TikTok onderneemt actie tegen desinformatie over oorlog tussen Hamas en Israël

TikTok heeft naar eigen zeggen extra personeel en middelen ingezet om desinformatie op het platform te bestrijden. Vorige week eiste Eurocommissaris Thierry Breton van TikTok dat het platform actie onderneemt om nepnieuws rond het conflict in Israël te bestrijden.

In een verklaring zegt TikTok, dat eigendom is van de Chinese techgigant ByteDance, dat het 'onmiddellijk aanzienlijke middelen en personeel heeft gemobiliseerd om de veiligheid van onze gemeenschap en de integriteit van ons platform te helpen behouden'. TikTok zou inmiddels meer dan 500.000 video's hebben verwijderd en 8.000 livestreams hebben gestopt. Verder heeft het socialemediaplatform zijn geautomatiseerde detectiesystemen bijgewerkt en extra moderators ingeschakeld die Hebreeuws en Arabisch spreken.

Thierry Breton stuurde eerder deze maand een oproep aan TikTok-ceo Shou Zi Chew. Daarin zegt de Eurocommissaris dat de Europese Commissie 'aanwijzingen heeft dat TikTok gebruikt wordt om illegale inhoud en desinformatie te verspreiden' na de aanvallen door Hamas tegen Israël. Daarnaast vindt Breton dat TikTok een verplichting heeft om kinderen en tieners te beschermen tegen onder meer 'gewelddadige inhoud, terroristische propaganda en potentieel levensbedreigende inhoud'.

Vorige week opende de Europese Commissie ook een onderzoek naar X, het voormalige Twitter, en riep Breton Facebook- en Instagram-moederbedrijf Meta op om verantwoording af te leggen over zijn desinformatiebeleid. Meta heeft toen binnen enkele dagen bijna 800.000 posts verwijderd. De grote socialemediaplatforms worden gebruikt om desinformatie over de oorlog tussen Hamas en Israël te verspreiden. De EU wil onderzoeken of de platforms aan de regels van de Digital Services Act voldoen.

Door Sabine Schults

Redacteur

16-10-2023 • 13:48

119 Linkedin Whatsapp

Submitter: wildhagen

Lees meer

Nepal verbiedt gebruik van TikTok
Nepal verbiedt gebruik van TikTok Nieuws van 14 november 2023

Reacties (118)

118
113
48
3
0
42
Wijzig sortering
Vraag mij af wie gaat bepalen wat desinformatie is. Naar mijn mening doen beiden kanten veel fout. Bijvoorbeeld: Hamas zijn moordende gekken, maar als Israel zijnde sluit je jaar in jaar uit mensen op in de Gaza in een soort open lucht gevangenis voor miljoenen. Niet verassend dat er een hoop mensen compleet radicaliseren. Ik praat niks goed, ik zie enkel oorzaak en gevolg. En ik heb het idee dat er veelal wordt gezegd kant A is slecht dus kant B is goed. Wat niet strookt met wat ik zie. Nu ben ik geen expert ofzo, maar ik zie wel duidelijk 2 partijen met schuld. Hoop niet dat 1 van die partijen gecensureerd gaat worden.
De claim dat Hamas 40 babies had onthoofd was bijvoorbeeld compleet verzonnen als propaganda materiaal. Dat soort informatie kan zonder partij te kiezen verwijderd worden.

Ditmaal lijkt er gelukkig minder censuur te zijn dan voorheen over dit conflict, en ook veel meer hoge kwaliteit beeldmateriaal vooral vanuit Gaza. Ook onze nieuwszenders komen tot mijn verbazing een stuk onpartijdiger over dan voorheen. Behalve ons kabinet dat direct olie op het vuur probeerde te gooien ben ik best trots op hoe de rest van Nederland tegen het conflict aankijkt.
De claim dat Hamas 40 babies had onthoofd was bijvoorbeeld compleet verzonnen als propaganda materiaal. Dat soort informatie kan zonder partij te kiezen verwijderd worden.
Link

Ik heb familie daar oa mijn oom.
Een van zijn vrienden is kapot gewerkt vanwege het identificeren van alle lijken en daar waren meer dan 50 kinderlijkjes bij met losse hoofden als je begrijpt wat ik bedoel...
Er is wel een groot verschil tussen kinderen geraakt door de raketten en "kinderen wiens keel met een mes doorgesneden zou zijn" . Anders zou hamas nu ook kunnen gaan roepen dat israel 1000 kinderen hun keel door heeft gesneden.

Beide partijen hebben onschuldige slachtoffers gemaakt maar het is belangrijk om de feiten niet te gaan overdrijven anders valt de geloofwaardigheid een beetje weg zoals bij Biden gebeurde. En dan gelooft plots niemand meer iets wat israel zegt omdat ze te vaak wolf hebben geroepen. Met overdreven of verzonnen claims wint men tijdelijk steun maar op lange duur verliest het enkel geloofwaardigheid.
dus de eerste aanval op onschuldige mensen...is rechtvaardig? wow
Feit is...dit was een echte laffe aanval...kinderen/moeders/oudere.....echte helden die hamas.
Sommige hier mogen blij zijn dat zij geen oorlog gezien hebben of ervaren.
Ik als militair heb al genoeg gezien.......maar goed allemaal je Roze bril opzetten!
Ik klik op geen enkele link.
Onthoofd of gedood, je doet net of dat het minder erg maakt.

De onthoofding maakt het wat gruwelijker dat klopt, maar het leid af van het feit dat ze kinderen doden zonder redenen. Voor mij persoonlijk is een verminking oid van een lichaam een (gruwelijk) detail.

Voor de ander is het een reden om Israël compleet af te vallen doordat ze een fout in de berichtgeving hierover gemaakt hebben. Shame on you. Ben benieuwd hoe is het als dit in onze achtertuin zou gebeuren. Oh wacht....
Niet dat ik onthoofde kinderlijken hoef te zien. Maar dat is helaas wel wat de wereld vraagt. Ander geloven we het blijkbaar NIET.
Helaas is het erg makkelijk om een leugen te verzinnen, die viral gaat en waar wereldwijd op alle nieuwsmedia over wordt gesproken. Ik heb zelfs foto's op X gezien van bekende pro-Israel leden, als bewijs voor de 40 onthoofde babies, die door AI gegenereerd blijken te zijn (foto's even door aiornot.com gehaald).
Ten eerste, geloof ik zeer dat beide partijen zich hier schuldig aan maken. En dan doel ik vooral op alles waar Pro voor staat.

Ik heb zelf die foto's nergens gezien in Officiële media behalve dan dat dit rond zou circuleren.
Hetzelfde over dat ziekenhuis van gister. Binnen een minuut was duidelijk wie dit gedaan zou hebben Israel. En er is 0 ruimte dat er ook maar 1 andere reden zou kunnen zijn.

Echter steeds meer signalen en meer handvaten komen er naar buiten dat dit een raket was van Hamas/andere groep die door een productiefout verkeerd is terecht gekomen.

Signaal/bewijs 1 : https://twitter.com/GeoConfirmed/status/1714390254935851272

Signaal/bewijs 2: https://twitter.com/IDF/status/1714548529538953637 (audio fragment tussen 2 strijders)

Sinaal/bewijs 3: https://twitter.com/IDF/status/1714513625598021868 (geen bomkrater die normaal wel te zien is)
best trots op hoe de rest van Nederland tegen het conflict aankijkt.
bizar hoeveel support er is vanuit een bepaalde geloofsovertuiging, dare i say it; er is meer aanhang buiten de staat, dan er inwoners wonen :X
U heeft een probleem met mensen die vredig hun demonstratierecht gebruiken om ongenoegen te uiten en daarna weer netjes naar huis gaan?

Zaten overigens ook genoeg niet gekleurde mensen tussen als dat is waar u op doelt.
@himlims_ heeft het over "bepaalde geloofsovertuiging", hetgeen niets met een kleur van mensen te maken heeft.

Het is absurd dat, zoals het nu lijkt, christenen overtuigd zijn dat god aan de kant van Israel staat. Die menseen begrijpen niet veel van het "geloof", of liever, lijken enkel het geloof te gebruiken voor rechtvaardiging van acties.
Heb hier zelf niet heel veel over gelezen, maar inderdaad er waren claims dat dit gebeurd zou zijn. Deze zijn vrij snel ook door het IDF en de overheid zelf ingetrokken of "geflaged" als foutief.

Je moet je realiseren dat sommige mensen onherkenbaar waren verminkt. Dat bied ruimte voor interpretatie. Tegelijkertijd zijn er mensen onthoofd.

Wil je bewijs? er zijn verschillende kanalen die dat delen op telegram.
https://t.me/hnaftali
Je klinkt nu al bevoordeeld. Wie zegt dat dat verzonnen was? Het is heel lastig om objectief te blijven in deze en ook de waarheid te kunnen factchecken. Ook jij doet nu aannames
israel die de claim maakt zegt nu dat ze het "niet kunnen confirmeren".

Als zij de claim maakten en nu de claim meer willen confirmeren dan weten ze dus dat het niet waar is. Anders zouden ze natuurlijk de claim confirmeren.
Er is een belangrijk verschil, Hamas is democratisch verkozen door de Palestijnen. Als je in het originele grondvest er op naleest zijn ze uit op een vernietiging van de Joodse staat Israel.

een aantal passages uit dat grondvest.
"Israël bestaat en zal blijven bestaan totdat de islam het zal wissen, net zoals het dat deed met zijn voorgangers."

"De oprichting van Israël is slechts een fase in de vernietiging van de islamitische natie."

"De Jihad voor de bevrijding van Palestina is een verplichting van alle moslims, en geen enkele moslim kan zich aan deze verplichting onttrekken."

"De dag des Oordeels zal niet komen totdat moslims de joden bevechten en doden; de joden zullen zich achter stenen en bomen verschuilen, en de stenen en bomen zullen zeggen: 'O moslim, o dienaar van Allah, er is een jood achter me, kom en dood hem.'"
Het handvest is uit 1988 en sindsdien 1 keer gewijzigd puur om de internationale gemeenschap tevreden te stellen. Maar ondertussen zoals blijkt zijn ze nog steeds uit op totale vernietiging.

Laat me duidelijk zijn. Ik heb het zeer te doen met de onschuldige slachtoffers in Gaza echter is het een gevolg van een lijn die het volk uiteindelijk zelf heeft gekozen.

Ze stellen Israel bijv. voor een onmogelijke keuze door het Hamas hoofd kwartier onder het Al-Shifa ziekenhuis te stellen. Wat denk je dat er dan geen slachtoffers vallen?

In wat voor wereld leven al die -1 drukkende mensen ! Get real! Israël zal blijven bestaan tot de wereld zal stoppen te bestaan!
Hamas is niet democratisch verkozen door de Palestijnen.
Sommige Palestijnen hebben op Hamas gestemd.
Da's een heel belangrijk verschil.
Vlaams belang haalt in Vlaanderen ook stemmen, maar is ook gebaseerd op een verboden en wegens racisme veroordeelde partij, het Vlaams blok.

Ook 'israel' zal blijven bestaan is iets wat je hoopt en dat mag, maar geschiedenis leert ons dat niets eeuwig is.
Hoe zou dat dan komen dat sommige daar voor hebben gekozen en anderen helemaal geen optie hadden om op iets anders te kiezen. Israel heeft het zelfbestuur zelf terug gegeven omdat de situatie ook onhoudbaar was.

Er is een tweestaten oplossing en die is er zodra de Palestijnen (Hamas) de wapens tegen de Joden neerleggen en zelf vrede willen.

In 1993, 2000, 2001, 2003, zijn er voorstellen aan de Palestijnen gedaan voor hun eigen staat. Deze zijn allen door onredelijke tegeneisen niet gelukt.
(Bijv het opgeven van Jerusalem.)
Geschiedenis leert (Bijbel) dat de Joden net even wat langer aanspraak maken op deze stad dan dat de moslims doen.

In de huidige situatie zijn ook inderdaad opnieuw (helaas) onschuldige burgers het slachtoffer van de haat tegen de Joden. (sommige "onschuldigen" zijn hier zelf de oorzaak van)
1)Er is geen oplossing.
Beide willen het zelfde, de andere weg.
2) Jammer voor jouw, maar de Bijbel, Thora, Koran en dergelijke zijn verhaaltjes. Die continu worden herschreven. Maar dan nog, zélf in de tijd van koning David kwam het joodse rijk nooit zo ver als Gaza.
Gaza en omgeving is in de volledige geschiedenis maar een keer bezet geweest door Israël en dat was na de 6 daagse oorlog, waar ze ook delen van Egypte, Jordanië en Libanon bezet houden.

3) Israël is niet gelijk aan 'joden' en omgekeerd. in Israël leven joden, christenen, moslims en zelfs atheïsten. Enkele van mijn Amerikaanse joodse vrienden zijn tegen Israël als staat voor joden. Zei vinden dat joden een volk zijn zonder land. Volgens hen staat dat in hun Thora.

4) ik heb geen zin in deze politieke discussies op tweakers, ik wil discussie over welke video kaart ik wil voor x plane. Maar als ik foute dingen zie in een post wil ik die wel even aankaarten op een vriendelijke manier, net zoals ik wil dat als ik een feitelijke fout maak ik ook wil gecorrigeerd worden en dan kan bijleren.
En de bijbel is uiteraard een boek van waarheid...

Dit conflict bestaat al heel erg lang, waarbij geen van beide partijen van plan zijn water bij de wijn te doen. Het resultaat is dat vele onschuldige mensen, die helemaal niet op allerlei "gedoe" zitten te wachten maar "gewoon" willen leven het slachtoffer worden.

Maar dit is niet het enige gebied op aarde waar dit soort dingen (het door "leiders" niet het licht in elkaars ogen gunnen) gaande is.
Geschiedenis leert (Bijbel) dat de Joden net even wat langer aanspraak maken op deze stad dan dat de moslims doen.
Dat is dezelfde soort geschiedenis waarin de Kelten net iets langer aanspraak maken op Engeland dan de Angelsaksen, en de Lenape-Indianen net iets langer aanspraak maken op New York dan de Europeanen en de Russen net iets langer aanspraak maken op Kiev dan de Oekraïners. Oftewel, het is misschien waar of er zit in ieder geval een kern van waarheid in, maar in de huidige tijd is het volkomen irrelevant.

Als jij een huis hebt in -- ik zeg maar wat -- Wijk bij Duurstede, en er komt een Fries langs die zegt: "Hee, 1500 jaar geleden was dit gebied Fries, we werden hier door de Franken verdreven, dus jouw huis is nu mijn huis." dan geef jij ook niet zonder slag of stoot de sleutel af. En als die Fries dan terugkomt met een geweer in de hand en jouw huis met geweld afpakt, dan interesseert jou de geschiedenis waarschijnlijk niet heel veel.
lijkt me niet, maar je zou het wel Fries gebied kunnen noemen ipv Frank's gebied.
Hoewel het waar is dat de bevolking zelf voor Hamas heeft gekozen, moet je je ook afvragen of de bevolking daadwerkelijk veel keuze had, en of ze wel helemaal wisten waar ze voor kozen.
Vergeet niet dat de informatievoorziening daar absoluut niet zo is als het hier, of in Israël zelf geregeld is.

Wat voor mij het ergste is aan dit soort conflicten, is dat aan beide kanten de meeste slachtoffers vallen onder groepen die er compleet buiten staan. De bevolking heeft het meest te vrezen, en de minste mogelijkheden om zichzelf te beschermen. Er zijn geen winnaars in deze situatie.
Het feit dat ze dus maar echt 1 x verkiezingen hebben gehad (Hamas vs PLO) zegt me genoeg.
Het feit dat Israël het enige democratische land is in praktisch heel het midden oosten lijkt me ook genoeg te zeggen.

(mag ik ook zeggen dat ik het te doen heb met de onschuldige burgers in Gaza? Ik zie de filmpjes op telegram ook! Alleen kijk ik er tevens met een realistisch beeld naar. Actie Reactie!)

Herinneren we ons de Arabische lente nog? Tunesië is hieruit het beste en meest dicht bij een echte democratie gekomen. That's it!
Geen enkel ander land komt in de buurt met wat Israël behartigd.

(Het is een democratie voor zolang het nog is https://www.volkskrant.nl...ritici-oppakken~b1eafd14/)
Als je een klein beetje onderzoek doet, zou je ontdekken dat Israel alles behalve democratisch is, en ook alles behalve neutraal. Het is een van de meest racistische landen ter wereld en ze breken zo'n beetje elke internationale verdragen en plegen genoeg oorlogsmidaden.
Ik zeg niet dat Arabische landen het wel goed doen, maar als je Israel Democratisch noemt dan heb je geen idee wat daar allemaal gebeurt.

Zie bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=5JzGzyaUnz0
Ik heb een zeer goed idee wat daar gebeurd. Hoe vaak ben jij daar geweest? Heb jij een idee wat daar gebeurd? Dat de democratie onder druk staat door de rechtse uitstap/groei is evident echter waar staat de democratie niet onder druk op deze wereld? Is dat niet onderdeel van het democratische proces?
Heb jij het verschil gezien op straat daar? Neem Tel Aviv en Bagdad leg ze eens naast elkaar? Of neem elk ander zandbak kasteel in het midden oosten.

Dat je durft te zeggen dat Israël niet democratisch is getuigd meer van jou misplaatse kennis over alles wat er in en rondom Israël gebeurd.
Wat vind jij dan van de inhoud van het Youtube filmpje, waar toch wel institutionele / systematische racisme heeeeeel erg hard naar voren komt? Ben benieuwd naar jouw reactie
Mijn reactie is als volgt: er worden verkeerde dingen gedaan. In het verleden ook door de Joden zelf. en zal vast ook niet de laatste keer zijn.

Dat gezegd hebbende:
Ze kwamen terug naar hun eigen land waar ze decennia ervoor door de Arabieren uit zijn geschopt. Dat vergeet dat filmpje er even bij te zeggen.

de geschiedenis van Israël gaat verder terug dan die van de islam, en de lokale Arabische landen. Israël heeft 100% recht op een eigen staat daar. Iedereen die daar op tegen is hoort in dat andere kamp.
Je reactie gaat niet in op de inhoud, je zegt alleen "er worden verkeerde dingen gedaan" en gaat verder alleen in op de geschiedenis.

Even iets concreter, definitie democracy: "a system of government by the whole population or all the eligible members of a state, typically through elected representatives."

Als je ziet hoeveel haat er wordt uitgesproken elke dag, ook buiten de oorlogen om met lozen als "Death to the Arabs" en "A good Arab is a dead Arab", de hoeveelheid systematische geweld, discriminatie, huisuitzettingen, illegale nederzettingen en talloze andere racistische en anti-democratie, hoe kan je dan ooit voor Israel staan? Zoals gezegd in het filmpje: Israel is gebouwd op racisme, en dat racisme is niet alleen tegen Arabieren:

https://www.theguardian.c...ven-contraceptives-israel
Ethiopian Jews in Israel worden geforceerd gesteriliseerd, en de fertility rate van Ethiopians in Israel is met ruim 50% gedaald.
Je reactie gaat niet in op de inhoud, je zegt alleen "er worden verkeerde dingen gedaan" en gaat verder alleen in op de geschiedenis.
Ik reageer op de inhoud door te zeggen "er worden verkeerde dingen gedaan" Ik hoef niet op een incident te reageren wan ik onderschrijf dat met "er worden verkeerde dingen gedaan"
Even iets concreter, definitie democracy: "a system of government by the whole population or all the eligible members of a state, typically through elected representatives."
Je bedoelt (net wat makkelijker lezen voor mij): Democratie: "een regeringssysteem door de gehele bevolking of alle stemgerechtigde leden van een staat, doorgaans via gekozen vertegenwoordigers."
Als je ziet hoeveel haat er wordt uitgesproken elke dag, ook buiten de oorlogen om met lozen als "Death to the Arabs" en "A good Arab is a dead Arab", de hoeveelheid systematische geweld, discriminatie, huisuitzettingen, illegale nederzettingen en talloze andere racistische en anti-democratie, hoe kan je dan ooit voor Israel staan? Zoals gezegd in het filmpje: Israel is gebouwd op racisme, en dat racisme is niet alleen tegen Arabieren:
Dus omdat er een aantal extreem rechtse mensen daar zijn die er zo over denken betekend dus dat die de gehele bevolking en regering vertegenwoordigen?
In dat geval zou Nederland inmiddels onderdeel zijn van Marokko.
De rest wat je hierboven aangeeft is een kopie van het filmpje wat je deelde en gebaseerd is op meestal uit context getrokken of soms zelfs foutieve informatie.

Ik geef je er 1 terug. https://www.youtube.com/watch?v=XNf40sBcvKk&t
Zou het waarderen als je de tijd neemt om dit ook tot je te nemen.
https://www.theguardian.c...ven-contraceptives-israel
Ethiopian Jews in Israel worden geforceerd gesteriliseerd, en de fertility rate van Ethiopians in Israel is met ruim 50% gedaald.
Hieruit blijkt dus dat sociale werkers iets opvalt wat vervolgens word onderzocht door Israel zelf.
Conclusies zullen worden getroffen en mensen zullen worden gestraft als dit het geval is. Zoals het in een rechtstaat betaamd.(ps kun je van de Palestijnse autoriteiten niet zeggen)

[Reactie gewijzigd door meller14 op 20 oktober 2023 14:53]

Dat iets of iemand democratisch gekozen is betekent niet zoveel, zo is Hitler immers ook oorspronkelijk aan de macht gekomen. Om daar een heel volk voor af te rekenen vind ik erg ver gaan.

Hamas is daarnaast ook ontstaan door de lijn die Israël zelf heeft getrokken tegenover Palestina. Zonder het beleid wat Israël voert en de positie waar de Palestijnen in geforceerd zijn zou er geen reden zijn voor de Palestijnen om in opstand te komen.

Zou het dan eerlijk zijn om de mening aan te nemen: "Ik heb het zeer te doen met de onschuldige slachtoffers in Israël echter is het een gevolg van een lijn die het volk uiteindelijk zelf heeft gekozen."? Nee, dat denk ik niet.

Israël heeft helemaal geen onmogelijke keuze, de enige juist keuze is richten op totale de-escalatie, de Palestijnen volledig met rust te laten, ze een waardig bestaan te laten opbouwen en dan over 5 jaar om tafel te gaan zitten om de plannen voor de toekomst te bespreken. Alleen dan hebben we kans op een resultaat wat niet de totale vernietiging van de andere zijde is, iets wat ik uiterst afkeur.
Dat iets of iemand democratisch gekozen is betekent niet zoveel, zo is Hitler immers ook oorspronkelijk aan de macht gekomen. Om daar een heel volk voor af te rekenen vind ik erg ver gaan.
Eens maar Hamas zit tussen het volk. Hamas geeft geen cent om eigen bevolking. Ze dienen als middel (vlees schild) om hun doel te bereiken. Laat dat even bezinken....
Het gaat dus niet om het afstraffen van de onschuldige, want dat getuigd van onmacht.
Het gaat erom dat de schuldige met het onschuldige gemengd word. Hoe filter je dat?

Het is kiezen tussen 2 kwaden. Maar als je voortbestaan in gevaar is, kies je direct kan ik je vertellen.
sraël heeft helemaal geen onmogelijke keuze, de enige juist keuze is richten op totale de-escalatie, de Palestijnen volledig met rust te laten, ze een waardig bestaan te laten opbouwen en dan over 5 jaar om tafel te gaan zitten om de plannen voor de toekomst te bespreken. Alleen dan hebben we kans op een resultaat wat niet de totale vernietiging van de andere zijde is, iets wat ik uiterst afkeur.
Sorry maar nu ga ik je om de oren wapperen met het volgende:
Dit is verschillende keren gedaan! (opsomming van GPT)

Oslo-akkoorden (1993): De Oslo-akkoorden waren een reeks overeenkomsten tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die in 1993 tot stand kwamen. Deze akkoorden legden het kader voor onderhandelingen over de oprichting van een Palestijnse autoriteit en een geleidelijke overdracht van bevoegdheden aan de Palestijnen in de bezette gebieden. Ze leidden uiteindelijk tot de oprichting van de Palestijnse Autoriteit in delen van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Camp David-top (2000): In 2000 organiseerde de toenmalige Israëlische premier Ehud Barak samen met de Amerikaanse president Bill Clinton vredesbesprekingen met de Palestijnse leider Yasser Arafat op Camp David. Tijdens deze top werden gedetailleerde voorstellen gedaan om een Palestijnse staat op te richten, maar de onderhandelingen liepen vast en resulteerden niet in een akkoord.

Taba-onderhandelingen (2001): Na de Camp David-top werden er verdere onderhandelingen gevoerd in Taba, Egypte, in 2001. Hoewel er vooruitgang werd geboekt, leidden deze onderhandelingen niet tot een definitief akkoord.

Roadmap voor vrede (2003): De 'Roadmap voor vrede' was een vredesinitiatief voorgesteld door het zogenaamde Kwartet (de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland) in 2003. Het voorzag in de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël als onderdeel van een vredesproces. Het implementeren van de roadmap bleek echter uiterst moeilijk en was gedeeltelijk succesvol.

Wat alle toppen/akkoorden/besprekingen overeen hadden is dat de Palestijnen niet akkoord wilden gaan met de voorstellen die gedaan werden. Er had nu een Palestijnse staat kunnen zijn als ze dit wel hadden gedaan.

[Reactie gewijzigd door meller14 op 16 oktober 2023 18:38]

raag mij af wie gaat bepalen wat desinformatie is. Naar mijn mening doen beiden kanten veel fout. Bijvoorbeeld: Hamas zijn moordende gekken, maar als Israel zijnde sluit je jaar in jaar uit mensen op in de Gaza in een soort open lucht gevangenis voor miljoenen. Niet verassend dat er een hoop mensen compleet radicaliseren. Ik praat niks goed, ik zie enkel oorzaak en gevolg. En ik heb het idee dat er veelal wordt gezegd kant A is slecht dus kant B is goed. Wat niet strookt met wat ik zie. Nu ben ik geen expert ofzo, maar ik zie wel duidelijk 2 partijen met schuld. Hoop niet dat 1 van die partijen gecensureerd gaat worden.
Je haalt 3 fenomenen doorelkaar.
1 = Desinformatie = valse info verspreiden. Bijvoorbeeld dat Putin de oorlog verklaart terwijl dat niet is. Of subtieler dat Partij X families van partij Y vermoord om zo bewijs te leveren van een laffe daad die er nooit is geweest of bijvoorbeeld een valse grafiek tekenen en beweren dat 90% van bevolking X werkloos is.

2. Onderzoeken of een partij zoals Israel Of Rusland mensenrechten geschonden heeft tijdens een aanval = schuldige zoeken.

3. Oorzaak-gevolg onderzoeken om een historisch kader te kunnen scheppen. Dan moet je de feieten zo goed mogelijk reproduceren uit betrouwbare bronnen = De waarheid achterhalen.
En ik heb het idee dat er veelal wordt gezegd kant A is slecht dus kant B is goed.
Uw mening heeft hier niets meer met het fenomeen Desinformatie te maken maar met nieuws dat te eenzijdig gebracht wordt. Ook heb je veel kanten in een conflict. De burgers, de overheden, eventuele terroristische groeperingen, Nato, vrijandige landen en ga maar door.
Nu ben ik geen expert ofzo, maar ik zie wel duidelijk 2 partijen met schuld. Hoop niet dat 1 van die partijen gecensureerd gaat worden.
Zoals ik al zei: Desinformatie is het bewust en opzettelijk verspreiden van valse of misleidende informatie om te misleiden, verwarring te zaaien of een bepaalde agenda te bevorderen. Het doel van desinformatie is vaak om publieke opinie te beïnvloeden, politieke tegenstanders in diskrediet te brengen of sociale onrust te creëren.

Schuld staat hier dus totaal los van.

Desinformatie verwijderen is ook censureren maar binnen een kader van normen en wetten. Desinformatie kan aan beide kanten voorkomen van een conflict.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 16 oktober 2023 15:25]

Ah duidelijk. Thanks voor de uitleg. Van die video's van jaren geleden verspreiden alsof het gisteren gebeurt is bijvoorbeeld. Dat is de desinformatie die bewust wordt verspreid.
Waarom bedank je hem voor deze uitleg? Jouw 'lekeninterpretatie' was beter dan deze onzin. Hij gaat volledig voorbij aan de kern van het probleem en dat is wie waarheid van fictie mag onderscheiden.
Je hebt helemaal gelijk - maar dan nog blijft de vraag overeind "welke informatie (video/tekst/audio) is desinformatie?"

Het is net zoiets als "schrap alle foute antwoorden op test A" zonder daarbij te vertellen wat de goede antwoorden zijn.... Het idee is goed, de uitwerking praktisch onmogelijk zonder je iegen inzichten en meningen er aan toe te voegen.
Dus: laat alle antwoorden dan maar gewoon staan - dan beoordelen we ze zelfs wel.

Overigens wordt niet alle desinformatie bewust verspreid met een kwaadwillend achterliggend doel. Onwetendheid is niet exclusief. Verspreiding kent nogal wat tussenstappen. Genoeg desinformatie die wordt verspreid door mensen die helemaal niet kwaadwillend zijn maar gewoon geloven dat het juiste informatie is.

Ik denk dat we in definitie van desinformatie onderscheid moeten maken met het opstellen en de verspreiding ervan. De opsteller heeft achterliggende bedoelingen, de verspreider is zich van geen kwaad bewust.
De EU bepaalt niet wat informatie en misinformatie is, maar eist van platformen dat ze maatregelen nemen tegen misinformatie. Als dan uit steekproeven blijkt dat er veel misinformatie wordt gedeeld op een platform (bijv. bestaande filmpjes van jaren geleden in Syrië die worden neergezet als oorlogsdaden van nu) dan is dat een mogelijk teken dat de misinformatie-afhandeling niet op orde is.
Dit is nou juist waar het om gaat : ongeïnformeerde mensen proberen een poging te doen om te nuanceren en dat loopt dan uit op "Ja, maar Israel.."

Rusland valt Ukraine binnen. Ja maar Ukraine zocht toenadering tot NAVO.

edit : Het gaat er om dat er een verschrikkelijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden en dat onwetende mensen dat bagatelliseren omdat ze menen dat anderen het er naar gemaakt hebben. Zo werkt het niet

[Reactie gewijzigd door MTLPB op 16 oktober 2023 14:28]

Het gaat er om dat er een verschrikkelijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden en dat onwetende mensen dat bagatelliseren omdat ze menen dat anderen het er naar gemaakt hebben. Zo werkt het niet
Waarom niet dan? Natuurlijk is het verschrikkelijk maar je kunt toch niet weglaten wat in het verleden is gebeurd?
@Ruw ER zegt het heel goed. Dankzij de informatie van beide kanten kun je concluderen dat het niet zo simpel is dat slechts 1 partij schuldig is aan wangedrag. Dat is geen bagatalisatie.
Ik wil niets bagatelliseren. Ik merk enkel op dat ik aan twee kanten veel foute dingen zie gebeuren. Gaan we met zijn allen door met bruinkool verstoken? Resultaat: klimaatverandering. Sluit je 2 miljoen mensen op in een open lucht gevangenis zonder uitzicht op een beter leven? Resultaat: geradicaliseerde mensen. Zo moet je zien wat ik zeg. Ik praat niets goed. De moorden en de oorlog zijn verschrikkelijk. Het is enkel oorzaak en gevolg dat ik zie. Ik kies ook geen partij in deze kwestie. Wil niet zeggen dat ze beiden even fout zijn. Persoonlijk vind ik dat er genoeg argumenten zijn om Hamas als fouter aan te merken, maar daarmee zie ik Israel niet als the good guys.
maar als Israel zijnde sluit je jaar in jaar uit mensen op in de Gaza in een soort open lucht gevangenis voor miljoenen.
Gaza grenst ook aan Egypte. Wat doet Egypte om hun broeders te laten passeren?
Haha nee hoor, Egypte heeft niets met de moslimbroederschap. Sterker nog die verachten en haatten ze.

Dat is Hamas en sommige Palestijnen
[...]


Gaza grenst ook aan Egypte. Wat doet Egypte om hun broeders te laten passeren?
Niks, want a) israel wil dat niet en b) egypte wil zelf ook niet dat hamas-strijders meekomen.
Vaak is het ook met grote conflicten dat er nooit 1 partij de schuldige is.
IN het geval van TikTok is het de Chinese regering die dit gaat bepalen. :)
Inmiddels zit ik zelf ook (ongewild) in het Agloritme en het verbaast mij inderdaad dat er heel veel nep filmpjes rondgaan. Dingen die mij zijn opgevallen:
- Oud en nieuw filmpjes met de tekst Gaza of israel staan in brand
- Verkeerde ondertitelingen bij Arabische of Hebereeuwse filmpjes
- Oude (pro palestina of Pro Israel) demostraties met een datum van nu.
- Verwoeste dorpen uit Syrie (hoorbaar ander accent) met ondertekst dat het Palestina is
- Zelfde personen die op verschillende situaties dood of zwaar gewond staan vastgelegd (bijvoorbeeld het iconisch meisje met krullend haar).
-ARMA3 beelden!

Overigens wel interessant om te verdiepen in Pallywood. Waarbij het doel is beelden en gebeurtenissen te manipuleren.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 16 oktober 2023 14:57]

Vergeet niet de in game beelden van de vele oorlog simulatie spellen die worden gepost met een begeleidende tekst er onder dat het om nieuws gaat uit 1 van de conflict gebieden..
Voor ieder wat wils! Je kunt geloven wat je wil. De machine weet je altijd wat voor te schotelen om je mening mee te bevestigd en simultaan in contact te brengen met "de anderen" om boos op te zijn.

En de kassa rinkelt.
Pallywood, Hasbara. Ik weet het allemaal niet meer. Geen mens kan nog het overzicht hebben
Vond het ook schrikbarend te lezen op Instagram account Cestmocro (nieuwsplatform voor moslims) hoeveel misinformatie wordt gedeeld waarop er een verkeerd beeld ontstaat van de werkelijkheid.
Het is eng hoe het een kloof in de samenleving brengt, de haat tegen het westen wordt alsmaar vergroot, social media heeft een erg grote impact hierop
social media heeft een erg grote impact hierop
Nee, religie... als de boodschappers zich misdragen moet je niet de drukkerij, social media of taal an sich, de schuld geven maar de boodschappers....
Je kunt toch niet ontkennen dat Social media een enorme katalysator is van (nep) nieuws/hypes/etc...? De algoritmes kunnen meer voor elkaar krijgen dan een moskee, kerk of ander religieus netwerk dat honderden/duizenden jaren nodig heeft gehad om volgers te krijgen.. Een (nep)-bericht op social kan direct miljoenen mensen bereiken..

En natuurlijk moet je de boodschapper de schuld geven maar wat @Xantilyst2 en @Lapa aangeven is dat social media een te grote impact heeft op nepnieuws dat niet meer te controleren is.. Het is monsterlijk wat die impact is, zoiets volgens mij..
Maar social media is op zich niets meer dan een enorme berichtendoos waar iedereen bij kan.
Een (nep)-bericht op social kan direct miljoenen mensen bereiken..
Je zegt het goed - dus ook het 'echte' bericht kan direct miljoenen mensen bereiken.... social media is een katalysator inderdaad. Dus ook zonder social media was de impact hetzelfde - alleen de snelheid waarmee het gebeurt, verandert....

Nep nieuws bestaat al zo lang mensen met elkaar praten...de snelheid waarmee het de wereld rond gaat is enorm toegenomen maar tegelijktijd dus ook de ontkrachting daarvan, mocht het onzin betreffen.

Als je niet beseft dat nep nieuws bestaat (omdat censuur de overhand heeft) is het effect van nep nieuws pas echt groot.

Als alles een hype is, is eigenlijk niets meer bijzonder....en kunnen we zaken op hun echte waarde beoordelen.
‘Een berichtendoos waar iedereen bijkan..’ Je zegt het alsof het een grabbelton uit vervlogen tijden is.. Deze berichtendoos is in beheer van het grootkapitaal en kan complete revoluties in gang zetten en verkiezingen beïnvloeden juist door de verrotte techniek en algoritmes die erachter zitten. Belangrijkste doel is geld verdienen, engagement wordt gestuurd door aan knoppen te draaien (slecht nieuws/negativitieit zorgt voor meer betrokkenheid en engagement dus advertentiegeld, heel veel advertentiebudget..

Deze bedrijven zijn niet gebaat bij een goede balans want dat levert minder geld op.
Deze bedrijven zijn niet gebaat bij een goede balans want dat levert minder geld op.
Ja, je hebt gelijk - de afgeleide mogelijkheden zijn wel extreem. Maar het principe is niet nieuw dus.
In de Rusland-Oekraine oorlog barst het ook van het fake news, voornamelijk van Rusland. En om dat nou een kruisvaart te noemen...
Dat is waar - daar gaat het om ideologie... en daarbinnen (net zoals bij religie) bestaan dan weer allerlei typische eigen belangen. Rusland wil meer land/geld/olie/ruimte/macht.
Zelfs 'de kerk' vertoont dit typische aspect - die zijn enorm rijk wat in schril contrast staat met hun altruische instelling.
Niet per se religie.
Het gaat om extremisme.
En in de praktijk zijn er mensen die misbruik maken van dingen om macht te verkrijgen door extremisme aan te wakkeren. Je ziet het overal gebeuren. Je pakt de "misdaden" van een ander en gebruikt dat om een groep als tegenstander te zien. En de extremere andere kant reageert daar op en doet hetzelfde.
Zo krijg je twee steeds grotere groepen extremistische mensen.

Waarom denk je dat het in de VS steeds meer fout gaat. Doordat beide partijen elkaar veel te veel minutie geven om de problemen aan te wakkeren, maar het zijn altijd de extreme elementen in de partijen waarvoor de partijen worden aangevallen en dan op zo een manier waarop de gematigde elementen worden geschaard bij de meer extreme elementen.

In het conflict tussen de palestijnen en israel zie je hetzelfde. Dankzij Hamas en hun acties krijgen extremere elementen in de poltiek in Israel steeds meer macht, en door de extremere politiek van Israel krijgt Hamas meet macht. Het lijkt alsof die twee partijen elkaar nodig hebben voor hun machtsbasis.
Ook zonder extremisme (dus alleen met gematigde elementen) ontstaat macht.

Een pastoor/dominee/paus is op het moment helemaal niet zo extremistisch en toch hebben ze veel macht. Vooral binnen hun eigen kerk maar ook daarbuiten.
Macht ontstaat niet door extremisme - macht ontstaat door meer volgelingen. En hoe krijg je meer volgelingen? Door manupilatie...

Extremisme is meer een gevolg denk ik. Als de situatie waarin mensen zich bevinden, slechter is/wordt dan neemt de kans op extremisme toe. De meeste religies hebben extremistische trekjes maar als de macht afneemt, dan neemt ook de kans op extremisme af. Echter als de situatie niet verbeterd treedt op een gegeven moment een 'overload' op of een 'nothing to loose'. Extreme acties zijn het gevolg.

Veel conflicten waren het gevolg van religieuze denkbeelden. Ik denk dat er heel wat mensen zijn omgebracht 'in de naam van kerk'.
Het is ook schrikbarend hoeveel mensen daar anti-semitische teksten uiten onder die posts. Besef dus wat de gemiddelde gedachte is over joden onder de doelgroep van dat platform.
Je hoort mensen altijd anti-semitisme roepen bij elke anti-Israel leus, maar Arabisch is net als Hebreews ook een semitische taal. Toch hoor je nooit iemand anti-semitisme roepen wanneer Israeliers bijvoorbeeld de dood aan alle Arabieren zingen:

https://www.youtube.com/watch?v=5JzGzyaUnz0
Dat account komt veel naar voren, zijn zelfs artikelen over geschreven in landelijke media en toch lijkt het overal mee weg te komen. Censuur is niet goed, maar dit is echt een grote bron van nepnieuws.
Nog erger vind ik dat het ook gebeurd door personen die in het westen wonen.
De disconnect door die groep voor de eigen samenleving neemt af. Dat is niet iets wat we moeten willen.
Nog erger vind ik dat het ook gebeurd door personen die in het westen wonen.
De disconnect door die groep voor de eigen nederlandse samenleving neemt af. Dat is niet iets wat we moeten willen.
Over het algemeen leven deze personen in hun eigen parallelle samenleving...

[Reactie gewijzigd door mvrhrln op 16 oktober 2023 16:36]

Een half miljoen video's die (volgens Bytedance) desinformatie bevatten. Waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. Dat zijn duizelingwekkende getallen. Geen idee of daar al veel door AI gegenereerde content tussen zit, maar zo niet dan gaat dat zeker komen op korte termijn.

We hebben met z'n allen wel echt een monster gecreëerd met Social Media. Gaat nog een hele kluif worden voor ons als maatschappij om hier op een productieve manier mee om te gaan .
En hoeveel video's bevatten er wel juiste informatie (over dit issue)?

En hoeveel video's op deze platformen zijn sowieso niet al gedeeltelijke kopieen?

En hoeveel video's op deze platformen bevatten wel echte informatie?
We hebben met z'n allen wel echt een monster gecreëerd met Social Media
Nee, dat monster komt vooral voort aan de hang naar meer geld d.m.v. oa. reclame. En een bak met fake-video's op dit platform boeit mij eigenlijk niet zo...

Als we het nu eens omdraaien: als het aantal kijkers niet abosluut is en als het merendeel van die filmpjes niet wordt bekeken of serieus genomen wordt (wat de ondertoon is van heel TikTok....), wat is dan het probleem?
Als de politiek zich drukker maakt over de hoeveelheid nep-video's i.p.v. de situatie an sich, dan is de politiek weer op een punt waarvan je moet afvragen....waar zijn ze nu eigenlijk mee bezig?
Als de politiek zich drukker maakt over de hoeveelheid nep-video's i.p.v. de situatie an sich, dan is de politiek weer op een punt waarvan je moet afvragen....waar zijn ze nu eigenlijk mee bezig?
Whataboutism. Het is niet omdat de situatie erg is dat je plots niet meer moet doen aan desinformatie.

Desinformatie is gewoon een gigantisch probleem. Het doel van desinformatie is vaak om publieke opinie te beïnvloeden, politieke tegenstanders in diskrediet te brengen of sociale onrust te creëren. Desinformatie is vaak sneller te consumeren en intrigerender dan gewoon informatie.

Er gaat een vals filmpje rond van een Sjeik die alle leveringen van Olie en Gas zou stoppen aan het westen als Israel zich niet zou overgeven. Dat filmpje liep als een vuurtje. Veel Amerikansen begonnen Biden uit te spuwen. Het was allemaal de schuld van Biden. Ik ben door honderden racties gegaan. Iedereen was boos en reageerde opgewonden. Niemand stelde dat het filmpje vals was.

Brexit al vergeten? Het hele publieke debat was ermee vervuild. Mensen wisten op een gegeven moment gewoon niet meer wat de waarheid was. Mensen geloofden echt dat er £350 miljoen per week zou er naar de gezonheidszorg zou vloeien indien Brexit een feit was. Maar er waren nog veel meer leugens die de ronde deden. Ook politiekers gingen over stag en maakten 'perongeluk' foutjes.
eh?...dit is geen whataboutism... Dit is een kwestie van prioriteiten... als je druk maakt over een druppelende kraan terwijl het bad overstroomt, dan liggen je prioriteiten verkeerd. Dat is niet waarvoor de term Whataboutism is bedoeld/bedacht.

En vervolgens beschrijf je propaganda..... daar is niets nieuws aan en kun je niet onderdrukken door censuur. Dat werkt averechts. Als de propaganda doorslaat is dat juist goed - omdat je dan eerder herkent.
Mensen geloofden echt dat er £350 miljoen per week zou er naar de gezonheidszorg zou vloeien indien Brexit een feit was.
Hoeveel mensen geloofden dat dan? Waarom denk je dat iedereen die voor (of juist tegen) was zijn beslissing genomen vanwege onjuiste informatie? En niet gebaseerd op andere informatie? Of misschien puur op basis van gevoel/geloof? Iets wat ook nogal herkenbaar is voor onze soort.

De Brexit is een typisch politiek probleem. Er is geen waarheid. Natuurlijk was er desinformatie - maar ook informatie en voorspellingen (die dus nooit 100% betrouwbaar zijn).
Achteraf roepen: "zie je wel, dankzij de desinformatie ging de Brexit door en dat was dom". Was het omgedraaid (en de Brexit was juist slim bevonden), dan had je hetzelfde kunnen zeggen "vanwege desinformatie ging het bijna mis". Maar ook die stelling is niet controleerbaar.
Zolang mensen bestaan wordt er onzin verkondigd en dat beinvloed mensen - domme en slimme mensen - maar dat maakt censuur nooit de oplossing. Omdat censuur misschien wel met de beste bedoelingen wordt toegepast maar ook door mensen die de waarheid niet in pacht hebben. En erger nog: censuur wordt ook toegepast door mensen die helemaal niet zulke goede bedoelingen hebben (vaak vooral eigen belang). Dus hoe kun je dan stellend at censuur goed is?
Propaganda en Desinformatie kunnen het zelfde zijn. Het verschil met propaganda is dat de verspreiding via een groep, organisatie of regering verloopt en de bron van desinformatie veel onduidelijker is. Je wil er teveel een semantische discussie van maken.
Als de politiek zich drukker maakt over de hoeveelheid nep-video's i.p.v. de situatie an sich,
Maar dat staat los van uw claim dat de politiek desinformatie niet moet tegengaan omdat er volgens u belangerijkere zaken zijn zijn het conflict zelf oplossen. Je doet alsof net-video's en desinformatie niet relevant zijn in heel dit conflict.

Met whataboutism doel ik op uw poging om de problemen rond desinformatie te bagatelliseren door een ander fenomeen aan te halen dat volgens u van groter belang is. Misschien niet 100% in lijn met de gangbare semantiek

Wat ik persoonlijk moeilijker vind dan woordkeuze is dat je de bewezen invloed van desinformatie op mensen compleet ontkend omdat je het onbewezen acht dat het mensen tot andere ideeen brengt.

Je stelt ook dat censuur nooit de oplossing is omdat het misbruikt kan worden. Dus ik concludeer dat volgende u censuur een groter probleem vormt in dit conflict dan de desinformatie en propaganda. Dat je die berichten en oproepen tot uitmoorden van bevolkingsgroepen maar de vrije loop moet gaan.

Nazi Duitsland vergeten? Hitler heeft jaren lang de joden vergruisd. Ze waren het bron van alle kwaad. Pure waanzin. Wat dan met de holocaust? Gewoon toelaten als iemand dat openlijk een goed idee vind en aanhangers zoekt? Serieus.
Als de propaganda doorslaat is dat juist goed - omdat je dan eerder herkent.
Putin is één grote propagandamachine. Hij heeft de media in eigen handen. Desinformatie wordt dagelijks verspreid. Volgens u is dat totaal geen probleem wat zodra propaganda doorslaat valt het op. Ik kan je 100% zekerheid zeggen dat het niet het geval is. Die mensen hebben die leugens niet door. Hun diepe haat tegenover andere nationalitieiten is echt. Ze geloven echt dat Ukraine Rusland wilde aanvallen en het vol Nazi's zit. Als je mensen tegenelkaar opgzet kunnen de ergste dingen gebeuren.

In dit geval probeert men te voorkomen dat desinformatie zijn doel bereikt; publieke opinie te beïnvloeden, politieke tegenstanders in diskrediet te brengen of sociale onrust te creëren op basis van leugens en verzonnen nieuws. Je kan de censuurkaart trekken maar dan ontkent het bestaan van het licht.
Je doet alsof net-video's en desinformatie niet relevant zijn in heel dit conflict.
Andere prioriteit inderdaad - maar de politiek maakt zich blijkbaar liever zorgen over social media....
Dus ik concludeer dat volgende u censuur een groter probleem vormt in dit conflict dan de desinformatie en propaganda.
Juist.
Nazi Duitsland vergeten? Hitler heeft jaren lang de joden vergruisd. Ze waren het bron van alle kwaad. Pure waanzin. Wat dan met de holocaust? Gewoon toelaten als iemand dat openlijk een goed idee vind en aanhangers zoekt? Serieus.
Juist - want ondanks deze propaganda geloofden mensen dit toch niet. Juist het stilletjes afvoeren van Joden zonder te zeggen wat hij deed zorgde ervoor dat het nog lukte ook. Had Hitler gewoon geroepen dat hij de Joden aan het vermoorden was dan had men dus veel eerder ingegrepen. Dus wie werd er geholpen door censuur? Hitler/de Nazi's en niet de rest van de wereld.
Ik kan je 100% zekerheid zeggen dat het niet het geval is. Die mensen hebben die leugens niet door. Hun diepe haat tegenover andere nationalitieiten is echt. Ze geloven echt dat Ukraine Rusland wilde aanvallen en het vol Nazi's zit.
Maar hoeveel mensen denken dat dan? Zelfs die cijfers - hoeveel mensen dat inderdaad denken, is propaganda.
En draai het om: hoe denk je dat tegen te gaan door censuur toe te passen? Juist door censuur is het zover gekomen - omdat men toeliet dat Putin de kranten kan laten drukken wat hij wilde (en dus weglaten wat hij niet bekend wilde laten zijn).
Propaganda kan niet zonder censuur...want anders komt er veel te snel een tegenwerping.

En jouw idee is: meer censuur?
In dit geval probeert men te voorkomen dat desinformatie zijn doel bereikt; publieke opinie te beïnvloeden, politieke tegenstanders in diskrediet te brengen of sociale onrust te creëren op basis van leugens en verzonnen nieuws. Je kan de censuurkaart trekken maar dan ontkent het bestaan van het licht.
En die is dus helemaal makkelijk: vanwege de gelukkig op het moment matige werkende censuur krijgen we propaganda voorgeschoteld hier aan deze kant van de wereld en toch geloven we niet allemaal in Putin z'n verhalen....
We weten derhalve wat Putin allemaal roept en wie zien ook dat de Oekraine zich schuldig maakt aan oorlogspropaganda.

Iedereen die geloofd dat censuur een goede manier is om dit probleem aan te pakken zou toch allang moeten beseffen dat dit niet is? Censuur is alleen vcordelig voor instanties die de waarheid willen verbloemen.
Hitler hield het geheim zodat Joden het niet zouden weten. Je kan daar nog een draai aan geven, het is een zinloos argument.

Rusland is richting een dictatuur geovuleerd en past censuur toe. Daarom is ons hoogste goed democratie = rechtsstaat, vrije pers etc. Voel je het verschil?

Je probeert je in bochten te wringen dat censuur slecht is omdat Hitler en Putin dat ook doen.

Dat is geen goed argument om het verheerlijken van geweld toe te juichen op socialmedia. Je kan ook niet oproepen tot discriminatie of rassenhaat of aan doxing doen.

Wij laten dus binnen die context censuur toe binnen de wetten en normen van de rechtsstaat in een functionerende democratie.

Ook is uw recht op vrijemeningsuiting niet absoluut. Zo mag je de holocaust niet ontkennen + alle bovenstaande. Er zijn dan andere mensenrechten die primeren. Zo is er ook het recht op zelfverdediging. Dat primeert op het feit dat we niet gewelddadig mogen zijn. Ook hier is een specifieke context.

Bijgevolg is censuur is niet enkel aan instanties die de waarheid willen verbloemen of verdoezelen.

Het staat ook totaal los van wie de schuldige is in een conflict.

Het feit dat wij propaganda opmerken van andere machtshebbers komt omdat we een functionerende democratie en vrije pers hebben. Niet omdat we ‘gelukkig’ geen censuur toepassen.

Je probeert van anti-censuur een soort heiligdom te maken. Maar dan sta je tegelijk ook publieke rassenhaat toe en het verheerlijken van geweld + de mogelijkheid om bewust desinformatie de wereld in te sturen.

Je gaat dan regelrecht in tegen primaire mensenrechten en dat is zonder meer heel erg. Zoniet schandalig.
Je probeert je in bochten te wringen dat censuur slecht is omdat Hitler en Putin dat ook doen.
Wat? Nee, dat heet een extreem voorbeeld. En nee, geen censuur is het niet hetzelfde als 'je mag letterlijk alles zeggen'.
Het tegengaan van smaad is geen censuur. En onder diezelfde noemer is het ontkennen van de holocaust geplaatst. Dat is een specifieke uitzondering om mensen niet te kwetsen. En wordt derhalve ook niet gezien als censuur.
Ook is uw recht op vrije meningsuiting niet absoluut.
Dat heb ik dan ook nergen gesteld.
Bijgevolg is censuur is niet enkel aan instanties die de waarheid willen verbloemen of verdoezelen.
Dus juist wel. Omdat het verbieden van aanzetten tot geweld/haat en smaad, geen censuur betreft. In uitzonderlijke gevallen is dat verbloemen/verdoezelen toegestaan (zoals in militaire communicatie). Maar dat is dus geen publieke communicatie.
Het feit dat wij propaganda opmerken van andere machtshebbers komt omdat we een functionerende democratie en vrije pers hebben. Niet omdat we ‘gelukkig’ geen censuur toepassen.
Wat? Als censuur wordt toegepast dan zie je niet - punt. Vrije pers is hetzelfde als: geen censuur voor de pers. :?
Je probeert van anti-censuur een soort heiligdom te maken. Maar dan sta je tegelijk ook publieke rassenhaat toe en het verheerlijken van geweld + de mogelijkheid om bewust desinformatie de wereld in te sturen.
Nee, dat is de aloude drogreden. "Zonder censuur zegt roept men op tot rassenhaat". In die context heet het geen censuur. Er is verschil tussen 'aanzetten tot rassenhaat' en 'vertellen/laten zien wat groepering A heeft gedaan'.

Censuur en verbieden van het aanzetten tot geweld zijn niet hetzelfde....

Dus qua bochten wringen: je moet de zaken wel gescheiden houden. Niet elke video mogelijk fake / onjuist is, is ook een aanzetting tot geweld/haat.
Omdat het verbieden van aanzetten tot geweld/haat en smaad, geen censuur betreft.
Duizelingwekkend. Het begint weer een een semantische discussie te worden over wat censuur juist is.

Kom eens tot uw punt, zonder omwegen: Is het plaatsen rassenhaat en oproepen tot geweld tegen mensen van geloof X incl pertinent valse berichtgeving met als doel om mensen tegen elkaar op te zetten op X of Tiktok wenselijk of niet?

Of ga je nu ontkennen dat die desinformatiecampagnes bestaan of geen effect hebben :)
Natuurlijk is het belangrijk om onderscheid te maken wat censuur is en wat niet.... :?
Is het plaatsen rassenhaat en oproepen tot geweld tegen mensen van geloof X incl pertinent valse berichtgeving met als doel om mensen tegen elkaar op te zetten op X of Tiktok wenselijk of niet?
Als de aanroep letterlijk aanvoegend is en dus niet een interpreteerbare afleiding betreft dan kun je het verbieden - zonder het censuur te noemen.
Het grootste en belangrijkste punt hierbij is: was het onomstotelijk duidelijk dat het een aanzet tot geweld of was het een "mensen uit groep A zijn verwerpelijk vanwege reden Y" en daaruit leidt men dan af dat dit zou kunnen aanzetten tot geweld tegen groep A. Als dat desinformatie betreft is dat verwerpelijk maar hoe bepaal je dat? En die aanzet tot geweld is dan ook niet zo duidelijk - natuurlijk is de kans aanwezig maar dat is interpretatie.

En daar zit dus het grote probleem: zodra je kan en mag interpreteren of iets tot geweld zou leiden dan kan men dus een bewering gaan onderdrukken. Ook al is die bewering helemaal niet fout.

Wat jij zegt is dat alle desinformatie verboden moet worden...dat kan dus niet want het bepalen van desinformatie is deels interpretatie.

Ik hoef helemaal het bestaan niet te erkennen of te onderkennen van desinformatiecampagnes en of ze effect hebben maakt ook niet uit.
Het gaat erom dat de bepaling van desinformatie niet zo makkelijk/eenduidig is en om die reden is censuur ongewenst. De kans is namelijk aanwezig dat de juiste informatie wordt onderdrukt.
En daar bovenop komt een zijeffect: ook al onderdruk je echt alleen onjuistheden (wat dus uiterst dubieus is) dan nog kan daaruit een gevoel ontstaan: (bijna) alles wat partij A zegt wordt onderdrukt (gecensureerd dus) en daarom klopt er iets niet. Men wordt achterdochtig en kan niet beoordelen of dat komt omdat partij A, onzin verkondigd of omdat partij A toevallig niet goed ligt bij de overkoepelende instantie.

Ik wil best zeggen dat 'alles wat onjuist is mag worden onderdrukt' maar wie bepaalt dat dan?
Als de aanroep letterlijk aanvoegend is en dus niet een interpreteerbare afleiding betreft dan kun je het verbieden - zonder het censuur te noemen.
Dus als het heel duidelijk fake news is ander illegale content dan is kan je het verwijderen van content geen censuur noemen. Opmerkelijk want zodra je iets verwijderd of wijzig bij jezelf of bij een ander is het censuur. Laat het voor de duidelijk benoemen als 'wetmatige censuur'.
Ik hoef helemaal het bestaan niet te erkennen of te onderkennen van desinformatiecampagnes en of ze effect hebben maakt ook niet uit.
Jawel, je was van mening dat de politiek niets te zoeken heeft op socialmedia omdat er grotere problemen zijn zoals het conflict zelf.
Het gaat erom dat de bepaling van desinformatie niet zo makkelijk/eenduidig is en om die reden is censuur ongewenst. De kans is namelijk aanwezig dat de juiste informatie wordt onderdrukt. Er Kan daaruit een gevoel ontstaan: (bijna) alles wat partij A zegt wordt onderdrukt (gecensureerd dus) en daarom klopt er iets niet.
Illegale inhoud is illegale inhoud. Als een bepaald topic enkel gaat over illegale inhoud zoals rassenhaat dan zal kan Tiktok die content verwijderen. Het probleem met disinformatie is dat in in zeer grote hoeveelheden komt. 1 voor 1 deleten gaat niet, je gaat soms foutjes maken.

De meeste desinformatie is bovendien heel duidelijk. Filmpjes van 2017 die een valse ondertitelling doen alsof Saudie Arabie in 2023 dreigt de oliekraan zou stopzetten indien Israel zijn land niet zou afstaan.

Sommige illegale content is ook erg duidelijk. Bijvoorbeeld Hamas die erg fier is een de jonge meisje levend te verbranden voor de famillie hun ogen. Daaronder juichende commentaren, duimpjes en oproepen om alle Joden te vernietigen. Zichtbaar voor 14-jarigen in hun feed. triest.

Vele video's claimen aanvallen van beide partijen maar de video's zijn ARMA 3 beelden of van een jaar geleden. Duidelijke fake video's.
Ik wil best zeggen dat 'alles wat onjuist is mag worden onderdrukt' maar wie bepaalt dat dan?
Geen idee wat men met twijfelgevallen doet. Elk platform heeft zo zijn eigen regels.

https://transparency.fb.c.../how-fact-checking-works/
https://www.tiktok.com/tr...combating-misinformation/
https://www.who.int/teams...ing-misinformation-online

Er is zeker nog vooruitgang te maken over wat misleidend en illegaal is. Soms wordt kunst ook onterecht gecensureerd omdat er toevallig wat bloot in voorkomt. Dat systeem is niet foutloos maar misinformatie zijn gang laten gaan en gewoon NIETS doen omdat je tegen censuur bent (ja ook wettelijke censuur is censuur) bent is de waanzin nabij.
Dat systeem is niet foutloos maar misinformatie zijn gang laten gaan en gewoon NIETS doen omdat je tegen censuur bent (ja ook wettelijke censuur is censuur) bent is de waanzin nabij.
Waarom is dat waanzin? Al die voorbeelden die je noemt betreffen overduidelijke fakes....dus wat voor effect heeft het dan?
Het gaat er ook om dat als de overheid het recht en de mogelijkheid geeft om censuur toe te passen/ te eisen, Dan gaat ze dat gebruiken ook en echt niet alleen met nobele doelen.
Verder noem je de (wat mij betreft) dooddoener: "Zichtbaar voor 14-jarigen in hun feed" maar als die feed dus met dat soort vreselijkheid (waar of niet waar) kan worden gevoed dan moet die 14-jarige niet op dat platform 'rondhangen'. Natuurlijk is het niet de bedoeling om ze daaraan bloot te stellen...maar dat geldt over over mogelijk 'verontrustende' sexueel getint materiaal. Ook maar censuur? Maar wacht---op het internet zitten niet alleen maar jonge kinderen...nieuw plan: leeftijd verficatie...oh wacht... mensen jokken soms...nieuw plan...verplichte identificatie....YES...the holy grail.
Ik hoef helemaal het bestaan niet te erkennen of te onderkennen van desinformatiecampagnes en of ze effect hebben maakt ook niet uit.

Jawel, je was van mening dat de politiek niets te zoeken heeft op socialmedia omdat er grotere problemen zijn zoals het conflict zelf.
Ja dat is juist mijn punt; bestaan onderkenning van dergelijke campagnes zijn helemaal niet belangrijk voor mij. Propaganda bestaat - klaar. Mijn punt: de politiek is - schijnbaar - vooral bezig met social media. Dat is windowdressing... ze wagen zich ook niet meer op het dorpsplein en gaan daar de mensen toespreken...omdat dit niet werkt...mensen zijn emotioneel en groter de aanwezige groep, hoe irrationeler men reageert. Maar...ze zijn wel druk met Twitter en BF....da's apart...waarom dan? Informatie voorziening? Laat me niet lachen. Stemmingmakerij meer is het niet. En dat is eht dus ook als ze zich geen bemoeien met die platformen. Notabene wordt juist al lange tijd gevraagd om het gedrag van deze platformen in te perken (los van de censuur discussie) maar dat 'laten we aan de markt over'....Maar als ze echt wat moeten doen omdat de boel uit te hand gelopen is, ja, dan laten ze zien hoe betrokken ze zijn en gaan ze zich bemoeien met social platforms....hypocriet is hier het woord - privacy schending en overduidelijke wangedrag zijn geen probleem, manupilatie zodat meer reclame kan worden getoond en meer gestuurde beeldvorming kan plaatsvinden zijn geen enkel bezwaar....

Censuur wordt altiojd verdedigd met gevallen van 'super fake' en 'niet geschikt voor jonge kinderen' en 'goedgelovigen raken andersd beinvloed'....ja maar religie is abosluut geen probleem blijkbaar....de grootste haatzaaiers zijn religieus. De boeken van religies zijn onmiskenbaar manupilatief en onwaar.
Als je dan censuur wilt toepassen, waarom dan zo vreemd? Alles je alles wat maar neigt naar leugens wilt blokkeren, dan moet je dat ook doen....maar nee...selectief....alleen de onwaarheden waar men 'last' van heeft....
Het is gewoon totaal onlogisch....

En dan de 'foutjes' - je zegt het al: het moet automatisch maar hoeveel foutjes worden er dan gemaakt? En wat is het effect daarvan?

En dan het andere zijeffect: hoe terecht en 'goed' de censuur ook is; het werkt achterdocht in de hand.

Dus voor welk positief effect moet het worden toegepast:
- jonge kinderen beschermen
- tegen haatzaaierij
- propaganda van de tegenpartij (al heel subjectief...)

Nou, de overduidelijke fake videos worden verwijderd....die het minste effect hebben...maar de subtiele manupilatieve ellende blijft gewoon bestaan. En dan de genoemde nadelen (achterdocht, false positives, misbruik) - nou vooral doen hoor - die censuur.

Overduidelijke haatzaaierij is overigens een symptoom; als je dat onderdrukt op een publiek platform dan vindt het echt wel z'n weg naar de 'inner circle'.
Die fake video’s zijn overduidelijk nadat onderzoek is verricht. Voor wie zo’n video ziet in zijn feed dat onmogelijk te verifiëren.

Je bent gewoon een extremist/populist als het gaat over dit topic. Elk normaal mens wil dat illegaal materiaal de laan uit en vraagt zich enkel nog af hoe dat zo effectief mogelijk kan gebeuren zonder andere mensenrechten zoals privacy en te schenden.

Je gaat woorden verdraaien, allemaal andere zaken er bijtrekken, historische feiten omdraaien enz. Zo lukt het toch niet?

Als ik zeg ‘overduidelijk fake’ dan maak jij er van dat iedereen dat zomaar kan zien. Net zoals iedereen volgens u propaganda doorheeft en het effect wel meevalt.

Door alle woorden op flessen te trekken kan je geen degelijke discussie voeren omdat je niet een extreme versie hebt op dingen.

Ik zou zeggen, lees je eerst eens is in fake en illegaal news op social-media en kom dan nog eens terug met een genuanceerd antwoord wat dit gaat nergens over.
Door alle woorden op flessen te trekken kan je geen degelijke discussie voeren omdat je niet een extreme versie hebt op dingen.
Da's apart - die extreme visie heb jij dus...jij stelt dat het effect van die fake video's meteen aanzet tot haat is.... Dus iedereen is dom en weet niets van social media.... en het enige wat telt is blokkeren van fake nieuws. Nuance is dus: de discussie omtrent wat is fake en wie bepaalt dat en wat is het zij-effect van dergelijke censuur. Daar ga je dus niet op in - maar ik reageer ongenuanceerd? :?
Ik zou zeggen, lees je eerst eens is in fake en illegaal news op social-media en kom dan nog eens terug met een genuanceerd antwoord wat dit gaat nergens over.
Ik dacht nu juist dat mijn antwoord behoorlijk genuanceerd was....deze reactie is wat mij betreft textbook overtrokken.... Ik gaf aan dat de voorbeelden die je gaf (game-beelden gebruiken als oorlogsbeelden) nogal duidelijk fake zijn...lachwekkend fake dus ook. Maar nee, ik verdraai woorden....waar dan?

Het enige wat je hebt geroepen is 'ik vind het gewoon verschrikkelijk' maar ondertussen nergens inhoudelijk op gereageerd m.b.t. het effect van censuur. En dan is mijn inbreng niet genoeg om de discussie gaande te houden? Heb je enig idee wat je nu hebt gezegd? "Fake video is erg - moet blokkeren". Korter door de bocht kan bijna niet.

Ik zou zeggen lees je eens in omtrent de discussie omtrent censuur en reageer minder vanuit je boosheid en kom dan met een inhoudelijk antwoord.
tja, gewone media is op sommige vlak helaas niet veel beter. Niet direct valse berichten dan, maar eerder vooral vooringenomen en éénzijdig.
De lijken lagen nog volop daar toen ik al pro israelische reclame kreeg op youtube . Is niet enkel social media hoor.
Ze zeggen niet voor niets dat media spreekwoordelijk van de duivel is..
De enige manier waarop social media platformen het "goed" kunnen doen is letterlijk alle informatie over de "lopende" oorlogen verwijderen. Ze zijn niet instaat om alles te filteren en de positie om rechter te spelen over wat goed en fout is zou niet in hun handen moeten liggen.
Dat is ook censuur.... vervang social media door "gesprekken op het dorpsplein" - wil je dat allemaal stil leggen? Alleen maar omdat het dropsplein nu wel erg groot is? Of is dat niet de kern van het probleem?
Nou nee groot verschil is dat je op sociaal media heel snel onzin kan verspreiden en ook lekker anoniem kan doen.
Probeer maar die 2 punten veel te bereiken met die plein.
En diezelfde snelheid en groter bereik betekent ook dat het weerwoord veel sneller wordt gegeven en beter te vinden is.

Als je die 2 factoren bepalend vind om censuur toe te passen dan hadden kranten niet dagelijks mogen verschijnen en had de oplage beperkt moeten blijven. Want daarmee kwam informatie sneller beschikbaar en bereikte men een groter publiek. Het tegendeel is waar gebleken.
Dit weerwoord is net wat er scheelt aan de social media, je wordt in een bubble geduwd en krijgt geen weerwoord. Je krijgt enkel wat het algoritme denkt waar je op zult reageren en dat is meestal de ergere vorm van wat je al dacht. Op het plein kan je inderdaad direct weeerwoord krijgen, op social media staat het weerwoord op een ander plein in een andere stad, en soms nog een ander land.
Daarom heb je dus die wetgeving om de invloed van die algoritmes in te perken.Eigenlijk zou er een verbod moeten komen op het soort manipulatieve algoritmes die er gebruikt worden. Social Media zijn geen dorpspleinen, maar markten in extreme gedachten om de bevolking te "engageren" en zo een interesant persoon te worden om veel reclame voor te schotelen. Reclame = geld = doel social media bedrijven
Die bubbel is inmiddels toch ook wel bekend? Op het dorpsplein had je ook een bubbel...je praat met mensen die je aardig vindt....

Wetgeving om algorimtes aan te pakken zijn een grapje denk ik...
Ik ben wel met je eens dat manupileren verboden zou moeten worden maar de ellende is dan weer: hoe ga je dat afdwingen/controleren?
Alles denken te controleren is nu precies de route die we eigenlijk niet willen.

Het is eigenlijk best simpel: verbod op reclame aanbieden via social platforms....dan wordt het weer gewoon een dienst met een abonnement. En zo was het altijd al, om lid te zijn van een club moet contributie worden betaald. En overigens: in een club ontstaat ook weer een 'bubbel'.
En de controle van deze regel is super simpel - die controle 'ga zult niet manupileren' daarentegen is dat absoluut niet.
In een verklaring zegt TikTok, dat eigendom is van de Chinese techgigant ByteDance...
Gelukkig hebben ze dat censuur-kunstje al aardig in de vingers na alle Oeigoeren filteren.

Onthoud mensen: De ene zijn terrorist, is de ander z'n vrijheidsstrijder. En welke van de twee je als label krijgt in de geschiedenisboeken hangt af van die de overwinnaar wordt en de boeken gaat schrijven.
Juist - het vreemde is dat we dit vanuit resultaten uit het verleden al lang weten en beseffen en toch ontstaat altijd weer dezelfde 'maar censuur beschermt de onwetenden' instelling....

Zelfs zonder resultaten uit het verleden zouden we dit moeten kunnen beseffen omdat het niets meer is dan het gezichtpunt omdraaien.
Onthoud mensen: De ene zijn terrorist, is de ander z'n vrijheidsstrijder.
Daar draait het toch niet om? Wie ook geweld, rassenhaat of discriminatie verheerlijk maakt niet uit. Het kan niet in onze democratie. Het is verboden en zal worden verwijderd.

Of moeten we plots toestaan dat men weer gaat oproepen dat Joden de oorzaak zijn van alle kwaad en aan rasvervuiling doen? Dat deed Hitler en daar draait alles om.
Mwa, FOK.nl staat er ook bekend om dat er veel desinformatie verspreid worden.
Heb nu al veelal bronnen van mensen daar ook gezien die serieus afkomstig zijn van games, of van totaal andere tijden of landen.
Fok! heeft minder dan 45 miljoen gebruikers in de EU en valt dus niet onder de Digital Services Act die eist dat platformen misinformatie bestrijden.
Misinformatie is een heel rekbaar begrip dat veelal misbruikt wordt om censuur te plegen. In dit conflict zal in de ogen van de Palestijnen veel misinformatie pro Israël zijn en de info die de zaak van de Palestijnse kant belicht zal door pro-Israël als misinformatie worden bestempeld.
Daarom ben ik tegen deze vormen van censuur. Ik bepaal graag zelf wat ik voor waarheid aan kan zien en wat niet...
Het ergste vind ik de geschiedvervalsing omtrent het gehele gebied rondom Palestina, waar terecht Joden leven. Er is ergens rond WO1/WO2 een complete draai gegeven en daarmee even voor het gemak de afgelopen paar 1000 jaar vergeten. Daarbij is het ook dat er een zooi terroristen een groot podium in de media hebben en ook een deel ervan verspreid zit over het westen en anderen beïnvloed. Ondertussen praten mensen elkaar na met totale onzin.
Dat 'terecht' vind ik misplaatst. Maar dit is een site over IT-zaken en dus staak ik verdere discussie over dit onderwerp.
Op een of andere manier ben ik op TikTok in het algoritme van Pro Hamas terecht gekomen. Het valt me op dat hier alles gedaan wordt op Israël / Joden de schuld te geven van dit conflict. Van de rare bewering dat Israël voor het jaar 1946 niet bestaan zou hebben, dat Israël de oorlogen in de jaren 60 begonnen is tot gewoon de "Dood aan Joden" filmpjes.
Van de rare bewering dat Israël voor het jaar 1946 niet bestaan zou hebben,
Gevonden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Isra%C3%ABl :
Het Brits Mandaat Palestina, dat op zijn beurt is ontstaan na de opsplitsing van het Ottomaanse Rijk in 1920, werd in 1947 door de Verenigde Naties verdeeld in een onafhankelijke Joodse en een onafhankelijke Arabische staat, met een aparte status voor Jeruzalem.
Ze vergeten op Wikipedia even de hele geschiedenis van Israël van het verre verleden. Ja, het klopt dat de huidige staat Israël zoals we die nu kennen inderdaad pas bestaat sinds 1947. Net zoals het huidige Duitsland pas bestaat sinds 1990. Maar in zowel de Tenach, Bijbel als de Koran wordt al gesproken over Israël. Was het land precies zo verdeeld als nu? Nee, natuurlijk niet, maar dat is ook niet relevant.

In het jaar 6 naar Christus had je bijvoorbeeld de Joodse opstand. In deze schriften wordt dan niet letterlijk Israël genoemd, maar wel het land van de Joden. Wat natuurlijk Israël is.

Als we naar de geschiedenis van Nederland kijken, kijken we ook niet vanaf 1581 wanneer we onszelf onafhankelijk verklaarde. De Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, Unie van Utrecht etc. kijken we gewoon op terug als onze geschiedenis. Ondanks dat de Spanjaarden het land daarvoor hadden bleef het gewoon Nederland.

Met andere woorden, ja de staat Israël wat we op dit moment kennen bestaat pas sinds 1947. Israël en het land van de Joden bestaat als duizenden jaren.
1946 klopt volgens mij wel. Jaren 60 idd niet. Maar dit soort uitingen moet gewoon kunnen. Dus óók als het niet klopt. Vrijheid van meningsuiting betekent niet dat alles ook waar moet zijn. Ik vind dat ik de vrijheid moet hebben om te zeggen dat een week acht dagen heeft, bijvoorbeeld. TikTok moet pas ingrijpen bij uitingen die tot geweld kunnen leiden, zoals ‘Dood aan joden’ en dergelijke.
Ik vind dat ik de vrijheid moet hebben om te zeggen dat een week acht dagen heeft
Iddl. En niet eens zozeer aanzetten tot geweld. Stellen wat een ander zou moeten vinden/denken/zeggen, dat is onwenselijk. Een mening verkondigen "ik vind dat een week acht dagen zou moeten hebben" is misschien onzinnig. Maar stellen dat iemand moet accepteren dat een week acht dagen heeft gaat te ver.
Maar andersom (dus censuur) gaat ook te ver. Want dan stelt de censuur aanbrenger dus impliciet dat men moet accepteren dat de week geen acht dagen heeft. En nu is dat bij deze mening niet zo'n probleem misschien maar zo simpel ligt het meestal niet.
Ik ben het absoluut met je eens dat je dat allemaal moet kunnen zeggen, maar dan moeten we nu ook is alles gelijk behandelen. Bij het ene onderwerp mag het niet en wordt het verwijderd, bij het andere onderp mag het wel? Het moet overal kunnen!

1946 heb ik hierboven gereageerd trouwens!
desinformatie over oorlog Tja das toch vandaag de dag.
Valt allemaal wel mee. Sorry maar wat een smerige politieke zwendel. Vreselijk wat er zoal gaande is in de wereld.
Maar tja het is de hele mensheid oorlog, alleen nu met alle technologieën , raketten bommen en granaten, het hele arsenaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee