Gerucht: goedkopere versie Apple Vision Pro kost 1500-2500 dollar

Apple zou een goedkopere versie van zijn VR-headset Vision Pro willen maken, onder meer door het weghalen van het scherm aan de buitenkant. Ook zou er een andere soc in komen en zouden er minder sensors aan de buitenkant zitten. De prijs zou tussen 1500 en 2500 dollar liggen.

Dat is fors goedkoper dan de 3500 dollar van de Vision Pro, merkt Bloomberg-auteur Mark Gurman op. Wel is het nog altijd veel duurder dan de concurrerende Quest-headsets van Meta, voorheen verkocht onder de merknaam Oculus. De Quest 3 komt uit voor 550 euro en er zou ook daarvan een goedkopere variant komen.

Waar de Vision Pro een M2-soc aan boord heeft, zou het bij de goedkopere Vision Pro-variant gaan om een soc die ook in iPhones zit. Dat zijn socs als de A17 Pro en A16 Bionic. Zonder scherm aan de buitenkant zien anderen de ogen van de gebruiker niet. Die functie heet EyeSight. Het is onbekend welke gevolgen het weghalen van sommige van de camera's en sensors aan de buitenkant zou hebben. De reguliere Vision Pro komt begin volgend jaar uit. Of en wanneer de goedkopere versie uitkomt, is onbekend.

Apple Vision Pro

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-10-2023 • 06:57

109 Linkedin Whatsapp

Reacties (109)

109
108
33
0
0
63
Wijzig sortering
Ze proberen hiermee een beetje hetzelfde als toen ze de ipad introduceerde, niet een echt nieuw product, maar wel op een apple manier die heel erg tot de verbeelding spreekt, daarmee ook een nieuw prijs segment open brekend. Het probleem is dat Apple veel van de "cool" factor kwijt is die ze toen hadden door het succes van oa ipods en iphones.

Dus om dan een product te lanceren tegen deze prijs waar voor de meeste mensen niet echt een usecase voor is lijkt me redelijk kansloos. En ik ben een apple fanboy en hoop ook dat ik het mis heb, maar eigenlijk is dit zelfs nog redelijk kansloos als ze de prijs rond de 1500 weten te krijgen. De Quest 3 kost 500 euro en heeft ook mixed reality, 100-en games en apps en is ook als PC headset te gebruiken (weet vrij zeker dat apple dat nooit gaat toestaan).

De enige manier hoe een VR headset van 3500 is te rechtvaardigen, is als het bv een macbook pro kan vervangen, maar zelfs dan is het voor de meeste mensen gewoon een te grote gok of dit iets is.
Ik ben akkoord met jou, de prijs is veel te hoog om de concurrentie aan te gaan.
Ik veronderstel dat deze nog wel wat zal zakken in de toekomst.
Ik ben akkoord met jou, de prijs is veel te hoog om de concurrentie aan te gaan.
Dat hangt er vanaf hoe je het vergelijkt.

- Quest Pro = €1500
- Quest 3 = €500
- Hololens 2 = €3800

Goedkoper is altijd beter maar prijs niet het probleem maar content. Het grootste probleem met de Quest Pro is dat de softtware niet optimaal is en er simpelweg geen mix reality content is om zo'n aankoop te rechtvaardigen.

The verge: "Meta’s new headset is better than its predecessors in almost every way. But until there’s more to do in mixed reality, this won’t be the headset that gets everyone wearing headsets."

Hololens 2 is duurder maar er zijn ook meer mix reality toepassingen voor. Nog niet wat het moet zijn maar Apple gaat zich waarschijnlijk eerst moeten focussen op content en praktische inzetbaarheid.

@checkpointx
De enige manier hoe een VR headset van 3500 is te rechtvaardigen, is als het bv een macbook pro kan vervangen, maar zelfs dan is het voor de meeste mensen gewoon een te grote gok of dit iets is.
€1500 begint al meer te lijken op de kostprijs van een degelijke externe monitor. Iets wat thuiswerkers toch ook aankopen, ook al hebben ze een Macbook pro. De Mixed reality van Apple is meer dan 4K per oog goed genoeg om een extern scherm simuleren. Quest 3 heeft bijvoorbeeld maar 2K per oog. Toch wel een verschil in de praktijk.
Hololens 2 heeft toepassingen maar die zijn puur voor zakelijk gebruik en vrijwel altijd maatwerk (op enkele uitzonderingen als 365 Dynamics na maar de implementatie daarvan vereist ook een hoop maatwerk).

Dat is niet echt te vergelijken met de Vision Pro van Apple die echt puur op consumenten is gericht. In die zin is het wel degelijk een outlier qua prijs. Er is niets zo duur op consumenten AR/VR gebied.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 oktober 2023 13:51]

Mss een Nuance aanbrengen. Ik zou eerder zeggen dat de Hollo lens van Microsoft puur voor Industrieel gebruik dient en de Vision Pro van Apple focust op alle zakelijke werk + persoonlijk entertainment.

Er waren naast entertainment ook shots te zien waar mensen video's aan het editeren waren,zakelijk meetings aan het houden, presentaties aan het maken en het scherm van hun macbook vergroten. Ook was een scene dat en collega de persoon met de Vision Pro even 'stoorde' en dat die Mixt reality dan even naar de echte wereld ging om daarna weer verder te gaan met een applicatie.

De Vision pro is wel een puur een persoonlijk apparaat zoals een Ipod terwijl de Hololens eerder in de bedrijfskast zal liggen en gedeeld wordt door een paar mensen. Het klopt dat Hololens zich focust op heel custom applicaties terwijl het bij Apple de bedoeling lijkt op die applicaties uit de appstore te halen.

Dat de "Vision Pro van Apple die echt puur op consumenten is gericht" klopt niet helemaal. Ik denk dat veel bedrijven zulke brillen gaan aankopen voor hun werknemers net zoals ze Laptops voorzien. Net zoals ze een auto krijgen, een macbook pro etc.

Het is nu natuurlijk nog afwachten of de Vision Pro effectief goed genoeg is om dienst te doen als extern scherm maar als de reviews goed zijn gaat dat volgens mij gekocht worden voor voornamelijk zakelijke doeleinden maar omdat persoonlijk is ja hem ook wel gebruiken om te ontspannen of youtube te kijken.
Dat de "Vision Pro van Apple die echt puur op consumenten is gericht" klopt niet helemaal. Ik denk dat veel bedrijven zulke brillen gaan aankopen voor hun werknemers net zoals ze Laptops voorzien. Net zoals ze een auto krijgen, een macbook pro etc.
In de verre toekomst misschien maar nu niet. Apple biedt helemaal niks voor zakelijke gebruikers. Er is nog geen API om er het maximale uit te halen (anders dan de Hololens die een heel ecosysteem aan zakelijke apps heeft). Apple is gewoon heel slecht in het aanspreken van de zakelijke markt. En niet alleen met dit soort produkten, ook op de Mac. Je kan bijvoorbeeld nog steeds geen federated Apple ID maken als je email adress niet hetzelfde is als je loginnaam ("UPN - User Principal Name") in Azure AD. Ik beheerde zelf tienduizenden Apple apparaten en elke keer als Apple vroeg "Wat kunnen we beter doen" dan was dat nummer 1. En ik was niet de enige, ik heb vele andere enterprise apple admins gesproken die dat precies zo inschatten. Daardoor wordt er een enorme puinhoop aan handmatig gecreerde Apple ID's gegenereerd met alle rompslomp vandien.

Maar helaas, 5 jaar na de introductie is dit nog steeds niet opgelost. En ja je kan dan je hele AAD omgooien maar dat is gewoon niet haalbaar voor slechts 1 leverancier. Bovendien is dat verschil er met een hele goede reden.

Misschien komt dit wel maar als ik zie hoeveel aandacht de zakelijke markt van Apple krijgt, kan dat wel even duren. Wat blije werknemers in promotiefilmpjes veranderen daar niks aan.

Maar momenteel is de Vision Pro gewoon puur als een consumentenprodukt in de markt gezet en voor zakelijk biedt het lang niet genoeg om de prijs te verantwoorden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 oktober 2023 23:23]

Dat werd ook gezegd bij de eerste iPhone. Te duur.
En de eerste iPod. Te duur en alleen Firewire.
En de eerste iPad. Te duur voor een grote iPhone.
En de eerste AirPods. Te duur voor draadloze oortjes.
En de eerste Apple Watch. Te duur en te korte batterijduur.

Het is een soort knee-jerk reflex geworden bij Apple Producten, maar het is duidelijk een strategie. Ze gaan de concurrentie niet aan op prijs, maar op functionaliteit. Evenals de bovengenoemde producten, biedt de Vision Pro iets wat geen enkele fabrikant biedt. Daarmee maakt de prijs ook niet uit, want er is niets om mee te vergelijken.

Uiteindelijk zal de technologie goedkoper worden door schaal, worden er meer functionaliteiten toegevoegd door app-ontwikkelaars en zal de technologie ook beter worden op de andere vlakken.

De concurrentie zal op een gegeven moment wel bijkomen, maar het ecosysteem en platformvoordeel zullen ze nooit mee kunnen concurreren.
De eerste iPhone was helemaal niet zo duur hoor. En de prijs was nog eens verlaagd ook na de eerste twee maanden.

Ik vond die eigenlijk een heel stuk betaalbaarder (zelfs vergeleken met mijn inkomen toen!) dan de iPhone nu is.

Maar voor wat Apple nu voor de vision pro vraagt, kan je een hele mooie tweedehands auto kopen :) Het is maar de vraag of het zoveel waarde biedt in functionaliteit. Een paar zwevende iPads in je woonkamer is leuk maar niet iets in de 4000+ euro klasse (de 3500 prijs vergeet even dat er nog BTW bij komt in Europa)

Dit goedkopere model komt al aardig in de richting, en die nep-ogen vond ik toch al een gimmick. Wat ik een belangrijker gemis zou vinden is als ze beeldkwaliteit omlaag brengen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 oktober 2023 13:57]

De eerste iPhone werd alleen in de US verkocht voor $599 + een abonnement. Dat lijkt nu niet meer duur, maar destijds was een toestel $0-$99 met een abonnement. Voor 2007 begrippen was het dus wel erg duur. Het toestel was ook niet simlock vrij te krijgen, maar alleen met een 2-jarig abonnement.

Met de 3G zijn ze toen van strategie veranderd, maar ook de eerste versie ging ondanks de prijs als warme broodjes over de toonbank.
Helemaal akkoord, gooi alle tech waar de gebruiker zelf niets aan heeft (zoals het buitenscherm) eruit en behoudt de specs die er toe doen.
Het idee dat je overal een film kan kijken op big screen lijkt mij zo leuk (+ alle andere features). Maar niet voor dat bedrag, ook wetende dat er slechts één persoon tegelijk van kan genieten. Ik hou het wel goed in de gaten. Het blijft een leuke ontwikkeling, zelfs al is die in het begin misschien niet aan mij besteed.
Dan kan het wel een kip ei verhaal worden, gaan ontwikkelaars massaal ontwikkelen voor een peperduur gadget wat 7 mensen hebben? En wat gaan ze dan ontwikkelen? Dezelfde spelletje die je op een quest kan spelen?
welke concurrentie is er? is er op dit vlakte amper conucurrentie.
Daarom kan Apple de prijzen alsnog omhoog schroeven.
Welke concurrentie? Wat dacht je van alle headset fabrikanten?
Ze hebben allemaal wel een model met zulke extreme prijzen voor de pro markt.

Wat biedt Apple tov van hen?
Hoewel ik het eens ben met je stelling, dit zei ik ook bij de iphone/macbook/mac pro/airpods noemt het maar. één voor één successen...
Wanneer is de prijs van een Apple produkt wel eens gezakt dan?
Meermaals, maar voornamelijk gebeurt dat als er een nieuwe versie uit is.
Ik denk niet dat Apple wil concurreren met Meta. Ik denk ook niet dat Apple wil inzetten op een Gameconsole, het is natuurlijk afwachten hoe ze het gaan markten, maar ik verwacht dat het een alledaags / lifestyle product moet worden. Johny gaat het ding gebruiken om spelletjes te spelen, Allisa gebruikt het voor haar belasting aangifte en Bassie gebruikt het op de bank als laptop vervanger.
De enige manier hoe een VR headset van 3500 is te rechtvaardigen, is als het bv een macbook pro kan vervangen, maar zelfs dan is het voor de meeste mensen gewoon een te grote gok of dit iets is.
Volgens mij hebben we bij de introductie al gezien dat er gebruik kan worden gemaakt van bluetooth toetsenborden en met een M2 aan boord zou het zeker krachtig genoeg moeten zijn om te concurreren met een laptop. Ik had eigenlijk ook verwacht dat ze hun eigen chips zouden blijven gebruiken, net als in hun MacBooks, dat maakt het makkelijker applicaties compatible te maken met de Vision Pro en hun Macbooks

Ben met je eens dat 1500 - 3500 euro teveel is voor een veredelde game console, daarnaast zou ik voor gaming niet het Apple ecosysteem kiezen. Ik hoop dan ook dat Apple hier meer mee gaat doen en dat dit een volwaardige vervanging kan zijn van mijn tablet. Daarnaast gebruik ik mijn werklaptop soms voor prive doeleinde (, heb geen eigen laptop/computer meer) en het zou fijn zijn als het die taken ook over kan nemen.
De ipad (en daarvoor de ipod en iphone) waren niet nieuw, maar ze liepen zowel technologisch als softwarematig jaren voor op de concurrentie; het duurde minstens vijf jaar voordat Android eindelijk "on par" was met Apple wat betreft performance, batterijgebruik, design, etc, en ook dat is nog twijfelachtig.

Hoeveel mensen hebben wel niet een Android tablet gehad en toch maar naar een iPad overgegaan? Anecdotisch, minimaal twee, mijn ouders, :p.
Dan heb je een beetje een rooskleurige herinnering van de eerste iPhones en iPads. Die waren ook niet echt om over naar huis te schrijven hoor.

De eerste iPhone versie had niet eens apps in het begin! Je moest het maar met webapps doen. Ik had een iPhone vanaf het begin maar het was eigenlijk alleen op het gebied van UI een stapje voor (omdat Google in de begintijd elke release alles overhoop gooide).

Ik ben zelf juist van iOS naar Android gegaan trouwens, ik heb nog wel een iPad van mijn werk maar ik gebruik hem nooit. Er zijn te veel dingen die er niet op kunnen door de vele beperkingen van Apple. En qua telefoons heb ik al jaren alleen nog maar Android.
Ik denk dat je hier de spijker op zn kop slaat, Apple heeft vaak op de momenten die er toe deden enorm voor de troepen uitgelopen met ipod, iphone, ipad, airpod etc.. Maar met VR en MR gaan ze gewoon erg laat komen terwijl anderen er al een hele markt in hebben ontwikkeld.

Ik zou de Vision Pro meer vergelijken met die apple speakers, de Homepod. Leuk als ze 10 jaar geleden als eerste op de markt kwamen, maar er zijn nu gewoon veel betere en goedkopere alternatieven die veel mensen al thuis hebben, de Quest 3 is ook voor mij al de 4e VR headset die ik koop. Dan moet Apple wel echt iets heel spannends bieden wat de anderen niet bieden, ik zie dat momenteel gewoon nog niet.
Juist omdat Apple niet echt een usecase heeft voor de consument buiten films kijken en games hebben ze de prijs denk ik juist zo hoog gezet. Ze willen nu niet dat de gemiddelde huis tuin en keuken gebruiker dit niet koopt. Apple is bang dat mensen het een nutteloos product gaan vinden en dan nooit meer terug komen wanneer er wel een nut is gevonden voor de consument. Apple springt nu in VR om de concurrenten voor te zijn, maar ze hebben totaal geen idee wat ze er mee moeten doen. Daarom laten ze de developers, fanatieke early adopters en power users het maar uitzoeken. De Vision Pro is ook meer een experimenteel product en Apple heeft de diepe zakken om dit experiment jaren te kunnen bekostigen. En anders dan Meta is Apple niet in een situatie waar ze gedwongen worden om van hun VR afdeling zo snel mogelijk een profit center te maken.
De hoge prijs heeft echt alles te maken met de kosten van de hardware zelf ook. En Apple richt met de AVP juist NIET op gaming.
ok, niet gamen, maar vertel me dan waar richten ze zich wel op dat je niet vele malen beter op een ander device kan doen dan op een AVP
Kijk de presentatie zou ik zeggen.
Daar wordt het ook niet duidelijk voor mij, als jij het wel weet, vertel het zou ik zeggen :)
Dat er ook nog een hoop developers mee aan de haal gaan om nieuwe usecases te verzinnen is leuk, maar de echte grote usecases zijn allang ontdekt, maar worden grotendeels dus geplaagd door technologische beperkingen van de vandaag de dag.

Het probleem bij VR headsets is altijd geweest dat er teveel dingen zijn die net niet goed genoeg zijn en dat het daardoor niet mainstream wordt. Dat komt met name door deze technologische beperkingen. Het is vaak schipperen tussen comfort (gewicht, draadloos, warmte ontwikkeling), performance en kwaliteit van de schermen.

Door qua hardware all-in te gaan op de enkele usecases die er wel zijn hoopt Apple dat het ondanks de prijs een grote markt kan aanboren dan Meta (die alles probeert te doen en daardoor teveel consessies moet doen op de hardware). Vervolgens kunnen ze daarna rustig de set van usecases uitbreiden als er nieuwe hardware innovaties langskomen die dit mogelijk maken, een beetje wat je ook ziet bij de Apple Watch.
Lol. De iPad lanceerde eigenhandig de consumenten adoptatie van tablets en elke tablet erna werd opgetuigd volgens het iPad concept. Om dat nu slechts het aanboren van een nieuw prijssegment te noemen is erg kort door de bocht.
de ipad kostte bij lancering geen 1500 euro en het had enorme functionaliteit, enorm veel te ontdekken voor iedereen (ik had een ipad1 van mijn werk). Deze gadget heeft niks van dat alles, en bizar duur.
Het is maar hoe je het bekijkt en of je het wilt zien. De techniek gepresenteerd is vele malen complexer dan de iPad. En niet zo gek ook; de iPhone kwam voort uit het iPad research project en de iPad was na 4 jaar iPhone eigenlijk “slechts” een grotere uitvoering van dezelfde techniek.
De Vision is een heel nieuwe categorie apparaten en user experience. Dàn wat het biedt; je kunt er je Mac mee vervangen én meerdere hoge resolutie schermen, je krijgt een thuisbioscoop waar geen thuisbios aan kan tippen + het nog relatief onontgonnen gebied van wat AR en VR kan bieden als het een groter publiek bereikt. Persoonlijk verwacht ik ook veel van de mogelijkheid om gezamenlijk dmv virtuele avatars remote in één virtuele ruimte te werken met een user experience die voordelen heeft tov fysiek samen zijn. Dan qua prijs; de concurrent die het dichtst in de buurt komt is Varjo die apparaten van $7000+ levert waar je vervolgens nog een dikke pc aan moet hangen om überhaupt beeld te krijgen. Persoonlijk verwacht ik dat de Vision voor consumenten een lagere prijs zal krijgen, maar dat we daar nog enkele jaren op mogen wachten en dat die prijs vervolgens niet onder de $1500,- zal komen. Wellicht ooit in de toekomst een prijs meer richting $1000,- obv een SE-achtige uitvoering.
Dit is een nieuw paradigma a la de introductie van de Apple Lisa. Daarvan kostte de eerste editie bijna 10K en de tweede 3500. De Vision is een nieuwe platform in ontwikkeling en nog niet klaar voor de consument. Geef het 5 jaar voor je überhaupt iets zinnigs kunt zeggen over het traject dat dit product gaat afleggen.
je krijgt een thuisbioscoop waar geen thuisbios aan kan tippen
Overdrijven is ook een kunst. Ik durf te wedden dat vele tweakers nog geen seconde zouden overwegen om hun thuis bioscoop opstelling in te ruilen voor een Apple Vision Pro, al kregen ze het apparaat kado. Ik niet in ieder geval.
Sterke reactie… Ik kan me niet voorstellen dat er iemand hier is met een 100 inch scherm. Om van de spatial ervaring in de courtside baseball demo nog maar te zwijgen; die reacties zijn laaiend.
From these demos, I could see that the Vision Pro could be a serious game changer for watching sports of all kinds and that it could be what we might call a killer app for the Vision Pro.
en
We saw two sports demos—an at-bat from a baseball game at Fenway Park and a scoring play from a Nuggets-Suns NBA game,” wrote Gruber, blown away by watching Kevin Durant (looking every bit of 6’10”) from a courtside perspective. “It was incredible. I would genuinely consider buying a Vision Pro if the one and only thing it did was show entire sporting events like this.
Hier een artikel erover. (Nee de afbeelding is niet de ervaring waar het over gaat.) En nog een.

Heb je de reacties op de MSG sphere in Las Vegas gezien? Met een Vision Pro kun je zo’n ervaring voorgeschoteld krijgen zonder van je bank te komen.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 16 oktober 2023 12:34]

Sterke reactie… Ik kan me niet voorstellen dat er iemand hier is met een 100 inch scherm. Om van de spatial ervaring in de courtside baseball demo nog maar te zwijgen; die reacties zijn laaiend.
Je kunt je niet voorstellen dat hier iemand is met een 100” scherm? :? . Ik dat denk er een heleboel zijn, zo bijzonder is dat niet. Het enige wat je nodig hebt is een aparte kamer of een voldoende grote muur bij je zithoek voor een ultra short throw projector. Voor een instap thuisbioscoop heb je al een eenvoudig 100” scherm voor een paar honderd euro, en een degelijke projector voor minder dan de prijs van een Apple vision pro. En dan kan iedereen tegelijk meekijken. Doe je het iets luxer dan kost het misschien meer dan zo’n bril maar is de ervaring ook vele malen beter, het gaat er namelijk ook niet alleen maar om dat je de beelden op je netvlies krijgt.

Dat zoiets niet gaat werken in een klein appartement is een ander verhaal, maar we hadden het hier over een thuisbioscoop, zo’n bril is dat niet, dat is een bril waar je films op kijkt.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 16 oktober 2023 13:28]

Ik kan je op een briefje geven dat de groep mensen die een super short throw projector gebruikt erg niche is.
En ik kan je op een briefje geven, dat jij alleen kan kijken en wij lekker met z`n allen de bioscoopkamer/kelder/zolder induiken om met zijn allen te kijken.
Succes met die bril op, wij maken grapjes, praten en smoezelen lekker onder de film zonder die bril op.
Als je je wilt afzonderen, er zijn ook nog onbewoonde eilanden :P neem die vision pro mee, dan voel je je niet alleen.
Ik zeg toch ook niet dat dit persé concurreert met het samen in 1 ruimte kijken? Bah, wat wordt de soep hier heet gegeten. Ik zeg alleen dat de ervaring die mogelijk is met de Vision Pro niet afgedaan kan worden met een projector of grote tv. Het een sluit ook het ander niet uit, maar het bestaan van grote tv’s en projectoren maakt ook niet dat de Vision Pro geen meerwaarde heeft.
Ik zeg toch ook niet dat dit persé concurreert met het samen in 1 ruimte kijken? Bah, wat wordt de soep hier heet gegeten
Je zegt zelf letterlijk dat zo’n bril een ervaring geeft ‘waar geen thuisbios aan kan tippen’. Zelfs zonder enig voorbehoud van kosten of mogelijkheden kwa ruimte. Vind je het gek dat er dan zo op gereageerd wordt? Kijk eens op htforums of iets wat mensen voor bioscoop ruimtes aanleggen met 4K UHD projectors, Dolby Atmos, grote schermen, comfortabele stoelen alles erop en er aan. Hoe je dat denkt te vergelijken met de ervaring van in je eentje met een bril op je hoofd en een headset voor de audio ontgaat me…

Zo zeldzaam als jij denkt is het ook helemaal niet om een thuis bioscoop te bouwen, zeker niet in de doelgroep ‘besteedbaar inkomen voldoende om een VR bril van €3500 te kunnen kopen’.

Als je in je eentje wil kijken en je hebt geen zin of mogelijkheid om een leuke opstelling neer te zetten kan zo’n bril misschien een leuk alternatief zijn. Misschien, want ik moet nog maar zien hoe comfortabel en flexibel zoiets is voor een langere sessie, bijvoorbeeld. En hoe de beeldkwaliteit zich verhoudt met een goede UHD projector in een donkere ruimte, de resolutie van die bril is best hoog namelijk maar de schermen zitten ook vlakbij je ogen, zelfde ‘probleem’ als met alle andere VR brillen…

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 16 oktober 2023 15:32]

Los van het samen kijken vind ik het perspectief van een 3D ervaring alsof je er zelf bij was in volle 360 graden next level vergeleken met kijken naar een plat scherm, hoe groot dat scherm ook is. Kijk voor de lol eens naar een video van de MSG sphere (@2:30). Zo’n ervaring is straks mogelijk door een bril op te zetten. Mijn mind is blown.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 16 oktober 2023 17:31]

VR is zeker mooie technologie met super interessante applicaties, dat ontken ik echt niet. Ik wil zelf ook nog een keer een headset kopen voor sim racen bijvoorbeeld. Maar voor traditionele content consumptie als films en series zie ik het niet zitten, ik voorspel dat het wat dat betreft dezelfde weg zal gaan als 3D TV…

Ik neem trouwens aan dat je er van op de hoogte bent dat je al jaren lang een toffe VR ervaring in huis had kunnen halen hè :+ . Apple heeft het niet zelf uitgevonden en vooralsnog moeten we nog afwachten of ze met echt nieuwe toepassingen komen, want wat ze tot nu toe hebben laten zien was wat mij betreft alles behalve baanbrekend. De hardware ziet er wel erg goed uit, maar dat mag ook wel voor de prijs.
Ja. Uiteraard van op de hoogte. De User Interface ontbrak het wat mij betreft altijd nog aan; wel telkens stapjes, maar nooit àf.
Wat me ook tegenhoudt is de noodzaak van een dikke pc waar je bekabeld aan zit; heb geen pc en wil die ook niet.
Daarbij kom ik met een leuke headset en pc ook richting €2500 tot €3000.
Ja dan is er de Quest, die sprak me tot de 2 helemaal niet aan en nu de Vision is gepresenteerd wacht ik liever tot ik dat ooit kan opbrengen dan nu nog in te stappen op het Meta ecosysteem.
De combinatie ‘betere user experience’, platform ontwikkeling en marktpotentie door de Apple aanpak maakt dat ik hoop dat dit er voor gaat zorgen dat er een boost komt voor AR/VR developers en contentmakers.
En om dat te bereiken moet de prijs omlaag. Apple ziet echter de markt ook stappen maken en heeft bepaald dat ze nu en niet over 3 jaar de markt willen betreden. Dus is dat met een product voor innovators, early adopters die al durven instappen en er veel geld voor over hebben.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 17 oktober 2023 07:45]

Sterke reactie… Ik kan me niet voorstellen dat er iemand hier is met een 100 inch scherm.
Dat is een beetje een onzinargument omdat niemand net zo dicht op een 100inch scherm gaat zitten als bij een monitor van een PC.
Waar dit op neerkomt is dat een 100inch scherm op normale afstand (minstens paar meter) ongeveer dezelfde FoV beslaat als een normale pc monitor op normale afstand (ong. 0.5 meter).

En 1 van de grote problemen met een te groot scherm is dat je niet meer het hele scherm kan overzien en dus veel met je ogen en zelfs hoofd moet gaan bewegen. Dat betekent dat een scherm (echt of viruteel) dat pakumbeet 50 graden beslaat, min of meer het optimum is. Ik had hier al last van met de oculus rift. Daar kon ik al een virtueel scherm neerkwakken dat eigenlijk al onprettig groot was.
Nou, ik zou dat niet te hard zeggen. Om heel eerlijk te zijn zou ik best twee (want een is geen) van die dingen willen hebben i.p.v. de thuisbioscoop die ik nu thuis aan het bouwen ben. Denk dat het qua kosten ook nog eens een stuk voordeliger is en ik kan de ruimte weer voor iets anders gebruiken :+
Ik niet, en ik denk dus verder weinig mensen die al een thuisbioscoop hebben of willen & de mogelijkheid hebben.

Maar we zullen zien, of over een jaar of 5 overal mensen thuis met VR brillen op films en series zitten te kijken :+. Het lijkt me erg onwaarschijnlijk, al is het maar omdat VR brillen waar je films mee zou kunnen kijken al veel langer bestaan, ook met specs die niet extreem veel onderdoen voor de Apple Vision Pro, en dat is tot op heden ook niet echt iets wat veel mensen er mee doen.
Mwah, het is vooral de combinatie van. Tuurlijk zijn er VR brillen waarmee je ongeveer hetzelfde zou kunnen bereiken. Daarnaast heeft Apple met de Airpods Pro/Max hun audio wel beter voor elkaar dan de gemiddelde VR bril.

Het is wat ik zeg een combinatie van zaken die bij Apple vaak goed/beter geregeld zijn.
De Vision is een heel nieuwe categorie apparaten en user experience.
Nee. De vision is de zoveelste in een bestaande categorie apparaten en user experience die door consumenten veel te duur word gevonden.

Totaal niet vergelijkbaar met iPad of iPhone etc.
Ik bookmark je reactie voor over 5 jaar. We gaan het zien :)
Dit is een nieuw paradigma a la de introductie van de Apple Lisa.
Grappige vergelijking, met name om wat er later met de Lisa is gebeurd :') Het was een enorme flop en met name ook vanwege de prijs. De prijsverlaging later heeft dat niet meer goed kunnen maken.

Niettemin is het Apple van nu wel een heel ander bedrijf met veel meer aandacht.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 oktober 2023 14:02]

Absoluut, maar de inhoud van Lisa was wel een goede basis ;) Daar heeft de Macintosh van geprofiteerd. Het concept was dus niet een flop, maar de go to market strategy. Daar zie ik nu net deze keer geen probleem. De Vision Pro is in het hoge segment in de markt gezet met een prijs die concurrerend is in het hoge segment. Komt heus een consumenten strategie naast te staan met een Vision, Vision Air, Vision SE. Ook juist daarom vind ik die grote prijsdaling tussen Lisa 1 en 2 heel boeiend in de context van de Vision.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 16 oktober 2023 14:27]

Zoals met elke tech/gadget is de afweging of iets het "waard" is vooral gelinkt aan wat je ermee doet. Bijvoorbeeld, als je de Vision Pro kan gebruiken om een volledige gaming PC te vervangen, dan is het die 1500 / 2000 misschien wel waard. Want een gaming pc kost veel meer als je ook het scherm en geluid mee rekent. Gebruik je hem om je home cinema te vervangen, zit je in een soortgelijke vergelijking wat betreft aanschafprijzen. Als je dan beide use cases hebt, is het misschien zelfs wel een koopje.

Situatie is voor iedereen anders natuurlijk. Ik zie voor tweakers nog wel potentieel, maar ik zie bijvoorbeeld mijn moeder dit niet op korte termijn gaan gebruiken, die vind een smartphone al veel.
Als iemand met een Valve Index en een top of the range game PC kan ik je vertellen dat VR gaming nooit gewone PC gaming gaat vervangen. Het is namelijk veel en veel te intensief qua inspanning. Veel relaxder om gewoon achter een groot pc scherm te zitten.
Als een "techie" weet ik dat absoluten zoals "nooit" zelden stand houden. Een user experience vandaag is niet te vergelijken met die van morgen. Zolang we de Vision (Pro) nog niet hebben gebruikt, blijft het koffiedik kijken.

Daarnaast mag je ook niet onderschatten hoe groot de Sim gaming industry is. Er is een groep mensen die juist graag de intensieve inspanning hebben, denk bijvoorbeeld aan sim racing.

Ook zal het gewicht van de headset, accuduur en eye-strain van belang zijn. Als ze dit product doorontwikkelen zodat het urenlang comfortabel zit, kan ik me inbeelden dat het meer voordelen heeft dan een scherm voor je neus.
Stel dat het minder intensief zou zijn? Minder vermoeiend voor je ogen, minder verwarrend voor je hersenen etc. Potentieel allemaal hobbels die technisch te overwinnen zijn.
Een mobiel apparaat gaat nooit een volledige game PC vervangen, laten we eerlijk wezen. De performancebeperkingen zijn gewoon te zwaar zeker als het allemaal vanaf een accu moet komen.
Zoals ik eerder al aan gaf, absoluten bij technologische ontwikkeling zoals "nooit" vind ik niet passen. Als we willen, of als de markt het wil, zullen bedrijven een product maken dat aan die vraag antwoord. Er zal altijd een niche markt zijn voor ultra high-end gaming dat niet in een compacte vorm kan werken. Maar als je naar main-stream kijkt, is dit niet wat de trend is. Kijk maar naar het aandeel van top-end nieuwe hardware bij bijvoorbeeld Steam, er zijn maar weinig mensen met een RTX-4090 oid.

Sterker nog, met de Steam Deck, Nieuwe iPhones, geruchten over de nieuwe Switch en tot zeker hoogte de al bestaande gaming laptops, zien we juist de trend dat er vraag is naar console gaming op mobile devices. Als dat de vraag van de markt is, zullen game studio's ook aan deze vraag antwoorden en dus games compatible blijven maken met dergelijke platvormen.

Als Apple zijn schouders er echt onder zet, en gaming op Mac OS, iOs en Vision OS serieus gaat nemen, zie ik niet waarom we geen console level gaming kunnen doen op dit platform. Is het met de hoogst mogelijke graphic settings? Waarschijnlijk niet. Is dat belangrijk? Waarschijnlijk voor 90% van de mensen ook niet.
Kijk maar naar het aandeel van top-end nieuwe hardware bij bijvoorbeeld Steam, er zijn maar weinig mensen met een RTX-4090 oid.
Ja die zijn er maar weinig.
En nog minder hebben er een RTX-4090 die in een headset past.
Wat mensen die geen VR gebruikt hebben niet beseffen is dat het zeer hoge vereisten aan je hardware stelt. Je moet namelijk een veel hogere resolutie afbeelden, op een hogere refreshrate en dat voor elk oog verschillend.

Waar iemand 25fps voldoende vind op een PC scherm, word je er misselijk van in VR.

En "ooit" gaat die hardware in een heel klein pakketje komen die bovendien weinig stroom vergt. Maar niet dit jaar of volgend jaar.
En tegen die tijd levert de dikke pc bak weer mooiere beelden, dus willen mensen die hardware dan weer in een klein pakketje wat op dat moment nog niet mogelijk is.

Kun je simpeler games op een VR headset draaien? Jazeker, dat hebben de Quest1, 2, en 3 al laten zien. Maakt Apple tov daarvan een onderscheid waar 90% van de mensen de hoofdprijs voor wil betalen?
We praten in deze thread over een toekomstig product van Apple, de Vision Pro is nog niet eens released, dus wie weet. Ik vind het "ooit" een leuke om over na te denken, en ik hoop dat het ze lukt! :)
Je kan natuurlijk in een volledige fantasie gaan redeneren, maar we weten gewoon wat er technisch wel en niet haalbaar is.
Ik kan ook hopen dat het ze lukt die visio pro op de markt te zetten voor dezelfde prijs als de Quest3 (non-pro). Maar erg zinvol is het niet.
De charme van home cinema is dat je met je gezin of vrienden een leuke film kan kijken van goede beeld en geluidskwaliteit waarvoor je eigenlijk niet naar de bios hoeft.
Dan zou je dus meerdere brillen per huishouden moeten hebben en de interactie onderling is dan weg. Want je kijkt niet even opzei van "oehhhh zag je dat!".

Als gaming onderdeel is dat minder van toepassing want dat is vaker een Individuele bezigheid.

Maar to each his own.
In jouw scenario heb je gelijk, maar ik verwacht niet dat veel mensen zullen kiezen voor een headset over monitoren e.d. Ik heb een vrij dure stereo, die ik qua geluidskwaliteit zou kunnen vervangen door een geode headphone, maar gewoon vrij in het huis lopen is me meer waard. Een paar uur achter een PC zitten doen veel mensen. Zo'n ding op je hoofd? 2 uur?
Heel misschien eh, dit klinkt heel gek voor heel veel mensen, maar komt ie:

Misschien is dit wel een niche product van Apple voor de komende jaren, tot de ontwikkeling verder is. Schijnbaar gaat iedereen er maar blind van uit dat als Apple met een product komt, er meteen 100miljoen per jaar verkocht moeten worden. Waarom kan Apple niet met een google glass achtig project komen? Gewoon testen en verder ontwikkelen terwijl early adopters het gebruiken.

Al dat gejank over de prijs. Als je dat er niet voor over hebt is het niets voor jou. Klaar. Ding is echt niet overpriced imo, als je ziet wat het kan en hoeveel ontwikkeling hier in zit. Plus kleine markt = hogere marges.
Ik heb een Quest2, kijk naar de Quest3. Maar ten eerste is de 128 GB te klein voor standalone, dus je kijkt eerder naar €700. Pass through is leuk, maar de kwaliteit lijkt me op dit moment eerder een gimmick dan iets dat je langdurig gebruikt, zeker niet voor werk. Hetzelfde geld voor de virtual screens: die van Apple lijken me bruikbaar voor werk, die van de Quest3 zeker niet. Als gaming device is de Quest veel beter, zeker in value for money, maar de Vision pro zie ik als een eerste aanzet om werkelijk toe te passen voor Office achtige omgevingen.
Afgezien daarvan is de strategie van Meta niet erg duidelijk: voor de Quest Pro en nu de Quest3 zijn precies 0 toepassingen die duidelijk de voordelen van de Quest3 benutten, meer een paar aardige demos. Todat er een fatsoenlijke software library bestaat is de Quest3 niet meer als een wat verbeterde Quest2.
128GB is niet te klein voor standalone, behalve als je veel spellen tegelijk wilt installeren.
De Quest 3 is ook niet veel meer dan een verbeterde Quest2, maar als je de reviews leest is het wel een behoorlijke verbetering, snelheid, maar ook wat betreft visuals. En bedenk je wel dat de goedkopere versies van de AVP wat betreft schermen waarschijnlijk vergelijkbaar zullen zijn met die van de Quest 3, welke dan nog steeds bijna 3x zo goedkoop is. Maar zou mij niets verbazen als tegen de tijd dat Apple met een goedkopere versie komt, Meta met een nieuwere versie komt waarbij ook weer de resolutie iets opgekrikt is, verbeterde SOC en eye tracking heeft, en dan nog steeds een stuk goedkoper zal zijn dan die Apple variant.
Absoluut: ik verwacht dat de Quest4 ook 4K OLED schermen gaat krijgen. Mijn grootste probleem is dat Meta weinig visie lijkt te hebben en absollut 0 verstand van marketing: de Quest Pro is de markt ingeslingerd onder het motto: "doe maar iets professioneels ermee"... het resultaat hebben we gezien. Ook de Quest3 die kennelijk in staat zou zijn wel fatsoenlijk beelden te tonen wordt in feite zonder spellen die dat a la Red Matter 2 demo ook echt tonen. Hij is in vrijwel alle opzichten een stap vooruit, maar dar heb je op dit moment nog weinig aan, behalve in een paar demos: welke club gooit een belangrijk nieuw product zonder duidelijke meerwaarde de markt op?
Nouja, de Q3 is echt wel een behoorlijke meerwaarde ten opzichte van de Q2, betere visuals, en wireless streaming schijnt ook een stuk beter te zijn (mits je de PC hardware hebt).
Hij is wat scherper (lenzen, resolutie), met wat beter geluid. Dus voor PCVR kan je direct voordeel hebben ja. Maar ik bedoelde standalone en daar helpen die verbeteringen wel wat, maar zeker niet zoveel als in de Red Matter2 demo gesuggereerd wordt. Voor mij (geen PC) is de koop van de Quest3 dus eerder verbonden met een eerst (software) zien, dan geloven. Voordat er reviews komen die door de lens laten zien hoe mijn favoriete apps eruit zien voor Quest2 en Quest3 houdt ik mijn centjes in mijn zak.
Nouja, red matter 2 Q3 enhancements is niet alleen maar in een demo, er is gewoon een update van het hele spel, en daarmee is het spel echt wel op een PCVR niveau gebracht. Dit soort updates gaan we veel meer zien, net zoals bij PSVR2, en natuurlijk compleet nieuwe spellen.
Maarja, als je toch al een Quest 2 hebt, dan zou ik ook nog rustig ff wachten.
Ik wacht inderdaad, maar houdt de zaken wel in de gaten: ik had b.v. gehoord dat RM2 alleen op bepaalde delen verbeterd was, hoor nu van jou (maar nergens in een door-de-lens review) dat de werkelijk spectaculaire verbeteringen over het hele spel lopen. Zo nog een paar en de koop loont zich al!
Heb jij toevallig ook Puzzling Places? Is dat op de Quest3 duidelijk scherper? Voor de rest wacht ik op in Death:Unchained.
De Quest 3 kost 500 euro en heeft ook mixed reality, 100-en games en apps en is ook als PC headset te gebruiken
Maar de Quest 3 is wel een heel ander product.

Die Vision Pro concurreert niet met de Quest 3 maar met de MacBook Pro.
Die Vision Pro concurreert niet met de Quest 3 maar met de MacBook Pro.
Hij kan alleen maar iPad apps draaien, geen Mac apps he.. Als je Mac apps wil draaien dan moet je er ook nog een MacBook bij kopen. Dat is geen concurrentie.

Een iPad Pro concurrent zou ik het wel zien, maar alleen onder bepaalde omstandigheden (het is niet iets waar je in een kantoorvergadering mee kan gaan zitten bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 oktober 2023 14:08]

Ze willen natuurlijk dat je native Vision Pro apps gaat draaien.

Maar het punt is dat Apple dit ziet als een volwaardig computer, niet als iets voor erbij.
Ze willen natuurlijk dat je native Vision Pro apps gaat draaien.
Momenteel zijn die er nog niet eens. Maar belangrijker: ze hebben nog geen paradigma daarvoor bedacht. Hoe moet zoiets gaan werken? Waarin verschilt een iPad app met een Vision Pro app?

En Apple ziet ook de iPad Pro als een "volwaardige computer" maar in de praktijk valt dat helaas heel anders uit.
Het probleem is dat Apple veel van de "cool" factor kwijt is die ze toen hadden door het succes van oa ipods en iphones.
Ik zie toch heel veel mensen rondlopen met AirPods. Dat is toch wel de nieuwe "cool" factor. Alleen de AirPods afdeling levert al meer omzet dan heel Spotify.
Het wordt ook neergezet als laptop vervanger. In theorie is die daar krachtig genoeg voor. Echter zeggen ze dat ook van de iPad en die is gewoon erg lastig te gebruiken als laptop vervanger (vooral als power user).

Het valt nog maar te bezien of je productiever kan zijn met de Vision Pro. Als iOS de basis is van de software ipv macOS heb je een hele dure iPad aan je hoofd hangen.
Ik zou de Vision graag willen hebben, al moet ik ook eerlijk bekennen dat ik 'm voornamelijk zou willen voor de 'immersive movie experience'. In zo'n plastic kijkdoos een 80 inch beeldscherm lijkt mij toch wel tof. Zelfs wanneer de grote woonkamer-TV onbeschikbaar is, kan je toch uitgebreid genieten van een goede film of serie. Ik ben benieuwd of dit ook -goed- mogelijk is met de goedkopere concurrenten.
Dat kan al met Meta-VR en andere apps op de Quest 3, GEWELDIG, zit al 3 dagen naar YouTube VR te kijken.
Ik geef je geen ongelijk, maar het nadeel is wel het gebrek aan OLED. Dan heb je pas een nette ervaring. Zelfs de Quest Pro doet dit beter met het dimmen van zwarte gedeeltes, waardoor je een hele goede middenweg hebt tussen regulier LCD en OLED.
Een goede beamer met APL scherm? Niet helemaal zo helder als een OLED TV, maar ze worden beter: https://www.youtube.com/watch?v=AXhmnsPl6zg
En je kunt samen kijken...
Juist, en een beetje fatsoenlijke beamer heb je al onder de 1000 euro. Moet wel zeggen dat ik helemaal niet eens zo kapot ben van de 4K/HDR op mn beamer, had een Optoma HD131x (FHD), en nu een Optoma UHD42, maar vind het er some juist fletser uit zien wanneer de HDR inschakeld (naast dat deze beamer echt een ramp was om fatsoenlijk af te stellen op mijn scherm, wat betreft positie/scherpte, ten opzichte van mijn HD131x, en al helemaal ten opzichte van mijn 1e beamer Optoma H79 (welke toen ik em in 2006 kocht nog zo'n 3200 euro kostte, maar dat doe ik dus echt niet meer, de HD131x van 700 euro had een beter beeld, maar was wel minder wat betreft positionering ten opzicht van de HD79).
Heb zelf niet eens een normale TV, sinds 2006, niets gaat boven films en series kijken op een 3 meter breed scherm..
Boeiend! Ik heb een LG 55GX, waar ik 1,5 m vanaf zit: prachtig beeld en heel groot op die afstand! Een scherm lijkt me alleen leuk als je met een groepje kijkt. Het vervelendste eraan zijn reflecties op het beeld als het nog dag is.
Ondanks dat mijn VR brillen eigenlijk liggen te verstoffen ga ik waarschijnlijk deze wel proberen. En waar ik dan voornamelijk benieuwd naar ben is film kijken. Ik hou er van op een zo'n groot mogelijk scherm te kijken met fantastisch geluid en ik denk dat Apple dat wel voor elkaar kan krijgen met dit.
Gezellig film-avondje; daar zit je dan, in je eentje op de bank
Er zijn films die je beter alleen kan kijken :+
Daar wil je dan ook een koker bij
Nouja, dan is de Quest 3 ook al een goed optie voor je, en voor een fractie van de prijs.
een koptelefoon kan nooit een vervanging zijn voor een goed geluidssysteem
Wel toevallig dat juist deze bril een onderwerp is. Ik kijk net het nieuws(rtl 06.30)en daar word gezegd dat de VVD geestelijk/fysiek gehandicapten aan het werk wil hebben o.a door een v-r bril. Wel dan zou deze Apple Vision Pro niet mis staan. Ik begrijp dat er een tekort aan werknemers zijn, maar dit is toch niet serieus een oplossing.
Gaat in ieder geval geen deuk in een pakje boter slaan daar waar de mensen echt nodig zijn .....
Het is toch mooi als geestelijk/fysiek gehandicapten aan het werk kunnen op een niveau met een belasting die past bij hun aandoening; zolang ze naast dit werk nog een prettig leven kunnen hebben vergelijkbaar met mensen die geen handicap hebben? Voor sommige mensen is elk uur te veel, voor anderen is elk niet gewerkt uur er een te weinig.

Maar ik heb het item niet gezien dus ik weet niet of dat de insteek was.
Wel ik ben het met je eens als het op vrijwillige basis gebeurd. Maar hoe dit item om 6.30 am (rtl nieuws) werd gebracht is dat de VVD de arbeidstekorten aan werknemers wil oplossen door mensen met een I,Q van onder de 80 een v-r bril opzetten zodat ze zien wanneer ze op groen moeten drukken .En dat vind ik 1.mensonteerend .2 Weer een oplossing van die gasten met 4 a 5 x modaal salaris die ander ff aan het werk willen zetten,zodat hun bestaanszekerheid gegarandeerd word.Heeft niks meer te maken met mensen helpen nuttig werk te doen,(als ze dat willen,en/of daar uberhaubt wel toe in staat zijn)maar om zo de VVD`rs belastingvoordeel te geven, want elke ondernemer die hier 1 euro aan bijdraagt, krijgt er 2 van de overheid erbij, inzake dit project. ok dat van de vvd ging mij zelf ook te ver, maar voor de betrokkenen zelf, zij die straks gedwongen zo`n v-r op hun kop krijgen vind ik het niet ok.
Als de VVD geestelijk/fysieke gehandicapten aan het werk zou willen hadden ze de Wet sociale werkvoorziening niet de nek om moeten draaien.
Precies, helemaal ook mijn punt.En dan nu roepen"ja we gaan de krapte op het gebied van werknemers aanvullen door geestelijk/fysiek gehandicapten met tech,in dit geval werd een v-r bril genoemd, vind ik buiten elke proprotie..Je zou zelf maar zo`n aandoening hebben,en dan werd er ook nog gesuggereerd dat hun normale baan, vaak bij speciaal voor dit soort mensen, word op ontbonden (echt waar-geen leugens hier!)en dat ze dan moeten mee draaien in het reguliere arbeidsproces .Juist de structuur en ondersteuning die ze krijgen in dat speciale werkgelegenheid,is dat wat deze mensen gewoon nodig hebben. Ze vinden dat zelf ook het prettigst. Maar nee,de VVD wil ze gewoon tussen "normale"(wtf is "normaal",wie bepaald dat? )werknemers zetten,met technische hulpmiddelen,in dit geval een v-r bril.Dat is dus waar ik aanstoot aannam om 6.30 am heden ochtend. Weer zo`n proefballon van de (nee ik ga niet beledigingen richting VVD roepen)groep mensen die onder leiding van Mark Rutte er in 12 jaar,van nederland een achterstandsland hebben gemaakt.
Sterk aangepast en uitgekleed. Dus de nek omgedraaid.
Waarom niet? Zolang het maar werkt. De stoel waarop ik zit gaat ook richting de 1000 euro en word elke paar jaar vervangen. Een Vision Pro of een VR bril is peanuts in vergelijking met een jaar salaris van een werknemer, als er serieus weer een groot deel van de thuis zitters volwaardig mee aan het werk kunnen, vooral doen (, scheelt ook uitkering die moet worden uitbetaald).

Ik denk alleen dat het "volwaardig mee aan het werk kunnen" een probleem is. Ik heb zelf weinig tot geen ervaring met VR, maar het is momenteel nog heel erg op gaming gefocussed, ik denk dat er te weinig productiviteits-software is en dat het nog wel een paar jaar gaat duren.
Kan je helemaal vinden in je post alleen of het nu omdit merk of een ander gaat, is het plan van de VVD om mensen die al aangepast werk doen, vaak in sociale werkplaatsen, in te zetten als een volwaardige normale werknemer, met behulp van tech, (en in dit specifieke geval sprak de VVD-r over een v-r bril) bij mij in het verkeerde keelgat geschoten. Waarom zulke oplossingen bedenken, als er juist heelveel word gedaan voor zulke mensen. En ik schaam me dat ik het zei want mensen in hokjes stoppen vind ik asso.

[Reactie gewijzigd door knobbeleend op 16 oktober 2023 15:21]

Das dan toch een behoorlijke flutstoel van 1000 euro als die om de paar jaar vervangen moet worden. Maar ben met je eens dat zo'n headset niet de kosten zijn van een werkplek, maar $3500 is toch wel net ff van andere orde en is voorlopig hier toch niet beschikbaar, in 2024 zou die alleen in kleine oplages beschikbaar zijn in de VS.
Denk dat je je toch wel vergist mbt gaming gefocused, want juist een hoop headsets gaan naar industrie en development (zeker de Quest Pro's, Vive focus 3 en duurdere headsets).
Das dan toch een behoorlijke flutstoel van 1000 euro als die om de paar jaar vervangen moet worden.
Valt wel mee, flexwerken is gewoon niet ideaal, niet iedereen gaat netjes met spullen om, schade word dus niet altijd gemeld en gerepareerd. Eens in de 3 tot 5 jaar word een gedeelte van de stoelen/bureaus vervangen. Daarnaast schrik je je ook rot als je een simpele bureaustoel bij de Ikea haalt(, voorwarde is wel dat je er een werkdat op kan enwil zitten).
Denk dat je je toch wel vergist mbt gaming gefocused, want juist een hoop headsets gaan naar industrie en development (zeker de Quest Pro's, Vive focus 3 en duurdere headsets).
Bedoel meer dat er geen software is die je erop kunt zetten en dan iemand met een iq van 80 zelfstandig kassa kan laten draaien in een supermarkt of even de distributie riem van een auto kunt laten vervangen. Natuurlijk zijn er takken waar VR al gebruikt word, maar voordat dit overal kan worden ingezet zal er nog wel meer ontwikkeling moeten plaatsvinden. Hoop vooral dat ze ook doorzetten met die ontwikkeling, want een gameconsole van 1500 tot 3500 euro is me te duur, als dat ding mijn tablet, computer en mijn gameconsole kan vervangen dan word het al een stuk interessanter.
Een beetje 'makkelijk' gerucht hoor. natuurlijk zijn ze aan het zoeken met de reacties na de aankondiging op een lijstje.
Kunnen we ook zonder EyeSight?

Zelf denk ik dat 1500 het absolute minimum zal worden later (Vision SE?) De prijs van een flinke IPhone. Net zoals Sony rond de prijs van een console hangt met hun headset.
"minder dure" i.p.v. "goedkopere" lijkt mij een betere titel bij de genoemde prijs die vergeleken met de marktleider nog steeds hoog is.
Er is natuurlijk een belangrijk verschil tussen prijs en waarde. Hoewel Meta veel goedkopere devices maakt, is het ook duidelijk dat Meta veel goedkopere componenten gebruikt. Vision Pro heeft een hogere PPD, bredere FoV, betere camera's met een veel hogere resolutie voor de pass through, snellere processor, lidar, betere microfoon-array, een premium strap. Of je dat duur vind is in the eye of the beholder. Ja, het is veel geld, maar totdat een concurrent dezelfde fidelity weet te bereiken met een goedkoper apparaat, kun je nog niet echt objectief zeggen dat het duur is.

Begrijp me niet verkeerd: ik heb een Quest 3 gekocht en vind het echt een heel mooi apparaat. Maar het is ook volkomen duidelijk dat de kwaliteit van alles veel beter kan en eigenlijk moet voor een bredere adoptie.
je uiteenzetting geldt evengoed voor goedkoop en duur. Apple zelf zal nu ook nog liever zien dat consumenten deze VR bril als duur ervaren dan als goedkoop.
Sorry, maar de wereld zit echt niet te wachten op een skibril met virtuele ogen aan de buitenkant.
Het is totaal niks voor Apple zo'n niche markt aan te spreken, hopelijk is dit slechts een opmars naar een product waar consumenten echt iets mee kunnen.

Ik zou zelf een "dom" product voor me zien, een AR bril (wireless!) waar je media heen cast - leuk als je in je eentje een film/TV wil kijken op groot scherm (in het vliegtuig of op de bank als je partner niet perse voetbal wil zien etc.). Dat kijkt dan toch lekkerder weg dan een smartphonescherm of tablet. Zoals Airpods, maar dan voor beeld.

Vervolgens zou ik dit soort brillen steeds slimmer willen zien worden met support voor meerdere monitors en eigen functionaliteiten. Zodat je bijvoorbeeld aan je smartwatch + bril genoeg hebt en niet altijd een telefoon hoeft mee te nemen.
En toch zien grote bedrijven zoals Apple en Facebook er geld in. Ik zie het persoonlijk ook niet echt zitten. Maar ja er zijn mensen daar die er vast meer onderzoek naar hebben gedaan. En uiteindelijk willen die bedrijven ook graag nieuwe markten ontdekken/maken. Tenslotte vaak geldt als je de eerste bent die markt dominantie bereikt jij de partij bent die er het meeste winst uit kan persen.

Sidenote, tijdje terug was ik in een VR gaming hal, de graphics waren matig maar had enorme lol. Qua dat zie ik zeker potentie. En op de lange termijn misschien ook wel meer voor thuisgebruik. Dus ja nu nog niet echt maar ja, als bedrijf moet je ook aan de toekomst denken.
Bedenk je wel, zo'n bril is wel meteen een vervanging voor meerdere monitoren, want in principe kun je op zo'n bril zoveel monitoren toevoegen als je wilt, of zo breed/groot als je wilt.
tja, een film kijken op een smartphonescherm of tablet kijkt IMHO sowieso niet lekker weg, enige waar het goed voor is is om ff snel een youtube stream/trailer te kijken.
Komaan Chinezen, jullie kunnen dit ook maken.
Sterker nog de Chinezen maken het al, voor Apple :P
Eigen merk bedoelde ik😉
is dan ook meteen goedkoper

[Reactie gewijzigd door KKose op 16 oktober 2023 23:51]

Eigen merk bedoelde ik😉
is dan ook meteen goedkoper
Ja en goedkoper is altijd beter, dat weten we allemaal! 😏

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee