Tip de redactie

WhatsApp krijgt meer opties om evenementen te beheren

Door Jay Stout, 1 mei 2024 21:1414 reacties

Meta heeft een nieuwe functie voor WhatsApp geïntroduceerd waardoor het voor gebruikers eenvoudiger wordt om evenementen te beheren. Leden van een Community kunnen voortaan ook reacties plaatsen in groepsgesprekken met enkel aankondigingen van beheerders.

Meta schrijft in een blogpost dat evenementen binnenkort niet enkel in het chatvenster van de chatapp te zien zullen zijn, maar ook op de informatiepagina van elke groep. Elk evenement krijgt ook een eigen thread, waardoor het eenvoudiger moet zijn voor gebruikers om reacties, vragen of opmerkingen over het evenement in kwestie te plaatsen en terug te vinden.

Contactpersonen die hebben ingestemd om een evenement bij te wonen, krijgen voor de start van deze gebeurtenis ook een melding. Deze functie zal eerst beschikbaar zijn voor groepsgesprekken die binnen een Community of WhatsApp-gemeenschap plaatsvinden. In de loop van de komende maanden zal de functie ook beschikbaar zijn in reguliere groepsgesprekken.

Meta voert ook nog een wijziging door aan ‘Announcement Groups’, dat zijn groepsgesprekken binnen een WhatsApp-community met aankondigingen van beheerders. De leden van deze groepen zullen voortaan ook reacties op berichten van de beheerders kunnen geven.

Nieuwe functies WhatsApp
Nieuwe functies WhatsApp Communites

Reacties (14)


Bethesda kondigt Starfield-update aan; bevat 60fps-modus voor Xbox Series X

Door Jay Stout, 1 mei 2024 20:2934 reacties, submitter: Xtuv

Bethesda heeft een nieuwe update voor Starfield aangekondigd. Het spel krijgt gedetailleerde surface maps, opties om de moeilijkheidsgraad aan te passen en een 60fps-modus voor Xbox Series X-gebruikers. De update wordt op 15 mei uitgerold, maar kan nu getest worden via Steam.

Bethesda schrijft in een blogpost dat de surface maps meer details zullen bevatten. De in-game kaarten zullen de eigenschappen van een bepaald landschap weergeven, maar ook markeringen bevatten waardoor spelers makkelijker hun weg moeten kunnen terugvinden in de spelwereld.

Bethesda maakt het via de update ook mogelijk om sommige gameplay-elementen in Starfield aan te passen. Gamers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het in-game gewicht van munitie aan te passen, de laadruimte van hun ruimteschip van overal in het spel te benaderen of het spel niet meer automatisch op te slaan wanneer het personage gaat slapen. Na het installeren van de update wordt het voor spelers ook mogelijk om het interieur van een ruimteschip op verregaande wijze in te richten.

Gamers die het spel op een Xbox Series X-console spelen, kunnen Starfield voortaan op 30fps, 40fps, 60fps of een uncapped fps spelen. Die laatste optie is volgens Bethesda geschikt voor VRR-displays. Gamers die niet over zo’n scherm beschikken, kunnen kiezen tussen 30fps en 60fps. Bethesda voegt ook twee grafische modi aan het spel toe: een Visuals- en Performance-modus. Bij die eerste modus streeft het spel naar een zo hoog mogelijke resolutie en zo gedetailleerd mogelijke grafische effecten.

De nieuwe update voegt volgens de ontwikkelaar ook enkele verbeteringen toe. Bethesda heeft een optie aan de New Game Plus-modus toegevoegd waardoor spelers hun personage bij de start van de modus nogmaals kunnen aanpassen. De ontwikkelaar meldt dat de update op 15 mei zal worden uitgerold. De update is momenteel ook al te testen via Steam-bèta.

Reacties (34)


LinkedIn voegt drie competitieve denkspelletjes toe aan platform

Door Jay Stout, 1 mei 2024 19:3333 reacties

LinkedIn heeft drie spelletjes toegevoegd aan zijn zakelijke socialemediaplatform: Crossclimb, Pinpoint en Queens. Elk denkspelletje kan eenmaal per dag worden gespeeld en gebruikers kunnen hun scores met vrienden en contactpersonen delen.

Voorlopig gaat het om drie verschillende games: Crossclimb, Pinpoint en Queens. Bij Crossclimb moet een gebruiker op basis van hints een reeks woorden raden en die woorden vervolgens in een welbepaalde volgorde plaatsen. Bij Pinpoint moet een gebruiker een categorie raden, aan de hand van hints. De bedoeling is om zo weinig mogelijk hints nodig te hebben. Bij Queens moet een gebruiker kroontjes in bepaalde regio’s op het spelbord plaatsen. Elke kolom, rij en zone mag in dit spelletje slechts een enkel kroontje bevatten.

LinkedIn zal volgens The Verge bijhouden wie de spelletjes dagelijks speelt. De minigames moeten volgens het bedrijf het denkvermogen van de gebruikers aanspreken en de sociale interactie tussen gebruikers stimuleren. LinkedIn zou de spelletjes zelf hebben ontwikkeld.

LinkedIn-spelletjes Crossclimb, Pinpoint en Queens
LinkedIn-spelletjes Pinpoint, Queens en Crossclimb

Reacties (33)


Meta kondigt Batman: Arkham Shadow aan voor Meta Quest 3

Door Jay Stout, 1 mei 2024 18:4312 reacties

Meta heeft Batman: Arkham Shadow aangekondigd. Het betreft een VR-game die exclusief voor de Meta Quest 3-headset wordt ontwikkeld. De game wordt door Oculus Studio's en ontwikkelaar Camouflaj gemaakt en moet eind dit jaar uitkomen. Wanneer precies, is niet duidelijk.

Meta heeft een teasertrailer van de VR-game gedeeld. In deze trailer is een zwevende Batman te zien die doorheen de regenachtige straten van Gotham City glijdt. Uit een post op X blijkt dat er op 7 juni, tijdens Summer Game Fest, meer details over de game zullen worden gedeeld.

Batman: Arkham Shadow wordt niet de eerste Batman-game die in VR kan worden gespeeld. In 2016 introduceerde ontwikkelaar Rocksteady Studios immers ook Batman: Arkham VR voor de PSVR. Dit spel kwam in 2017 ook uit voor Windows.

Reacties (12)


Benchmarkresultaten wijzen op onaangekondigde HTC-smartphone

Door Jay Stout, 1 mei 2024 18:1430 reacties

Er zijn benchmarkresultaten van een onaangekondigde HTC-smartphone opgedoken. Dat schrijft MySmartPrice. De nieuwe smartphone zou over een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3-soc beschikken. Volgens de techwebsite gaat het om de HTC U24 of HTC U24 Pro.

Uit de benchmarkresultaten blijkt dat het HTC-toestel 1095 punten haalt in de singlecoretest van Geekbench 6 en 3006 punten in de multiscoretest. De smartphone beschikt over een Arm-processor met acht rekenkernen en afgaande op de andere specificaties gaat het volgens MySmartPrice om een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3. Uit de testresultaten blijkt ook dat het toestel over 12GB ramgeheugen beschikt en dat het besturingssysteem Android 14 is. MySmartPrice meent dat het om de HTC U24 of HTC U24 Pro gaat.

De techwebsite schrijft ook dat HTC eind april een bluetoothcertificaat voor een nieuwe smartphone heeft gekregen. Uit dit certificaat blijkt dat de smartphone bluetooth 5.3 meekrijgt. HTC heeft de U24 nog niet officieel aangekondigd. In mei van 2023 had de Taiwanese fabrikant de HTC U23 Pro aangekondigd voor 569 euro. Deze smartphone beschikt over een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1.

HTC U23 Pro
HTC U23 Pro

Reacties (30)


Microsoft: Windows-beveiligingsupdate zorgt voor vpn-problemen

Door Jay Stout, 1 mei 2024 17:4139 reacties

Microsoft heeft bevestigd dat een recente beveiligingsupdate voor Windows voor problemen kan zorgen bij vpn-verbindingen. Het Amerikaanse bedrijf werkt naar eigen zeggen aan een oplossing. Het is niet duidelijk wanneer die er komt.

Microsoft schrijft in een blogpost dat de problemen zich kunnen voordoen na het installeren van de Windows-beveiligingsupdate van april 2024, genaamd KB5036893. Die werd op 9 april uitgerold. De problemen doen zich naar verluidt niet enkel voor op systemen met Windows 11, maar ook op systemen met Windows 10. Volgens The Register zijn er nog problemen met KB5036893. Zo zou het sinds deze update bij sommige gebruikers ook niet meer mogelijk zijn om de profielfoto van een account te wijzigen.

Windows 11
Windows 11

Reacties (39)


Rechtbank: coronatoegangsbewijs was geen schending van grondrechten

Door Jay Stout, 1 mei 2024 17:08252 reacties

Een rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de invoering van het coronatoegangsbewijs geen schending van de grondrechten was. De rechter concludeert dat er sprake was van inmenging van de grondrechten, maar dat de Nederlandse overheid daar ook aanwijsbare redenen voor had.

De rechtbank was volgens de NOS van oordeel dat de Nederlandse Rijksoverheid een afgewogen keuze heeft gemaakt. "Sommigen werden door de coronapas gehinderd in hun deelname aan de samenleving, terwijl anderen daardoor juist werden beschermd", klinkt het.

De rechtszaak werd eind 2022 aangespannen door drie tegenstanders van het coronatoegangsbewijs. Deze tegenstanders beschouwden het bewijs als drukmiddel van de overheid om mensen tot vaccinatie te dwingen en hadden ook een schadevergoeding geëist. Die kregen ze volgens de NOS niet.

Het coronatoegangsbewijs werd op 25 september 2021 ingevoerd en was tot 25 februari 2022 van kracht. Het betrof een qr-code waarmee aangegeven kon worden of de houder volledig gevaccineerd was voor het coronavirus, aan het herstellen was van een besmetting met dit virus of kort daarvoor negatief had getest. Gebruikers konden een qr-code printen of de CoronaCheck-app gebruiken. Het is sinds 1 juli 2023 niet meer mogelijk om digitale coronabewijzen via de app aan te maken. Tweakers schreef eind 2021 een achtergrondartikel over hoe de CoronaCheck-app precies werkte en besprak in 2022 ook hoe de app werd uitgefaseerd.

QlaaR: CoronaCheck
CoronaCheck-app

Reacties (252)


Europese Ombudsman: EC moet documenten over csam-wetsvoorstel vrijgeven

Door Jay Stout, 1 mei 2024 16:468 reacties, submitter: wildhagen

De Europese Ombudsman vindt dat de Europese Commissie te weinig documenten vrijgeeft over het wetsvoorstel uit 2022 om versleutelde data van EU-burgers via digitale platforms te controleren. Volgens de Ombudsman maakt de Commissie zich schuldig aan wanbeheer.

Emily O’Reilly, de huidige Europese Ombudsman, schrijft dat de Europese Commissie in maart van vorig jaar een aanvraag van een journalist heeft ontvangen voor documenten over een wetsvoorstel uit 2022. In dat zogeheten csam-wetsvoorstel worden hostingproviders en communicatieplatforms verplicht om meer maatregelen te nemen tegen grooming en afbeeldingen van kindermisbruik. De Commissie gaf aanvankelijk geen gehoor aan de aanvraag en de journalist in kwestie stapte daarom enkele maanden later naar de Europese Ombudsman. Die maande de Commissie aan om alsnog een besluit te nemen.

Dat besluit kwam in december 2023. De Europese Commissie was toen van oordeel dat er 121 documenten in aanmerking kwamen om opgevraagd te worden. De Commissie gaf er slechts 88 vrij en in die documenten zou ook persoonlijke data zijn geredigeerd. Van de overige 33 documenten werden er 28 niet vrijgegeven en 5 slechts gedeeltelijk. De Europese Commissie verwees naar uitzonderingsmaatregelen waardoor ze bepaalde documenten niet zou moeten vrijgeven als hierdoor bijvoorbeeld de openbare veiligheid, commerciële belangen of het interne beslissingsproces in gedrang komt.

De journalist ging daar niet mee akkoord en wendde zich opnieuw tot de Ombudsman. Die kon de opgevraagde documenten inzien en stelt nu dat de argumentatie van de Europese Commissie om bepaalde documenten niet vrij te geven, onjuist is. Volgens de Ombudsman maakt de Europese Commissie zich schuldig aan wanbeheer. Ze maant het orgaan om een nieuw standpunt in te nemen en de opgevraagde documenten alsnog vrij te geven.

Reacties (8)


Google stopt op 29 juli met Fitbit Pay en raadt klanten Google Wallet aan

Door Jay Stout, 1 mei 2024 15:2929 reacties, submitter: RGeeBee

Google trekt op 29 juli 2024 de stekker uit Fitbit Pay. De Amerikaanse zoekgigant adviseert klanten die de betaaldienst gebruiken, om over te stappen naar de Google Wallet-app.

Google schrijft op een ondersteuningspagina dat Google Wallet vanaf nu beschikbaar is voor alle Fitbit-apparaten die contactloze betalingen ondersteunen. Gebruikers die de overstap van Fitbit Pay naar Google Wallet willen maken, kunnen dat volgens het Amerikaanse bedrijf doen via de Fitbit-app voor de smartphone.

Uit mails van Fitbit-gebruikers die Tweakers kon inzien, blijkt dat er momenteel geen nieuwe betaalkaarten meer kunnen worden toegevoegd aan Fitbit Pay. Het zal tot 29 juli 2024 wel nog mogelijk zijn om via de betaaldienst elektronische betalingen te doen.

Fitbit Pay is sinds januari 2019 beschikbaar in Nederland. Google Wallet is sinds 2022 beschikbaar in de Benelux. Die laatste app kwam in 2022 uit en moest Google Pay vervangen. Google Wallet ondersteunt niet enkel digitale betaalmethoden, maar ook klantenkaarten, boardingpasses en allerlei pasjes.

Fitbit Pay
Fitbit Pay

Reacties (29)


Flitsmeister neemt aantal gratis functies op in PRO-abo, prijs stijgt met 1 euro

Door Hayte Hugo, 1 mei 2024 15:20330 reacties, submitter: GerritBergsma

Flitsmeister heeft een nieuwe abonnementenstructuur aangekondigd, met onder meer een PRO Plus-abonnement. Bepaalde PRO-functies komen in dat PRO Plus-abonnement te zitten. Daarnaast vereisen sommige functies die voorheen gratis waren, straks een abonnement.

Het PRO-abonnement kost vanaf nu 3 euro per maand, voorheen was dit 2 euro. Daarnaast worden Apple CarPlay en Android Auto vanaf 6 mei onderdeel van het PRO-abonnement, evenals de functie om de gemiddelde snelheid bij trajectcontroles te zien. Deze functies waren gratis. Flitsmeister past de abonnementen aan omdat het bedrijf zegt 'nog meer te moeten investeren in de app, hardware en andere functies om jou nog beter van dienst te kunnen zijn'.

De mogelijkheid om boetes aan te vechten en de ritregistratie- en flitshistoriefunctie worden vanaf 6 mei bovendien onderdeel van het PRO Plus-abonnement. Voorheen waren deze functies onderdeel van het PRO-abonnement. PRO Plus gaat 7 euro per maand kosten.

Nieuwe Flitsmeister-abonnementen

Reacties (330)


'Tesla heeft de Supercharger-divisie geschrapt en het team ontslagen'

Door Hayte Hugo, 1 mei 2024 14:47230 reacties, submitter: JapyDooge

Tesla heeft de afdeling die verantwoordelijk is voor de Supercharger-snelladers, gesloten en bijna al het personeel ontslagen. Dat schrijft onder meer de Financial Times op basis van een intern Tesla-memo. Musk zegt dat het Supercharger-netwerk nog steeds wordt uitgebreid.

Het merendeel van het team en de leidinggevende zijn ontslagen, schrijft de Financial Times. Ceo Elon Musk zegt in het memo dat het bedrijf 'hardcore' moet zijn als het gaat om personeelsaantallen en kostenbeperkingen. Op X en LinkedIn bevestigen verschillende ex-Tesla-werknemers dat een groot deel van het Supercharger-team is ontslagen en dat de divisie als geheel is opgedoekt. Het is niet duidelijk wie nu binnen het bedrijf aan het Supercharger-netwerk werkt.

Musk zegt in het memo wel dat bestaande projecten worden afgemaakt en dat 'sommige' nieuwe locaties worden gerealiseerd. Op X zegt hij dat Tesla nog steeds van plan is om het Supercharger-netwerk uit te breiden, alleen zal het aantal locaties 'trager' toenemen. In plaats daarvan wil Tesla zich focussen op uptime en het uitbreiden van bestaande locaties. In het bericht zegt hij verder niets over het memo. Volgens een eerdere interne mail is Tesla van plan ruim tien procent van het personeel te ontslaan.

Reacties (230)


AppleInsider: Apple werkt aan AI-tools voor Safari 18

Door Jay Stout, 1 mei 2024 14:4111 reacties, submitter: wildhagen

Apple werkt aan enkele AI-tools die in versie 18 van Safari moeten verschijnen. Dat schrijft AppleInsider. De Amerikaanse techgigant zou ook enkele wijzigingen aan de gebruikersinterface van de webbrowser willen doorvoeren.

De techwebsite schrijft dat Apple momenteel aan drie verschillende AI-tools voor Safari 18 werkt: Intelligent Search, Web Eraser en een uitgebreidere versie van Visueel opzoeken. Via Intelligent Search zou de webbrowser samenvattingen van teksten op webpagina’s kunnen maken. De onderliggende AI zou in staat zijn om zowel onderwerpen als sleutelzinnen uit teksten te identificeren en die als basis voor de samenvattingen te gebruiken. Het is niet duidelijk of Apple zijn eigen AI zal gebruiken of voor deze functie een beroep wil doen op de taalmodellen van OpenAI of Google.

Het Amerikaanse techbedrijf zou ook werken aan Web Eraser, een AI-tool waarmee onderdelen van een website geblokkeerd kunnen worden. AppleInsider noemt advertenties, afbeeldingen en teksten, maar schrijft ook dat er grote delen van websites geblokkeerd kunnen worden. Safari zou een melding tonen als er een webpagina is aangepast en vervolgens de optie aanbieden om de wijzigingen die via Web Eraser zijn gemaakt, ongedaan te maken.

AppleInsider schrijft ook dat Apple de functie Visueel opzoeken verder wil uitbreiden. Deze functie maakte deel uit van iOS 15 en kan onder andere objecten, planten en huisdieren herkennen via een foto op een iOS-toestel. Apple zou deze functie nu willen introduceren in Safari 18. Het Amerikaanse techbedrijf zou ten slotte enkele wijzigingen willen doorvoeren aan de gebruikersinterface van Safari. AppleInsider schrijft dat enkele verschillende functies van de webbrowser worden ondergebracht in een knop die in de adresbalk moet verschijnen.

Reacties (11)


Nederlandse gameontwikkelaar achter Deliver Us Mars ontslaat zijn personeel

Door Hayte Hugo, 1 mei 2024 14:1464 reacties, submitter: Xtuv

De Nederlandse gameontwikkelaar KeokeN Interactive heeft vrijwel al zijn personeel ontslagen. Het bedrijf zegt geen uitgever of ander werk te kunnen vinden en zegt dat er daardoor geen andere opties zijn. De ceo en de directeur willen het bedrijf opnieuw opbouwen.

De gamemaker gaf in maart al aan met spoed op zoek te zijn naar een nieuwe uitgever en zegt nu dat die zoektocht niet is gelukt. KeokeN moest daardoor de medewerkers ontslaan en zegt hen te willen helpen bij het zoeken van een nieuwe baan. De ceo en de directeur, beiden medeoprichters, geven aan het bedrijf opnieuw te willen opbouwen en willen daarom binnenkort een Kickstarter beginnen voor Deliver Us Home, een nieuwe game in de Deliver Us-serie.

KeokeN is een Nederlandse studio gevestigd in Hoofddorp, die de afgelopen jaren onder meer Deliver Us Mars en Deliver Us The Moon maakte. Dit zijn scifi-avonturengames met platformelementen en puzzels. Het bedrijf werd in 2013 opgericht.

Reacties (64)


Belgische providers delen technische specificaties voor gebruik van eigen modem

Door Hayte Hugo, 1 mei 2024 13:4286 reacties, submitter: corpetter

Belgische providers als Orange, Proximus en Telenet hebben de technische vereisten gedeeld voor het gebruik van een eigen modem. De providers zijn vanaf 1 november 2024 verplicht het gebruik van een eigen modem toe te staan. In Nederland is dit al langer het geval.

Telenet en Orange hebben informatie beschikbaar gesteld die bedoeld is voor fabrikanten; Proximus geeft ook informatie die bestemd is voor particulieren. De providers geven wel aan dat ze geen technische ondersteuning bieden voor klanten die eigen modems gebruiken en dat klanten daarom de apparatuur van de provider moeten bewaren. "Zo kun je je lijn testen met onze apparatuur en krijg je ondersteuning van onze klantenservice en techniekers", schrijft Proximus.

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie maakte in oktober vorig jaar bekend dat vrije modemkeuze verplicht zou worden. De Belgische toezichthouder spreekt over de 'telecommunicatie-eindapparatuur'. Bij koper en glasvezel gaat het bijvoorbeeld om 'de wandcontactdoos waarmee de modem wordt verbonden' en bij coax om de 'zwarte netwerkverdeler'.

Het BIPT zegt dat vrije modemkeuze 'klanten in staat zou kunnen stellen om gemakkelijker te veranderen van operator op dezelfde netwerkinfrastructuur, wat voor een versterking van de concurrentie op de telecommarkt kan zorgen'. Daarnaast stelt vrije modemkeuze klanten in staat om zelf te kiezen voor een duurzamer apparaat of een apparaat met meer functies. Belgische providers moeten de vrije modemkeuze vanaf 1 november 2024 toestaan. In Nederland trad vrije modemkeuze begin 2022 in werking.

Reacties (86)


Autoriteit Persoonsgegevens: bedrijven mogen internet vrijwel nooit scrapen

Door Tijs Hofmans, 1 mei 2024 13:0077 reacties, submitter: wildhagen

Scrapen van informatie op internet is in vrijwel alle gevallen illegaal, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. De Nederlandse privacytoezichthouder zegt dat bij scrapen 'al snel' persoonlijke data wordt verzameld en dat mag alleen met een duidelijk omschreven doel.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een 'handreiking' geschreven voor organisaties die zich bezighouden met scrapen van data van internet. Daarin is de AP streng. "Een wijdverbreid misverstand is dat scrapen zou mogen omdat alles wat op internet staat, toch al voor iedereen is in te zien", schrijft de toezichthouder. "Maar dat informatie over jou openbaar is, betekent niet automatisch dat jij ook toestemming geeft voor scraping."

In de handreiking wordt beschreven wat organisaties moeten doen om gescrapete gegevens van internet te gebruiken, zoals welke grondslag ze daarvoor moeten hebben. De AP stelt dat het 'al snel het geval is' dat bij scraping persoonsgegevens worden verzameld. In dat geval moeten scrapers voldoen aan een van de zes grondslagen die daarvoor in de AVG worden genoemd. Volgens de AP kan dat er praktisch maar een zijn: het gerechtvaardigd belang, waarbij een organisatie moet uitleggen dat ze zo'n belang heeft bij het verzamelen van de gegevens. De AP waarschuwt daar meteen bij: "De specifieke kenmerken van scraping maken het vaak lastig of zelfs onmogelijk om te voldoen aan de voorwaarden voor deze grondslag." De AP stelt al jaren dat alleen een commercieel doel nooit een gerechtvaardigd belang kan zijn. Juristen vinden dat een bijzonder strenge interpretatie en de Europese Commissie is het daar deels mee eens.

De AP zegt nu feitelijk dat het voor bedrijven amper is toegestaan om websites te scrapen. "Scraping zal bijna altijd een overtreding van de AVG zijn", schrijft de toezichthouder. Het gerechtvaardigd belang kan bijna nooit worden ingezet: "Het is bijna nooit mogelijk om bij scraping aan deze voorwaarden te voldoen."

De toezichthouder zegt dat scrapen onder bepaalde voorwaarden wel mag en noemt als mogelijkheden huishoudelijk gebruik of het 'zeer gericht' inzetten van scraping. "Bijvoorbeeld wanneer een organisatie de websites van nieuwsmedia scrapet om relevant nieuws over het eigen bedrijf in beeld te krijgen." De handreiking die de AP nu heeft geschreven, geldt overigens alleen voor particulieren en bedrijven, en niet specifiek voor overheden. Ook die moeten opletten met scrapen, maar omdat daarvoor andere regels kunnen gelden, zoals een andere wet die de overheid kan gebruiken als grondslag, zal de AP daarvoor in de toekomst een andere handreiking opstellen.

Reacties (77)


AMD's omzet uit Ryzen-tak steeg vorig kwartaal met 85 procent

Door Hayte Hugo, 1 mei 2024 11:5845 reacties

AMD's tak voor consumenten-cpu's en -apu's had in het afgelopen kwartaal een omzet van 1,4 miljard dollar, 85 procent meer dan een jaar eerder. Volgens het bedrijf komt dit vooral door de verkoop van Ryzen 8000-processors.

Hoewel de omzet in vergelijking met een jaar eerder 85 procent hoger ligt, was hij in het laatste kwartaal van 2023 nog 6 procent hoger, schrijft AMD. De gamingtak, waaronder de consumenten-gpu's en consolesocs vallen, had een omzet van 922 miljoen dollar. Dit is 48 procent minder dan een jaar eerder. Dit kwam volgens het bedrijf door een lagere omzet bij die consolesocs en minder vraag naar Radeon-gpu's.

Bij de 'embedded'-tak daalde de omzet eveneens met tientallen procenten. Dit segment had afgelopen kwartaal een omzet van 846 miljoen dollar, 46 procent minder dan een jaar eerder. De datacentertak had juist een recordomzet, meldt AMD: 2,3 miljard dollar. Dit was 80 procent meer dan een jaar eerder, wat volgens het bedrijf komt door een toename in het aantal verkochte Instinct-gpu's en vierdegeneratie-EPYC-cpu's. Door die gpu's lag de omzet van de datacentertak in het afgelopen kwartaal ook 2 procent hoger dan een kwartaal eerder, ook al verkocht AMD minder server-cpu's vanwege seizoenseffecten.

Bij de toelichting van de kwartaalcijfers zegt ceo Lisa Su dat de volgende generatie EPYC-processors nu 'breed wordt gesampled', meldt The Motley Fool. Deze cpu's, die de codenaam Turin meekrijgen, moeten de huidige Genoa- en Bergamo-chips opvolgen en krijgen Zen 5-kernen. Su herhaalt dat de Turin-processors volgens de huidige planning later dit jaar gepresenteerd worden.

De totale omzet van AMD was in het afgelopen kwartaal 5,47 miljard dollar, 2 procent meer dan een jaar eerder. De brutowinst was 2,56 miljard dollar en 9 procent meer dan een jaar eerder, terwijl de nettowinst 123 miljoen dollar was, 188 procent meer dan een jaar eerder. AMD verwacht voor het volgende kwartaal een omzet van 5,7 miljard dollar, zo'n 6 procent meer dan een jaar eerder.

Reacties (45)


Cryptohandelsplatform Bitvavo meldt datalek bij 'beperkte groep gebruikers'

Door Hayte Hugo, 1 mei 2024 10:4259 reacties, submitter: P_de_B

Het cryptovalutahandelsplatform Bitvavo heeft met diverse klanten contact opgenomen over een datalek. Hierbij zijn namen, mail- en woonadressen, IBAN's en 'recent handelsvolume' uitgelekt. Het platform zegt dat het gaat om 'een beperkte groep gebruikers' van wie informatie is uitgelekt.

Bitvavo geeft in het bericht geen details over hoe de data is uitgelekt. Bij het lek zijn voor- en achternaam, e-mail en woonadres, bankrekeningnummer, 'recent handelsvolume' en de laatste drie cijfers van het telefoonnummer betrokken. De tegoeden van gebruikers zijn veilig en Bitvavo zegt 'geen enkele aanwijzing te hebben dat wachtwoorden openbaar zijn'. Klanten wordt wel aangeraden het wachtwoord te wijzigen, 2fa in te stellen en alert te zijn op ongebruikelijke activiteit en mails. Het platform zegt het datalek te hebben gemeld bij 'de relevante autoriteiten'. Tweakers heeft Bitvavo vragen gesteld over het lek.

Update, 13.15 uur: Bitvavo zegt tegen Tweakers getroffen klanten op de hoogte te hebben gesteld, maar kan 'lopende het onderzoek' geen extra details geven. Het bedrijf zegt daarnaast pas na het onderzoek mededelingen te kunnen doen over 'eventuele extra maatregelen die we gaan nemen of hebben genomen'. Bitvavo zegt dat dit onderzoek samen met internet en externe experts verloopt, en zegt het datalek te hebben gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Reacties (59)


Ubisoft brengt op 6 juni Assassin's Creed Mirage naar iOS en iPadOS

Door Hayte Hugo, 1 mei 2024 10:0627 reacties

Assassin's Creed Mirage is vanaf 6 juni te spelen op de iPhone 15 Pro-smartphones en iPads met M1-chip of nieuwer. De game krijgt touchcontrols, controllerondersteuning en cross-save tussen tablet, smartphone, console en de Windows-versie.

Mirage is de eerste Assassin's Creed-consolegame die naar smartphones komt, schrijft Ubisoft. De port is gemaakt door Ubisoft Sofia en heeft 'geoptimaliseerde touchcontrols'. Het spel ondersteunt cross-save en cross-ownership op tablet en smartphone, waardoor consumenten de game via Ubisoft Connect maar één keer hoeven te kopen en op zowel smartphone als tablet kunnen spelen. Cross-save werkt ook met de console- en Windows-versies van het spel. De game werkt op de iPhone 15 Pro en Pro Max, en op de iPad Air en iPad Pro met M1-chip of nieuwer.

De console- en smartphoneversie verschillen qua content niet. Mirage speelt zich af in het Bagdad van de negende eeuw en heeft Basim als hoofdrolspeler. Tweakers schreef vorig jaar een review van de consoleversie van het spel.

Reacties (27)


WhatsApp en Mercedes kondigen sponsordeal aan voor raceauto-emoji

Door Hayte Hugo, 1 mei 2024 09:37156 reacties, submitter: Mieze

WhatsApp heeft de neutrale raceauto-emoji vervangen door een versie die lijkt op de formule 1-auto van het Mercedes-F1-team. De nieuwe emoji is onderdeel van een sponsordeal tussen WhatsApp en Mercedes, en is voor zover bekend de eerste gesponsorde emoji in WhatsApp.

De blauwwitte raceauto-emoji heeft nu de zwart-groen-blauwe kleurindeling van de Formule 1-auto van het team Mercedes-AMG Petronas. Het is voor zover bekend de eerste WhatsApp-emoji die is aangepast naar aanleiding van een sponsordeal. WhatsApp en Mercedes hebben sinds dit jaar een sponsordeal, waardoor er WhatsApp-logo's te zien zijn bij het Formule 1-team. Meta zoekt al langer naar inkomstenbronnen voor de communicatiedienst. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt over de deal.

Oude en nieuwe raceauto-emoji in WhatsAppOude en nieuwe raceauto-emoji in WhatsApp

De oude (links) en de nieuwe raceauto-emoji in WhatsApp

Reacties (156)


OpenAI laat gebruikers chatgeschiedenis bewaren zonder model ermee te trainen

Door Hayte Hugo, 1 mei 2024 09:0611 reacties

OpenAI heeft de ChatGPT-chatgeschiedenisfunctie aangepast, waardoor gebruikers kunnen aangeven dat ze hun chatgeschiedenis willen opslaan binnen ChatGPT zonder dat OpenAI dit gebruikt om zijn taalmodel te verbeteren. Deze functie komt naar zowel Free- als Plus-gebruikers.

Voorheen konden gebruikers de chatgeschiedenisfunctie alleen gebruiken als ze OpenAI daarbij ook toestemming gaven om die data te gebruiken voor het trainen van het datamodel. OpenAI meldt nu dat deze optie wordt losgekoppeld, waardoor chatgeschiedenis ook kan worden opgeslagen zonder dat die voor trainingsdoeleinden wordt gebruikt. Deze functie zit per direct in de webversie en komt later naar de smartphoneapp. Het bedrijf maakt daarnaast bekend dat gebruikers Temporary Chats kunnen starten, voor eenmalige gesprekken die niet worden opgeslagen.

Reacties (11)


Binance-oprichter krijgt celstraf van vier maanden om overtreden antiwitwaswet

Door Hayte Hugo, 1 mei 2024 07:4032 reacties, submitter: separhim

Changpeng Zhao, oprichter en tot voor kort ceo van Binance, heeft in de Verenigde Staten een celstraf opgelegd gekregen van vier maanden. Binance had onder Zhaos leiding te weinig maatregelen genomen om witwassen tegen te gaan. Zhao bekende eind vorig jaar zijn schuld.

Zhao 'stelde Binances groei en winst voor de Amerikaanse wet', zegt de rechter volgens The Verge. Door de overtredingen werd voor bijna 900 miljoen dollar aan verboden transacties mogelijk gemaakt en konden Iraanse, Cubaanse en Syrische klanten transacties doen op het cryptoplatform, terwijl sancties dergelijke transacties hadden verboden.

De straf valt fors lager uit dan de eis van de aanklager; die eiste een celstraf van drie jaar, twee keer zo lang als wat normaal wordt voorgeschreven voor deze overtredingen. De aanklager vond dat de schaal en gevolgen van Zhaos overtredingen 'gigantisch' waren en 'significante schade' hadden toegebracht aan de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Zhaos advocaten stelden weer dat de topman geen celstraf moest krijgen, omdat eerdere verdachten in vergelijkbare zaken die ook niet kregen.

De oprichter van het cryptohandelsplatform stapte in november op bij het bedrijf als onderdeel van een schikking. Daarnaast betaalt hij een boete van 50 miljoen euro. Zhao gaf eerder aan niet in beroep te gaan tegen een opgelegde celstraf van minder dan 18 maanden.

Reacties (32)


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee