TrendForce: DDR4- en DDR5-prijzen gaan dit kwartaal stijgen

De prijzen van dram gaan in het laatste kwartaal van dit jaar gemiddeld stijgen. Dat verwacht analistenbureau TrendForce. De geheugenprijzen bereikten onlangs hun dieptepunt vanwege lagere vraag en grote overschotten.

TrendForce geheugenprijzen Q4 2023
Bron: TrendForce

De prijzen van DDR4-geheugen voor consumenten stijgen dit kwartaal met maximaal vijf procent, zo voorspelt TrendForce. DDR5 zou de komende maanden drie tot acht procent duurder worden. Dat komt onder meer doordat geheugenfabrikanten als Samsung hun dram-productie hebben verlaagd, om zo de overschotten te verminderen en de prijzen weer te doen stijgen. De stijgingen gaan echter minder hard dan verwacht vanwege relatief lage vraag, zo meldt het analistenbureau.

TrendForce verwacht ook dat de prijzen van mobiel geheugen, zoals Lpddr4x en Lpddr5, gaan stijgen. Hetzelfde geldt voor videogeheugen, zoals GDDR6. De prijzen van vram zouden dit kwartaal ook met drie tot acht procent gaan stijgen. Dat geldt niet voor de servermarkt. De prijzen van DDR4-servergeheugen zouden dit kwartaal 'grotendeel gelijk' blijven, terwijl DDR5-servergeheugen zelfs iets dalen, stelt het analistenbureau. Dat wordt volgens TrendForce veroorzaakt door lage vraag.

In totaal zou de geheugenmarkt het komende kwartaal dus iets stijgen, na maandenlange dalingen. Tweakers schreef in april en augustus uitgebreide artikelen over de gemiddelde en laagste prijzen van DDR4- en DDR5-geheugen.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

13-10-2023 • 19:47

52 Linkedin Whatsapp

Lees meer

Reacties (52)

52
52
18
2
0
26
Wijzig sortering
Tja de prijzen hadden sinds het afgelopen jaar naar mijn idee ook een flinke val gedaan, de DDR5 modules die ik kocht waren na ruim driekwart jaar al in prijs gehalveerd. Sla je slag nu het nog kan, ben zelf inmiddels voorzien van 128GB. :Y)

Vraag me af of dat de SSDs gaan volgen, heb de 990 Pro 4TB wel op het oog...
Je kunt beter een SSD met Micron B47R flash kopen. het liefst met 32 dies, welken elk ~120MB per seconde weg kunnen schrijven, voor een native TLC snelheid van 3840MB/s, zoals de Seagte Firecuda 530, Corsair MP600 Pro XT 2TB of Sabrent Rocket 4 Plus-G. Die blijven tenminste scrijven op ~4GB per seconde (vergelijkbaar met Samsung datacenter SSD's, zoals de PM9A3) wanneer het pseudo SLC cache "op" is, en er direct naar het TLC geschrevenmort worden. Dit is veul sneller dan de Samsung 990 Pro, welke inkakt naar minder dan 2GB/s.
Al met al: je moet je niet blindstaren op dat Samsung logootje.

(Om te weten hoeveel dies er op de SSD vermenigvuldig je het aantal chips met het aantal dies per chip, dus 8*4 in dit geval.)

Ik typ dit op een Samsung Galaxy S22 Ultra, als vervanging van m'n Samsung Galaxy Note 10+. Daarvoor had ik een Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy Tab S 10.5.
Ben tevens ook ik bezit van twee Samsung 970 Pro's van 1TB (MLC!). Ben dus absoluut geen Samsung hater ofzo.

Ik zou een van deze kopen:
uitvoering: Seagate FireCuda 530 (met heatsink) 2TB
uitvoering: Corsair MP600 PRO XT 2TB Zwart

Zie ook:
https://cdn.mos.cms.futur...NLBF8Wqe8zsRtL-970-80.png
https://cdn.mos.cms.futur...qsGh68ifjyFCWJ-970-80.png
https://cdn.mos.cms.futur...nqRnEosUkTcf6M-970-80.png
https://cdn.mos.cms.futur...P9Es3XggWBPom9-970-80.png

TL;DR
Koop een 2TB Seagte Firecuda 530 of Corsair MP 600 Pro XT van 2TB.

[Reactie gewijzigd door DvanRaai89 op 13 oktober 2023 21:03]

Ik snap wat je bedoelt inderdaad, zag in recente reviews ditzelfde ook terug dat de snelheid dan vrij snel stabiliseert rond de 1600MB/s, maar dat zijn dan wel de schrijfacties, die zal ik persoonlijk wel wat minder intensief belasten, zover ik kon zien waren de leessnelheden wel prima op peil enkel de controller werd zonder koeling behoorlijk warm richting de 80°C.

Ben het denk ik van plan te plaatsen in de ROG DIMM.2 module, dat ding wat je naast je geheugen plaatst wat een eigen 'geheugenslot' heeft op het moederbord, passen twee PCI-E 4.0 4x m.2 modules met volledige lengte in, dan zorgen de front-panel fans (en indirect de AIO airflow) wel enigszins voor de verkoeling i.p.v. verstopt te zitten onder een warme GPU.

Bedankt voor de tip.
Tja, ligt toch helemaal aan je doeleinde... de gemiddelde huis-tuin-en-keukengebruiker schrijft nou niet heel vaak de cache vol. Om maar niet "bijna nooit" te zeggen.

Nou is het voor de gemiddelde huis-tuin-en-keukengebruiker überhaupt niet merkbaar welke SSD er gebruikt wordt zolang het geen model van 10 jaar oud is, natuurlijk. Dus in dat opzicht is "je kunt beter X kopen" nogal persoonlijk. Zelf ben ik bewust voor de 970 evo gegaan in plaats van de 980 omdat die laatste slechtere uitvalsstatistieken heeft, en dat vindt ik echt duizend keer belangrijker dan die drie seconden wachten als ik een keer 10GB wegschrijf. Drie seconden winst versus een hele dag geklooi (plus een paar dagen wachten op vervanging) als ik een kapotte SSD mag vervangen, nee, dank je.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 13 oktober 2023 20:49]

Nu zitten we hier natuurlijk wel op tweakers he ;) Snap dat sinds de enorme reclame push van tweakers in bushokjes en op de radio het niveau hier meer naar huis-tuin-en-keukengebruiker is gegaan, maar als @CriticalHit_NL aangeeft 128GB RAM gekocht te hebben, zich bezig houdt met prijzen en type van DDR en specifieke type nummers van SSD op het oog heeft dat we het dan niet hebben over een huis-tuin-keukengebruiker maar een tweaker :p

Daarnaast zijn de type comments van @DvanRaai89 nou precies de reden dat ik de comments nog lees. Zelf word ik een beetje moe van de standaard 'huis-tuin-keuken-gebruiker' bij elke vergelijking of nieuwe techniek die op deze site genoemd of besproken word.

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 15 oktober 2023 16:48]

Vraag is of je er wat van gaat merken in de praktijk...Een en ander is wel afhankelijk van je setup en mobo.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 14 oktober 2023 16:00]

Heb nu 32gb ddr4 ram, moet ik nu snel upgrade naar 64gb? Of maakt dat niks uit.
Moeten nee maar 64GB is natuurlijk wel lekker voor caching e.d. zeker nu de spellen zo lomp groot worden dat je zowat NVMe SSDs wilt hebben voor de laadtijden te beperken, dan kan een grote RAM cache ook wel enigszins helpen.

32GB RAM zou ik voor de wat serieuze game-systemen nu als minimaal zien, 16GB is echt het bare-minimum als je niet anders kan m.b.t. tot budget.

Heb net als voorbeeld Hogwarts Legacy opgestart, enkel het menu geladen en de savegame, nog nergens naartoe gegaan ingame en hij pakt al per direct meer dan 10GB RAM voor zichzelf:

https://i.imgur.com/wb0fLk2.jpg

En met RAM cache bedoel ik dat data vanaf de opslag is ingeladen in het geheugen, des te meer geheugen jij fysiek bezit, des te meer er kwijt kan voor latere opvraag, het geheugen is vele malen sneller met het ophalen van data dan het opslagmedium zelf:

https://i.imgur.com/eOBQiKy.png

Natuurlijk speelt de rest van de hardware ook wel deels mee, maar oudere systemen zijn doorgaans ook fijner in alledaags gebruik met wat meer speelruimte is mijn ervaring, kan je ook natuurlijk wat meer tegelijkertijd draaien als het moet.

16GB was misschien de sweet-spot toen Battlefield 1 uitkwam, maar nu met de nieuwe engines zoals UE5 gaat het resource-verbruik vast behoorlijk toenemen, toen Battlefield 3 uitkwam was 8GB eigenlijk de norm.

We zijn inmiddels al weer een stuk verder dan dat.
dat je zowat NVMe SSDs wilt hebben voor de laadtijden te beperken,
NVMe SSDs zijn in moderne systemen toch gewoon standaard?
Haha nee niet altijd, ondergetekende is nog niet over, maar zo zijn er nog wel veel meer mensen die vroeger een SATA-600 SSD kochten en die eigenlijk nog steeds zijn blijven gebruiken want niet kapot, zou ook zonde zijn als ze dat niet deden. Zijn ook niet altijd even goedkoop liggend aan het type.

Helpt natuurlijk ook niet dat ik tot eind 2022 nog op een X79 systeem zat die M.2 volledig ontbeerde.
Helpt natuurlijk ook niet dat ik tot eind 2022 nog op een X79 systeem zat die M.2 volledig ontbeerde.
Dan is wel of geen 64 GB DDR5 natuurlijk ook nogal irrelevant..

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 13 oktober 2023 20:51]

Ik begrijp even niet waar je op doelt hiermee maar ik zou het toch wel zeker aanraden voor moderne systemen. Meestal kunnen de IMC's de DDR5-5600 snelheden met 2-sticks prima aan. Daarbij zijn 32GB modules standaard dual-rank en dat heeft zijn voordelen in performance t.a.v. single-rank modules.

Het oude systeem draaide overigens 8x4GB DDR3-1866 (32GB) maar het begon in de laatste 2 jaar voor mij persoonlijk wel een beetje tegen zijn limieten aan te lopen. Battlefield V was voor de 3930K eigenlijk ook wel het laatste recente spel wat hij goed kon bijbenen met veelal 90% CPU en toch nog 100+ fps op Ultra.
Ik denk dat Olaf er op doelt dat als je een moderne NVMe SSD in je PC propt je performance verschil tussen RAM cache en snelle NVMe echt minimaal zal zijn.

@dutchnltweaker Alleen als je 32GB erbij kan prikken en het voor wat anders gebruikt dan alleen gamen. Ik heb zelf sinds 2020 de max in mijn nieuwe mini PCs gepropt die ik er in kon krijgen (64GB per stuk), maar ik heb al 8GB dedicated nodig voor de iGPU, draai vaak meerdere VMs, etc. Anders zou ik zeggen een overbodige luxe...
De bulk van mijn data komt 1) van een HD, want te groot voor een lokale nvme, of 2) van een netwerk share, want te groot voor een lokale nvme of 3) uit diverse bronnen die vooraf niet te bepalen zijn. Ergo, ik heb meer aan een snelle netwerk infrastructuur dan aan een (whatever size) nvme
Welke ddr4 32gb kan je aanraden?
Ik denk dat je met elk bekend merk wel goed uit de voeten zou kunnen, maar ik weet te weinig af van DDR4 om aan te geven wat de sweet spot, wellicht dat iemand anders dat kan aanvullen.
Kijk gewoon naar de Mhz-en(frequentie) hoger is sneller en de CL(cas latency), hoe lager die is hoe sneller het geheugen. Dus een geheugenblok met eenzelfde Mhz en een lagere CL is sneller. Maar een geheugenblok dat veel meer mhz heeft en toch een hogere CL is toch sneller.Oh en kijk natuurlijk even wat je moederbord max. aankan. Zou zonde zijn als je duur geheugen koopt en je mobo het gewoon terug klokt omdat het niet sneller kan. Sommige mobo's klokken ook terug als er een bepaalde combinatie wordt gebruikt. Dus bijv. bij 2 x 16 cl18, bij 4 x 16 cl20

Vooral met AMD systemen helpt een hoger geklokt geheugen. Bij Intel heb je daar veel minder effect van.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 14 oktober 2023 13:54]

Je hebt gelijk, naar games kunnen ook gewoon gebruiken wat ze kunnen pakken.

Diablo 4 gebruikte bij mij 10/16GB RAM en toen ik upgrade naar 32GB gebruikte de game ineens 22GB. Er zat echter nul verschil in enige performance
Grotere textures laden gaat dan sneller. maar boven een bepaalde fps merk je daar vast niet zoveel meer van.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 14 oktober 2023 13:56]

Wat ik me wel eens afvraag is in hoeverre games hier echt gebruik van maken en ten volle al het beschikbare Ram gebruiken. of dat het slim is om tiered caching in te zetten (met bv primocache) voor je opslag en voor het cache medium, ram te gebruiken.
Kan het wel is testen
Hangt een beetje vanaf wat je met je pc doet.
Gaming? Nee dan is 32gb eigenlijk al nutteloos.
Rendering zou volgens mij nog wel kunnen als je met grote projecten werkt maar dat weet ik niet zeker.

/Edit er zijn inderdaad bepaalde games die nu baat hebben bij 32gb. Toch voor mijn systeempje ook maar 32gb nemen.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 13 oktober 2023 21:36]

Voor meeste games heb je gelijk.
Maar voor bepaalde niet.

Echter gezien hoe laag de prijzen zijn kan een eventuele upgrade voor velen geen kwaad.
Als je geheugen tekort komt kan je nu kopen. Als je twijfelt zou ik pas kopen zodra je denkt het nodig te hebben:)

De prijzen gaan ‘iets’ stijgen. De prijsstijging is dus beperkt en zou je niet moeten dwingen om te speculeren op iets dat je mogelijk niet nodig hebt .
Ik zou ondertussen toch niet meer willen stellen dat 32 gb voor gaming nutteloos is. Er zijn ondertussen wel wat games die meer lusten dan 16 gb.
Net voor 115 euro 128GB DDR4 3600C16 gekocht. Heb ik t nodig? Nee.
Maar voor die prijs.
Waar? Dat is echt een hele goede prijs.
Nergens. In de PW staan ze voor 270+ EUR categorie: Geheugen intern en hier bij de Duitse prijsvergelijker idem https://geizhals.eu/?cat=...4%7E253_131072%7E254_3200
Hier op v&a
Ddr4 word gedumpt op dit ogenblik.
v&a aangeboden: G.Skill Ripjaws V F4-3600C16Q-128GVK

Dus ja, 128 gb gescoord voor 115 euro.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 13 oktober 2023 23:21]

Ah, je hebt het over tweedehands. Dat zei je er niet bij.

Tja. Gefeliciteerd, 128 GB voor 115 EUR is uitzonderlijk. Er zijn maar 2 hits: categorie: Geheugen intern

De ene is gereserveerd (die heb jij gekocht), en de andere is van een handelaar en die gaat voor 150 EUR (met alle risico van dien want zonder garantie). Niet echt veel concurrentie voor 4x 32 GB kits. Zonder orig. bon hoef ik zoiets niet.

Je hebt zelf ook wel door dat je geluk hebt gehad. Want je hebt je oude kit van 64 GB voor dezelfde prijs (115 EUR) erop gezet. 64 GB voor 115 EUR zijn normale prijzen. Ik heb een paar weken geleden een nieuwe kit gekocht voor een soortgelijke prijs (heb het echter op tijd gecancelled; niet echt nodig en kreeg garantie op m'n oude kit die stuk was).

[Reactie gewijzigd door Jerie op 13 oktober 2023 23:45]

Er zijn nu meerdere mensen die voor DDR 5 systemen gaan. Dus er komt dit laatste kwartaal vast nog wel meer DDR4 geheugen op V&A.
Geen haast. Het keldert voor die tijd nog meer. Na een mogelijk lichte stijging blijft het dus stabiel vergeleken met vandaag.
Ik heb die keuze pasgeleden wel gemaakt. Voornamelijk om makkelijk meer VM's gelijktijdig te kunnen draaien
Let wel even op als je de huidige Intel en AMD generaties opwaardeerd van 2 geheugenbanken naar 4, het heel goed kan zijn dat als je "snel" geheugen hebt dat voordeel volledig kwijt bent omdat de Memorycontrollers dat met 4 banken vaak niet aankunnen. Daarom zie je ook weinig snelle sets matched geheugen met 4 sticks.
Met DDR4 zou het moeten werken volgens mij, al heb ik de DDR4-generatie volledig overgeslagen, bij DDR5 is het momenteel inderdaad zo, de beste prestatie balans blijft bij 2-sticks en ook een heel stuk minder kopzorgen het stabiel te krijgen.
Bij DDR4 is er het zelfde probleem alleen in mindere mate, komt misschien ook omdat die reepjes over het algemeen lager geclockt zijn.
Alle pc's met 4 slots vol stabiel hoor. Koop wel goed geheugen en houd het merk/geheugenblokjes gelijk.
Met de recente Amazon Prime days heb ik dan ook een setje 64GB DDR4 gekocht voor €85 in plaats van twee extra reepjes te kopen. Vroeger, in de DDR2 en DDR3 generaties, leek het meer evident om geheugen op een vlotte snelheid te laten draaien dan vandaag met de huidige ingebouwde geheugencontrollers.
Dat is een mooie prijs, welke set?

Ik had nog gekeken naar 32gb maar was geen mooie aanbieding.
Het waren deze reepjes: uitvoering: Crucial Pro CP2K32G4DFRA32A

3200MHz met vrij waardeloze timings maar wel te behalen bij 1,2V en bruikbaar zonder XMP profielen of overklokken.
Ah dat maakt het wat minder erg dat ik het gemist heb, die timings zijn niet zo best. Ben wel benieuwd wat die doet als je het op 1.35v draait.
Vind het raar dat Micron zo'n sets als pro verkoopt terwijl ze de chips zelf maken.

Ben maar voor een 32gb serje gegaan nu, de lexar thor op Amazon.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 15 oktober 2023 23:34]

64GB DDR4 voor zo'n lage prijs zijn waarschijnlijk 2133 reepjes.
Nee, het waren 3200MHz reepjes en meer specifiek de deze: uitvoering: Crucial Pro CP2K32G4DFRA32A

Met de prime days waren ze €95 en dan nog €10 extra korting er af.
Wanneer ik de timings zie dan snap ik de deal wel.
Crucial is MIcron en die hadden waarschijnlijk nog een berg standaard desktop spul liggen dat met die timings wel wil draaien op 3200 met een heatspreadertje erop.
Waarschijnlijk kun je met 1.35v de timings nog stuk strakker zetten.

[Reactie gewijzigd door PP_Sound op 15 oktober 2023 22:45]

AMD heeft/had hier last van dat met 4 geheugenbanken bezet het niet echt lekker loopt. Je ziet ook vaak in de handleiding dat met 2 een snellere cl gebruikt mag worden dan met 4, dan klokt hij terug.
Intel heeft dat met DDR5 ook. Kijk bij moederborden maar eens in de QVL lijsten. Met meer dan twee reepjes worden veel lagere snelheden ondersteund. Zelfs 1 of 2 slots vullen kan al uitmaken.
Bij Intel is er normaal gesproken minder winst mogelijk dan bij AMD.
Lijkt me afhankelijk van de gebruikte CPU. De AMD 7800X3D heeft bijvoorbeeld weinig baat bij sneller geheugen, de Intel tegenhanger (kachel) meer.
review: AMD Ryzen 7 7800X3D - De langverwachte Intel-killer in games
De oudere AMD varianten hebben er wel meer baat bij dan de ddr 4 varianten van Intel. Misschien dat DDR5 daar inderdaad verandering in gaat brengen.
Niet zoon leuke tijd voor de computer hobbyist om een PC te bouwen, de prijzen reizen de pan uit.

Je bent nu 30% tot 40% meer geld kwijt voor het bouwen van een PC dan 2018 toen ik mijn vorige PC bouwde.

Het probleem is dat de inkomsten "lonen" nauwelijks stijgen en het levensonderhoud en vaste lasten als maar duurder worden, Hierdoor blijft er voor de computerhobby nauwelijks geld over.

Wanneer gaat boel weer eens normaliseren, stabiliseren.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 14 oktober 2023 14:22]

Niet, zolang de oorlog voortduurt. Gas/elektrisch en grondstoffen blijven duur, Benzine zou ook weer gaan stijgen.
Nog maar te zwijgen over de GPU prijzen, die zijn echt niet meer normaal.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 14 oktober 2023 15:48]

Mensen wachten nu ook veel langer met het kopen van een nieuwe computer. De oude computer werkt nog goed waarom zouden ze een nieuwe kopen.

Voor een beetje krachtige pc "met een normale video kaart" betaal je al snel €1500,-

Soms denk ik wel eens terug aan de HCC beurs en de PC DUMPDAG van vroeger.

Toen kon je voor een leuke prijs een PC bouwen.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 14 oktober 2023 14:26]

DDR3 dus ook waarschijnlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee