. je kunt enkel aanspraak maken op de fabrieksgarantie.
Lol, je doelt op de gebruiksduur van Techniek Nederland (voorheen Uneto VNI) die wettelijk niets voorstelt?
https://www.techniekneder...r/gebruiksduurverwachting
Die stelt inderdaad wettelijk niets voor maar als je Miele wasmachine na 5 jaar kapot gaat en de twee jaar fabrieksgarantie zijn voorbij kun je met die tabel wel zonder discussie je garantie claimen.
Voordat die tabel bestond hield bijna iedere verkoper zijn poot stijf. Na 2 jaar was het gedaan met de garantie. Je moest praten als Brugman om je recht te halen. Dat is in ieder geval nu duidelijker, maar inderdaad nog steeds zwaar in het voordeel van de branche.
De fabrieksgarantie, daar heb je recht op en die is 2 jaar. Dat is wettelijk bepaald, die neemt Miele over. Voor de rest kan je je recht halen via de rechter.
Bij een normale verkoop heb je bij de verkoper recht op een deugdelijk product.
Vanuit de EU zijn verkopers ten minste tot 2 jaar na de koop aansprakelijk voor gevallen waar het product niet langer conformeert aan het koopcontract. (Zgn. non-conformiteit en het conformiteitsbeginsel.)

In de Nederlandse implementatie van de EU ricthlijn die dit regels, stellen wij geen limiet aan de aansprakelijkheid. Een verkoper is tot in de eeuwigheid aansprakelijk voor non-conformiteit. Wat wil zeggen dat bij elke klacht gekeken moet worden of deze in lijn der verwachting zou liggen van de leeftijd en gebruik van het product.

Bijv. een 5 jaar oude voorgeladen wasmachine begint aan het manchet te lekken en het scheurt in. Dat kan gebeuren. Die rubber slijt nou eenmaal. Dat valt dus niet onder non-conformiteit en als je dat wilt laten herstellen, moet je in principe zelf voor de kosten opdraaien.
Neem nu diezelfde wasmachine maar de elektronica begeeft het. Haarscheur in de printplaat.
Dat valt zelfs op een 5 jaar oude machine wss. gewoon onder non-conformiteit. Wat wil zeggen, ook na 5 jaar, kostenloos herstel of vervanging.

Op dit alles heb je alleen bij de verkoper recht. Niet bij de fabrikant.
Bij de fabrikant heb jij niet eens standaard recht op twee jaar garantie. Daar zegt de wet he-le-maal niets over. Je krijgt van de fabrikant, wat de fabrikant contractueel bereid is je te geven en je krijgt het tegen de voorwaarden die ze daarvoor te stellen. En dat was het.
Kijk hier maar eens op,
https://www.consuwijzer.n...kocht-maar-kapot/garantie
Let wel dat je zelf moet aantonen dat het niet jou fout is en dat de fabrikant in gebreken is. Bv een samsung tv die na 3,5 jaar de geest geeft.
Wat moet ik daar dan zien? Daar staat toch exact wat ik hier ook beweer? Die pagina gaat over de wettelijke rechten die je hebt tussen koper en verkoper. Fabrikant staat daar buiten. Die komt in het hele plaatje niet voor. Die mag garantie geven maar hoeft dat niet te doen.
Die garantie is dan toch niet van BCC zelf of hoeft niet persé via BCC te lopen? Je sluit die toch, via BCC, af bij een verzekeringsmaatschappij? Ben nu aan het denken maar kan er niet op komen. Wij hebben bij een winkelketen jaren geleden een diepvriezer gekocht en als actie kregen we "gratis" drie jaar extra garantie. Jammer genoeg die verzekering nodig gehad en dat was (in België) gewoon AXA of Allianz (weet niet meer welke)

Het kan natuurlijk dat dit bij BCC anders liep

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 17 oktober 2023 08:08]

Daar geloof ik helemaal niets van. Waarom zou Miele dat overnemen? Miele geeft je gewoon de 2 jaar fabrieksgarantie en dan is het klaar. Bij de verkopende partij kun je langer aanspraak maken op garantie. Dat neemt Miele echt niet over.
Dat beweert dan ook helemaal niemand.
Dat beweerde jij hierboven wel:
Garantie zou gewoon overgenomen worden door Miele.
Dat was een antwoord op het recht op een deugdelijk product. Miele neemt niets over. Miele biedt gewoon aan wat ze altijd aanbieden: 2 jaar fabriekgarantie.
het recht op een deugdelijk product neemt Miele niet over.
En normaal gaat dat via de verkoper. Nu die wegvalt neemt Mieke dat over.
Fabriekgarantie kun je altijd rechtstreeks bij de fabriek claimen, maar de verkoper is verplicht het op te pakken als jij naar de verkoper gaat.
Leuke theorie weer. De praktijk is heel vaak anders.
Nee hoor, dat is juist de gangbare praktijk. Zeker met grotere elektronica. Je kunt bij de verkoper terecht maar het is sneller en beter om rechtstreeks de fabrikant in te schakelen. Dat is een schakel minder. Ook bij aankopen via internet is het vaak veel sneller om een RMA aan te maken bij de fabrikant dan het eerst op te sturen naar de verkoper.
Succes er mee dan. Uit de praktijk weet ik dat het vaak niet zo soepeltjes gaat zoals de theorie voorschrijft.
Nee hoor, dat is juist de gangbare praktijk. Zeker met grotere elektronica. Je kunt bij de verkoper terecht maar het is sneller en beter om rechtstreeks de fabrikant in te schakelen. Dat is een schakel minder. Ook bij aankopen via internet is het vaak veel sneller om een RMA aan te maken bij de fabrikant dan het eerst op te sturen naar de verkoper.
Let wel; dat je dit enkel op instructie van de verkoper moet doen.
Jouw aanspreekpunt voor herstel van conformiteit van een aangeschaft product is de verkoper.
En als je hen passeert en je rechtstreeks tot de fabrikant richt, dan kan het zo zijn dat de verkoper later bij een vervolgklacht die niet goed afgehandeld wordt door de fabrikant, claimt dat je hen niet het recht gegeven hebt om op herstel van conformiteit toe te zien zoals de wet dat wel van je vereist. En dan heb je wellicht je recht op kostenloos herstel bij de verkoper verspeelt.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 16 oktober 2023 22:15]

Klopt inderdaad. Dat heb ik er niet bij vermeld. Er zullen echter maar weinig winkeliers zijn die erop staan dat je het product dan eerst naar hen opstuurt. Voor hen is het gedoe. Die zijn al lang blij als de klant rechtstreeks met de fabrikant regelt dat het gerepareerd wordt. Hij moet inderdaad wel op de hoogte zijn.
Dat gaat normaal helemaal niet direct via de verkoper.

Fabrieksgarantie is een commerciële garantie direct van de fabrikant aan de consument, die vaak alleen te claimen valt als het product binnen X maanden na aankoop op vertoon van kopie originele kassabon bij de fabrikant aangemeld wordt.

De verkoper is aansprakelijk voor gevallen van non-conformiteit met koopcontract en is gehouden conformiteit te herstellen waar non-conformiteit ontstaan is. In de volksmond heet dat 'wettelijke garantie' maar die term bestaat feitelijk niet.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 16 oktober 2023 21:51]

Aanmelden voor fabrieksgarantie hoeft meestal niet. De aankoopbon is genoeg. Bij registratie krijg je vaak wel een extra jaar of half jaar fabrieksgarantie.
Als je na bijv. een jaar met een defect product bij de verkoper terugkeert claimt die gewoon de fabrieksgarantie zodat hij er zelf geen kosten aan heeft.
Los van of het overgenomen wordt: een garantieclaim bij/via een lokale winkelier, zeker voor grote producten, is altijd makkelijker. Ik koop witgoed altijd bij een lokale winkelier. Als er wat is staan ze binnen een uur voor de deur en als het mee moet komen ze het ophalen zonder dat je moeilijke zaken moet regelen. Een telefoontje is genoeg. Dus geen irritante chatbots en anonieme call center. En hun prijzen maar een paar procent hoger. Over de levensduur van een apparaat te verwaarlozen.
Welke overige rechten krijg je in een winkel tegenwoordig nog dan?
Heel misschien dat je met je kapotte wasmachine naar de winkel kan in plaats van naar de fabriek?
Met dat heb je het dan ook wel helemaal gehad.
Hoe tetenwoordig. Het is tegenwoordig juist beter geregeld en de winkeliers zijn tegenwoordig wel op de hoogte dat je vaak langer garantie hebt in Nederland. Vroeger was dat juist een groter probleem.
Geen probleem.

II. Voorwaarden

1.Het apparaat moet gekocht zijn bij een geautoriseerde dealer of direct bij Miele in een EU-lidstaat, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland of Noorwegen en in de genoemde landen ook zijn opgesteld.

2.Service onder garantie mag alleen geleverd worden door Miele Service of een door Miele geautoriseerde technicus. U kunt contact opnemen met Miele Service via miele.nl/service.

3.Op verzoek van de technicus moet het garantiebewijs (factuur) getoond worden.
Dat is het stukje fabrieksgarantie van twee jaar. Maar je hebt ook een wettelijke garantie, de garantie die geldig is gedurende de verwachtte levensduur van een apparaat. Zeker bij een Miele is die belangrijk want van een Miele verwacht je dat die lang meegaat, veel langer dan twee jaar.

Die garantie wordt in geleverd door de verkopende partij. Dus als je niet van Miele zwart-op-wit krijgt dat zij deze overnemen, dan mag je er vanuit gaan dat je die garantie niet meer hebt,
Dat is echt onzin. Ook de fabrikant moet zich aan de wetgeving houden en als het product het eerder begeeft dan je als klant mag verwachten zal hij het niet zomaar af kunnen doen met geen garantie. Mijn ervaring is ook dat dit niet gebeurt. Eerder met Bosch/Siemens gehad dat ik vanuit hun ook coulance kreeg omdat de apparatuur er eerder me ophield dan je mocht verwachten. Daar hebben ze gewoon staatjes van, welk product hoe lang mee moet gaan en hoeveel je van de reparatiekosten anders zelf moet betalen.
Voor wat ik me herinner onder het consumentenrecht heb je toch echt pech in Nederland. De verkoper is verplicht om jou garantie te geven en niet de fabrikant. Dus als de fabrikant 1 jaar fabrieksgarantie bied en het apparaat na 1.5 jaar kapot gaat moet je bij de verkoper zijn en niet bij de fabrikant. Als de verkoper er niet meer is kan je misschien de curator proberen of hopen dat het bedrijf coulant is en iets voor je wilt doen, maar het is dan niet meer omdat ze daar toe verplicht zijn.
Ow waar is dat wettelijk bepaald dan want naar mijn wete heb je een koopovereenkomst met de verkoper en niet met de fabrikant...
Dus Miele in dit geval heeft niks te maken met jou als klant zijnde buiten hun eigen garantie tegemoetkoming.
Natuurlijk moet de fabrikant zich aan wetgeving houden maar ten aanzien van de klant heeft de fabrikant eigenlijk geen wettelijke verplichtingen. De fabrikant geeft meestal fabrieksgarantie en daar moet die zich aan houden. Het is niet verplicht om fabrieksgarantie te geven.
Nee hoor - het is geen onzin.

Je hebt geen overeenkomst met de fabrikant, maar met de verkoper. Die verkoper moet er voor zorgen dat je een deugdelijk product ontvangt. Mocht blijken dat het product niet deugt, dan moet de verkoper dat rechttrekken.

De fabrikant kan (op vrijwillige basis dus) een fabrieksgarantie aanbieden. Wat daar wel of niet inzit, is geheel aan de fabrikant. Daar heeft de wetgever (in Nederland) niets over vastgelegd.

Het is een ander verhaal als de fabrikant ook de verkoper is natuurlijk.

In dit geval is BCC de verkoper. Nu kan een verkoper wel roepen dat "Miele de garantie overneemt", maar weet Miele dat ook? Mijn ervaring is dat er maar wat geroepen wordt op winkelvloeren, ook bij bedrijven die niet met een faillissementsuitverkoop bezig zijn overigens. Ik zou het zeker eerst controleren door de klantenservice van Miele te bellen voordat je die wasmachine naar de kassa sleept.
IDD gewoon niets meer van dergelijke witgoed producten kopen.
Zou er zowiezo verre van weg blijven.
Een faillissementsverkoop is er om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de schuldeisers, niet om het publiek van belachelijk lage prijzen te voorzien.

Ben er gisteren geweest en heb een elektrische tandenborstel van Oral-B op de kop te tikken. Was zogenaamd 35% korting, maar in werkelijkheid iets van 20% op de laagste prijs online bij andere webshops. Aangezien het nog steeds de laagste prijs was die ik had gezien in afgelopen maanden, heb hem wel meegenomen.
Zojuist nieuwe Sony WH-1000XM4 gekocht voor €170. Prijs in de winkel (en laagste op Tweakers pricewatch) is €245 dus ik had effectief 30% korting.

Ik wilde al heel lang upgraden (maar niet voor circa 300 euro), dus was hier wel blij mee. Vind het trouwens wel jammer dat BCC stopt te bestaan; ik was een tevreden klant en het is nooit goed als er minder spelers op de markt zijn.
Ik heb diverse producten via de webshop aangekocht afgelopen week. Alles met extra hoge kortingen, veruit flink lager dan wat PW liet zien aan prijzen.

Natuurlijk wel met in het achterhoofd dat de aankoop definitief zou zijn. Dat risico was het voor mijn 3 verschillende artikelen (Google Hub 2, iRobot Smart stofzuiger en soundbar), beslist de moeite waard.
Ik heb mijn AirPods 2 bij de “Expert” gekocht en die had daadwerkelijk een aanbieding, AirPods Pro g2 voor €179,99 alleen lokaal maar dat was wel een goede deal.

Kan dus wel, al is hetzelfde online vaak goedkoper te vinden.

Ik heb laatst bij Ibood of all places een garantieclaim ingediend en daar krijg ik dan 7/10 x geld terug omdat ze geen nieuw artikel hebben.
Ook op iPads 10% korting. En nog steeds duurder dan bij concurrenten.
Dat is dan ook de reden dat ze failliet zijn gegaan, geen enkele reden om daar iets te kopen. Wat krijg je terug voor die hogere prijs? Helemaal niks :) Dus je hebt geen bestaansrecht.
Dat de prijzen nu hoger zijn dan de concurrentie, kon wellicht een voorbode zijn voor wat komen zou. Maar dat betekend niet dat de prijs altijd hoger dan de concurrentie is geweest.
Wat krijg je terug voor die hogere prijs? Helemaal niks.
Dat is dan ook de reden voor de meme-mutatie van hun slogan 'low prices; high service' naar 'high prices; no service.' Die mutatie was uiteindelijk zo ingeburgerd geraakt, dat ze een andere slogan zijn gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 16 oktober 2023 21:57]

Welke locaties zijn nog open? Ik zou wel een kijkje willen nemen.
BCC Bilderdijkstraat Amsterdam is nog open.
BCC Den Bosch, locatie Balkweg. Er staat trouwens niet veel meer, voornamelijk koelkasten, een paar tv's en klein grut (tandenborstel, scheerapparaten en heel veel fonduesets). Het lijkt alsof ze afgelopen dagen al eerder begonnen zijn met de leegverkoop.
BCC Breda is ook nog open
Ben benieuwd wat er nu gebeurd met de extra garantie die mensen daar op producten hebben afgesloten, ik ga van uit dat men deze gewoon kwijt is (als je buiten die van de fabrikant zat)

Want uit ervaring was het een goede service, geen gezeik als iets volgens de fabrikant niet onder viel (zoals bepaalde onderdelen bij een koelkast of wasmachine).

Maar dit was wel te verwachten, MediaMarkt staat gewoon sterker in hun schoenen plus ze hebben een groter marktaandeel, waar BCC gewoon (naar mijn weten) puur in Nederland zat.
Heb ergens (Tweakers?) gelezen dat dat via een externe partij ging en dat de extended garantie zou blijven gelden?
In je koopcontract/voorwaarden kun je nalezen bij welke partij jouw garantie is ondergebracht, BCC is wat dat betreft niets meer of minder dan een assurantieagent die jouw verzekeringen regelt. Als die assurantieagent ermee stopt lopen al je verzekeringen ook gewoon door.
Ligt het aan mij of heeft Mirage Retail Group niet zo'n heel goed track-record als het aankomt op retail?
Al lees ik wel dat Intertoys inmiddels weer heel wat winkels heeft (200+)....toch lijkt me ook dat concept op z'n retour.
Blokker doet vooal z'n best om overeind te blijven.
Deze partij neemt slecht lopende bedrijven over. (intertoys, blokker, Big bazaar, BCC)
Blokker hebben ze voor €1 gekocht. Het zijn bedrijven die flinke verliezen draaien. Het overname bedrag is symbolisch. Je neemt een verliesgevende onderneming over in de hoop met een reorganisatie en herstructurering het tij een beetje te keren. Doel is doorverkoop.

Stel dat het ze lukt de verliezen terug te laten lopen met mogelijk oog op toekomstige winst, dan kan het interessant zijn om het weer voor miljoenen door te verkopen.
Ja maar BCC was dus al van deze investeerder - en dat impliceert dus dat het al eerder helemaal niet goed ging - want dan worden ze overgenomen door deze partij....
BCC was van het Franse Darty. Is ook 2 jaar terug overgenomen door Mirage (Witteveen)
Anoniem: 1974554
16 oktober 2023 14:23
Tja. Het was altijd al stil in de winkels, maar na het uit elkaar gaan van BCC en ach en weekamp (Wehkamp :P) is het helemaal hard gegaan. Op zich wel jammer. Een rondje door de Mediamarkt is ook niet zo geweldig meer, zo houdt je weinig fysieke winkels open.
Een rondje door de Mediamarkt is ook niet zo geweldig meer
Daar sluit ik me bij aan. Aantal verschillende produkten lijkt steeds verder terug te lopen. Schappen gebruiken om meerdere dozen van duur produkt A neer te leggen (zoals bijv. PS5) is vreemd. Daar lopen genoeg mensen om er 1 uit het magazijn te halen. We hebben het tenslotte niet over een pakje boter.
Dus waarom wordt display-ruimte opgeoffered voor magazijn doeleinden?

De slechter lopende economie is natuurlijk niet bevordelijk. Maar de web-winkel trend is toch echt heel sterk inmiddels vermoed ik.
Genoeg mensen van wie het niet meer hoeft als ze er om moeten vragen. Daarnaast is de gehele opzet van een mediamarkt dat de winkel ook deels als opslag dient, daarom zie je van zoveel producten volop dozen in het schap staan. Het magazijn is bij lange na niet groot genoeg om de winkel te vullen met unieke items en de rastop afroep via een verkoper te doen. (was leuk vroeger bij de kijkshop, maar werkt nu niet meer)
In tegenstelling tot anderen in de comments, vind ik het wel degelijk zonde dat het doek nu definitief sluit voor BCC. Vorig jaar wasmachine en droger daar besteld tegen een zeer concurrerende prijs t.o.v. Coolblue/Mediamarkt. Besloten om het bij BCC te kopen vanwege de lange historie, "ze zullen nog wel een tijdje blijven vanwege garantie".

Het is zonde voor elke consument, klein of groot die daar nog een bestelling, reparatie of garantie had uitstaan. Dat het kapot is gegaan door een private equity bedrijf kan de consument niks aan doen.
Ik vind het ook jammer, deel van mijn huisraad ook ooit voor een goede prijs bij BCC gekocht en altijd tevreden geweest over de service (koffiezetapparaat dat snel en gratis werd gerepareerd). Zelfs als ze qua prijs niet meer konden meekomen dan schieten we er als consument weinig mee dat de markt in nog minder maar grotere spelers uiteen valt.
Als je de cijfers van BCC van de afgelopen 15 jaar ziet is het een wonder dat ze nu pas failliet zijn gegaan, onder Fnac/Darty zaten ze samen met VanDenBorre België in de cijfers, toen leed BCC al jaarlijks verlies wat door de belgen gedekt werd.
Elke electronica zaak die een centraal magazijn had is er nu niet meer, te veel winkel oppervlak, sabbelen om rond te komen, Media Markt, heeft miljoenen gekost voor Metro, die trekken het ook niet meer, topverlies is in NL 100 miljoen geweest, enige die nog bestaansrecht hebben, de EP's Experts, en de Electroworlds, allemaal lokale ondernemers die nog wat goodwil hebben, goed advies, snelle service/levering, en klantvriendelijk, ik koop altijd bij de Expert, bel rond 10uur dat de droger stuk is en om 14uur draaide de nieuwe, op zijn plek gezet niet over de drempel neergepleurd zoals MM het doet of je moet 50 euro betalen.
Ik heb 10 bij BCC gewerkt tot 5 maanden geleden (ongeveer) en helaas zijn er dus 1000 medewerkers die straks zonder werk zitten.
Dit komt echt door het gebrek aan modernisatie en te weinig focus op online, mede door het beleid van de mirage groep helemaal om zeep gebracht.
Enkele voorbeelden van de andere bedrijven die mirage al om zeep heeft gebracht.
-Big Bazaar.
-Blokker België.
- BCC.
Dat waren allemaal bedrijven die al in een neerwaardse spiraal zaten voordat Mirage instapte. Zo je commentaar wil hebben, moet dat toch zijn dat Mirage niet de gehoopte ommekeer brengt.
Wat heeft Mirage te maken met de dagelijkse business van BCC?. Kan me niet voorstellen dat de directie van BCC zich volledig op de achtergrond hield en de Mirage Holding alles besliste.
Hoe hard ook, BCC was gewoon gedoemd te mislukken. Passen in het rijtje van De Block, Scheer en Foppen, ITS en dan nog al die zelfstandig elektro ondernemers. Online hebben ze gewoon de boot gemist en bijvoorbeeld een groot gedeelte van hun witgoed omzet naar een Coolblue zien gaan. Heel vervelend voor alle werknemers, maar als iets niet levensvatbaar meer is, heeft het ook geen nut om het maar in leven te houden en je geld in een bodemloze put te gooien

Volgende in deze rij zal Media Markt zijn. Ook een mislukt business model in de moderne retail wereld. Moeten nu al miljoenen per jaar bij, en met regelmatig inkoopstops vanwege veel te hoge voorraden lijkt dit ook de verkeerde kant op te gaan

[Reactie gewijzigd door Boldarak op 16 oktober 2023 21:57]

BCC was al jaren aan het afsterven, lagen aan het infuus om te overleven, Mirage heeft het geprobeerd en het lukte niet.
En Blokker (Holding), die was gedoemd te gaan met het overlijden van Jaap Blokker, de opvolger zette een andere koers uit die door Els Blokker snel werd teruggefloten, het zwalken begon en het einde kwam snel in zicht, van een stabiele winst zakte de jaarcijfers als een kaartenhuis in, Big Bazar was een creatie van J Blokker tegen de Action, die werd een beetje vergeten, De speelgoedtak Bart Smit werd omgetoverd tot intertoys en samen met de echte intertoys verkocht en toen dat mis ging terug gekocht door Mirage retail, Blokker België ging al jaren slecht, zou gek zijn als die bleven bestaan, Blokker Duitsland was al omgetoverd naar Xenos, België werden de winstgevende filialen Casa's.
Leen Bakker is verkocht om Blokker overeind te houden, en eigenlijk zie je een herhaling van het Vendex verhaal, goede onderdelen verkopen om de titanic te laten drijven.
Witteveen trekt de stop er uit, aan een dood paard trekken is zinloos.
Een week of 2 geleden nog even bij de BCC in Heerlen langsgelopen - schamele voorraad in de vrij lege winkel (misschien was ik al te laat?) en zelfs met allerlei kortingsstickers nog te duur ... zelfs om het lijk te pikken was het de moeite niet.

Natuurlijk jammer voor de medewerkers en ergens ook voor het straatbeeld want nu komt er weer wat (hopelijk tijdelijk) leegstand van die nogal grote locaties bij.

De volgende zal MediaMarkt wel worden - daar lijkt het ook steeds rustiger...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee