Bobby Kotick blijft tot eind dit jaar ceo van Activision Blizzard

Bobby Kotick, de huidige ceo van Activision Blizzard, blijft tot het einde van dit jaar bij het bedrijf. Dat bevestigt de ceo in een e-mail aan medewerkers. Daarna vertrekt hij. Activision Blizzard werd op vrijdag officieel overgenomen door Microsoft.

Kotick schrijft aan medewerkers van Activision Blizzard dat hij 'enthousiast is' over de toekomst van het bedrijf onder Xbox. Dat meldt techwebsite The Verge, die de e-mail heeft ingezien. De topman bevestigt dat hij tijdelijk bij het bedrijf blijft, om de overgang van het bedrijf naar Microsoft soepel te laten verlopen. Dat doet hij 'tot het einde van dit jaar'.

Bobby Kotick
Bobby Kotick

De topman blijft tot die tijd de ceo van Activision Blizzard. Hij zal dan rapporteren aan Xbox-baas Phil Spencer. Kotick verlaat het bedrijf daarna. Het werd al verwacht dat Kotick na de overname het bedrijf zou verlaten. Na de overname ontvangt hij vermoedelijk 375 miljoen dollar voor zijn aandelen, zo schreef Bloomberg vorig jaar.

Bobby Kotick is sinds 1991 ceo van Activision. In 2008 fuseerde het bedrijf met het Franse Vivendi Games, waarmee het bedrijf werd omgedoopt tot Activision Blizzard. Het bedrijf nam in 2015 Candy Crush-ontwikkelaar King over. Al die bedrijven komen nu in handen van Microsoft, nu die overname na 21 maanden is afgerond.

In de laatste jaren kwam Activision Blizzard in het nieuws over een vermeende 'cultuur van seksuele intimidatie', iets waar Kotick naar verluidt van af wist. Medewerkers vroegen Kotick in 2021 al op te stappen.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

13-10-2023 • 16:35

66 Linkedin Whatsapp

Submitter: T-Junkie

Lees meer

Reacties (66)

66
63
19
0
0
27
Wijzig sortering
Benieuwd of de battle.net client blijft bestaan, of dat het afgebrokkeld wordt tot de steam en microsoft store.
Denk dat het fijner is om zo min mogelijk launchers te gebruiken. Kan iemand vertellen of die van Bethesda nog wordt gebruikt?
Die van Bethesda is vorig jaar afgebroken en overgezet naar Steam.
Verder ben ik het met je eens, hoe minder launchers hoe beter, al was die van b.net de minst storende (iig tov 2K/Ubi/EA)
Die van Bethesda is vorig jaar afgebroken en overgezet naar Steam.
Dan lijkt het een logische stap dat b.net ook wordt gesloopt, wat inderdaad best een fijn programma is!
Fijn? Mwah. Ze moeten zo'n launcher gewoon niet enshitificaten. Want zo ingewikkeld is zo'n programma niet. Steam biedt niets wezenlijks minder; alleen maar meer content. Dus minder last van netwerkeffect. Beide trouwens maken gebruik van Qt.

Overwatch 2 staat al op Steam. Diablo 4 nu ook vanaf 17 Oktober. De rest zal wel volgen :)
Alleen gebruiken Blizzard games specifieke features die geïntegreerd zijn de in Battle.net launcher. Dus dat betekent dat ze veel moeten aanpassen om het via Steam aan te gaan bieden.
Als Blizzard van Microsoft de ruimte krijgt om hun ding te blijven doen, weliswaar met nieuwe aanpakken vanuit Microsoft, verwacht ik eigenlijk niet dat de Battle.net launcher snel zal verdwijnen. Misschien dat de Activision games Battle.net verlaten, maar met name World of Warcraft zie ik Battle.net niet verlaten voorlopig. Blizzard maakt gebruikt van PTR (Public test realms) voor hun games en zijn eenvoudig te installeren via de b.net launcher. Via Steam werkt zoiets toch weer een stuk omslachtiger. Daar zullen zij niet snel naar overgaan vermoed ik.
B.net gebruikt in ieder geval niet ontzettend veel CPU, zoals Steam wel doet. Ik hou ook niet van al die verschillende launchers, maar Steam's compressie methodes zijn echt ongelofelijk ruk.
Steam gebruikt Chromium webview, daarom neemt het ook meer resource dan Battle.net en andere native clients.
Dat wist ik niet (verbazen doet het me ook niet). Maar wat gebruikt Battle.net om de web content te laden? Op zich zouden ze dmv Tauri kunnen gebruiken. Al weet ik niet of die Qt ondersteunt (Qt en Rust willen nog niet zo).
QtWebEngine is uitstekend en is feitelijk Chromium met wat Qt-bindings. Die kunnen ze ook prima integreren in clients.
Anoniem: 1990104
@Jerie14 oktober 2023 07:18
Maar is dat goed? Steam krijgt op deze manier nog meer een monopolie over een markt waar ze al een gigantische machtspositie hebben.
Terwijl iedereen Apple en Google aanvalt over hun fees, rekent Valve nog rustig 30% met geen enkel teken dat ze dat gaan veranderen (en geen consument die zich er druk om maakt).

Steam is een goede launcher, maar het begint wel een van de weinige opties te worden en ik denk dat dat voor niemand goed is onderaan de streep.
Heb je gelijk in maar Battle.net heeft echt weinig aanbod. Alleen maar van een grote uitgever is meh IMO.
Die 2K launcher mag er echt zo snel mogelijk uit wat mij betreft.
Brak een boel games die gedraaid werden met proton op linux zoals xcom 2 en civ VI.
Er zijn native builds voor beide games maar dan kun je geen mods gebruiken of is de performance gewoon slechter.

Gelukkig kon je het bypassen door dusdanig je launch opties te veranderen dat hij gewoon direct de game executables draaide.
Persoonlijk vind ik die van Bnet juist het meest storend. Ik heb alles al geprobeerd maar om de een of andere reden, zodra iemand tegen mij praat verlies ik de focus van het programma waar ik op dat moment in zit. Alles minimaliseert en ik moet snel terug tabben. Het enige dat werk is alle notificaties uitzetten...
Dan herinstalleer je de applicatie eens opnieuw of Google je een oplossing.

De Battle.net launcher is uiterst stabiel. De tientallen mensen die ik ken hebben er nooit problemen mee.
Al gedaan. Zelfs windows 10 opnieuw geïnstalleerd... Ik snap er ook niks van. Maar als ik het chat venster niet open heb staan dan minimaliseert ie alles en spring de focus naar de bnet chat.

[Reactie gewijzigd door Hapsap op 13 oktober 2023 21:59]

Ik heb even gegoogled en Windows Notification center lijkt het probleem. Kun je deze eens uitschakelen? Mocht je hulp willen, PM me gerust.
Battle.net is wel even een ander kaliber dan de Bethesda client. De Bethesda client heeft maar een paar jaar bestaan, en sociale features (als die er al waren) werden niet echt gebruikt. Het was gewoon een plek om games te kopen, niks meer. Daar is niet persé iets mis mee, maar de games overzetten naar Steam vonden de meeste mensen wel voldoende oplossing om er een punt achter te zetten.

Battle.net is daarentegen ouder dan Steam. Gaat al sinds Diablo 2 mee. Je koopt er niet alleen games, mensen hebben ook vriendenlijsten, het doet matchmaking voor veel verschillende games die nog razend populair zijn, en werkt op verschillende platforms.

Ik denk dat het voor Microsoft waardevol is om dit over te zetten naar Xbox Live, maar dat zou een flinke klus worden en moet voorzichtig gebeuren om niet de gebruikers in het harnas te jagen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 13 oktober 2023 17:34]

De storefront / launcher zal misschien niet heel lang meer bestaan, battle.net is echter meer dan alleen dat. Het zal per game verschillen hoe afhankelijk ze zijn van battle.net voor netcode, guilds, matchmaking etc. Overigens vind ik van alle launchers die ik heb die van blizzard nog een van de minst storende, en hoeft die van mij niet per se te verdwijnen.

Bobby daarentegen.. die kan ik wel missen.

[Reactie gewijzigd door Anck op 13 oktober 2023 17:21]

als naar steam dan ook makkelijker wow in linux te starten? ik moet nu kloten met lutris - werkt wel maar handig is anders. Als dat goed gaat dan heb ik straks helemaal geen windows meer nodig - voor die paar exotische appjes die ik nodig heb spin ik toch al een vm op - als ik zou snappen hoe ik die appjes makkelijk onder wine kan laten draaien had ik dat al gedaan.
Uiteindelijk gaat Battle.net verdwijnen. Met de komst van seizoen 2 van Diablo IV, komt die game ook naar Steam. ;) Zie ook https://news.blizzard.com...ng-to-steam-on-october-17
Bnet zal niet verdwijnen. BIj mijn weten zul je nog steeds als je via Steam een Blizzard game installeert, nog steeds gebruikn moeten maken van de bnet client. dit heeft natuurlijk ook met beveiliging etc te maken. je gebrukt immers een Battle.net account om in te loggen. bij mijn weten kan je steam + bnet nog niet linken op die manier.
En waarom is dit anders als met bv de bethesda launcher? Die verdween uiteindelijk ook gewoon.
De bnet launcher is heel wat beter en populairder dan die van bethesda.
Uiteraard maar hij blijft geld kosten en levert weinig op. Of battle.net blijft bestaan en wordt uitgebreid met andere MSFT studio games of hij verdwijnt uiteindelijk want hij blijft geld kosten.
ik hoop het. Ik speel nog best wat blizz spellen; en ik kijk echt uit naar de overname. Bestuur van Activision is echt verrot; en voor de spellen die ik gespeeld heb waar Microsoft achter zat ben ik zelf nooit teleurgesteld in geweest. Nog steeds ondersteuning, speel hun oude spellen nog steeds
Ongetwijfeld zijn er andere verhalen,… dat geloof ik best.
Beter laat dan nooit, zullen we dan maar zeggen. Hopelijk vertrekken ook alle individuen die zich schuldig hebben gemaakt aan alle wanpraktijken...
Welke wanpraktijken heb je het precies over?
daar hoor niks meer van....dus of het waar is?
als het wel zo was was het allang weer in de nieuws geweest of niet?

En al die meiden laten zich betasten? er is geen een met een rechtse hoek?
Meestal niet nee. Dat blijkt maar weer als je keer op keer de verhalen hoort en waar mensen ook daadwerkelijk voor veroordeeld zijn. Hij gaat meestal om hoger geplaatste mannen die misbruik maken van vrouwen en met mooie verhaaltje(promoties) dit voor elkaar krijgen.

En een hoop(al niet alle) is buiten de rechtzaak geschikt. En ja daarna moet je meestal je mond houden.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 13 oktober 2023 20:07]

Snap ik. maar er is bij mijn weten nooit iets uit die onderzoeken gekomen. geen enkel bewijs.

Dus. ik weet niet zo goed wat ik daarmee moet.
Wat er na die onderzoeken gebeurt is of niet weet ik niet. Maar dat er iets aan de hand is mag wel duidelijk wezen.
Want? Waar rook is is vuur? Hoe vaak is wel niet gebleken dat dit gewoonweg niet klopt?

Iets met heksenjacht en zwarte katten enzo... Sorry, maar dat is voor mij niet goed genoeg.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 13 oktober 2023 19:39]

Als er niets aan de hand is ga je niet buiten de rechtzaak schikken. En dan hou je ook nog je ook nog je mond er over tijdens de board of directors... en nog hoop andere shit die je gewoon niet in je bedrijf wilt hebben.

En er is iets teveel gaande om het op heksenjacht en zwarte katten te gooien. Sorry maar dat is voor mij goed genoeg.
Dat ligt er maar helemaal aan. Een schikking is geen positief of negatief iets, of schuld of geen schuld. Het is gewoon een schikking. Feit is dat er geen bewijs is what so ever. Als het op zo'n grote schaal allemaal vreselijk is geweest dan moet dat te vinden zijn.

Het is vooral makkelijk napraten en meelullen wat de meeste doen. Begrijp mij niet verkeerd, ik heb niks op met bobby of mensen die dit gedrag vertonen. Maar dit is toch echt te makkelijk scoren.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 13 oktober 2023 23:17]

Nja, had lang geleden mogen gebeuren, maar ik betwijfel dat dit echt een positieve verandering gaat geven voor gamers... Microsoft heeft al aangegeven maximaal geld te willen halen uit alles in de aangekochte portfolio, waaronder reclames in Call of Duty en zo... Time will tell of de zeer agressieve microtransacties verminderd gaan worden of niet.
Inderdaad raar dat een bedrijf geld wil verdienen.
Natuurlijk wil een bedrijf geld verdienen, maar het leegknijpen van gamers wat Activision al jarenlang doet, ook bij Blizzard games recenter, is er écht wel over. Overwacht 2 bijvoorbeeld... ik was altijd een groot fan van Overwacht, maar deel 2 is niks meer dan een idioot geprijsde battlepass en de skins nu los te koop voor €20 voor 1 legendary skin... diezelfde skin via gratis spelen verdienen als je elke weekly quest doet kost je meer dan een half jaar!
Als je weinig geeft om skins is OW2 echt een hele goede F2P game. Ik speel (casual) sinds beta OW1 en ben ontzettend blij dat er voortaan battlepasses zijn en we een stabiele stroom aan nieuwe content krijgen.

Als je veel om cosmetische aanpassingen geeft, ja dan is het wel prijzig. En dan te bedenken dat je je eigen skins niet eens goed ziet als je aan het spelen bent (first person view).
Waar hebben ze dat aangegeven trouwens? Op zich niet gek dat ze geld willen verdienen hè, ze zijn een beursgenoteerd commercieel bedrijf.
Het komt dus van 1 bron die de ‘gelekte’ (en al achterhaalde) documenten aanhaald, nee dan weten we dat het klopt.
Hoe het nu gaat met Blizzard Activision is ook niet goed dus het heeft vrij weinig te verliezen op dit moment.
Dit zal voor heel veel fans een opluchting zijn. Jarenlang op websites zoals wowhead.com moeten lezen wat voor een vreselijke man dit moet zijn.
Ja dan zoek je het ook wel op. Fans van wat precies? Je ziet de beste... of slechte man niet in de games. Hij zit ergens hoog in een ivoren toren en het enige wat we van hem zien is foto's met een grijns die zo in een tandpasta reclame kan.
Ben ik niet helemaal mee eens. Als mijn baas goed voor mij is ben ik goed voor mijn baas en ben ik bereid net een stapjes extra te lopen wat zorgt voor een beter product en dat merkt de klant uiteindelijk. Ik verwacht dat het met game development ook zo is.
Zo werkt dat alleen in kleine bedrijfjes, niet in zulke grote bedrijven als deze.
375 miljoen, dam dat is niet niks. Ben geen fan van hem geweest, maar heb ook persoonlijk niks tegen hem. Missen zal ik hem daarom ook niet, maar ben wel reuze benieuwd hoe de toekomst van Activision-Blizzard gaat uitzien.
Kijken wat er gebeurd. Speel nooit meer op pc. Maar laats speelde ik Diablo 4 op ps5 en een vriend van mij wow op de pc, hij kon mij gewoon een Whisper sturen dat soort dingen zijn wel leuk, kijken of dat dan ook blijft.
The end of Bobby's world.
De vraag elk jaar is natuurlijk: Did Bobby get a new boat?
https://imgur.com/AmFYJIk
Maar nog wel even een Diablo 4 skinpack van 60 euro in Overwatch 2 er doorheen drukken. /golfclap
En binnenkort ook in Minecraft: Bedrock. Ok, misschien voor 30 euro dan.
Er komen ook Diablo skins naar Call of Duty hoor :P

Dus verwacht in de toekomst meer crossovers. Want wie wil er nu niet in World of Warcraft met een Zombie Captain Price skin raiden, in Halo met een Night Elf headshots maken of in Call of Duty met Master Chief headglitchen 8)

Mooie tijden breken aan!
Hopelijk komt alles naar Steam, en niet die Windows Store.
De huidige b.net launcher is wat mij betreft prima. Naar steam helemaal goed ook, maar de Windows Store. Ik wist überhaupt eigenlijk niet eens dat die er was (maar zal wel een draak van een ding zijn ?)

[Reactie gewijzigd door shades op 13 oktober 2023 19:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee