Nederlander wint eerste wereldkampioenschap Geoguessr

De Nederlander Consus heeft het eerste officiële wereldkampioenschap Geoguessr gewonnen. In de finale van het gelivestreamde e-sportstoernooi won hij met 3-1 tegen Blinky uit Frankrijk. Consus ging naar huis met een trofee en een cheque van 15.000 dollar.

Aan het toernooi, dat de ontwikkelaar van de geografische browsergame in Zweden organiseerde, deden 24 deelnemers mee, die allemaal hun land vertegenwoordigden. Spelers worden in de game op een Google Street View-locatie gedropt, waarna ze zo snel mogelijk moeten raden waar ter wereld ze zich bevinden.

Voor het toernooi werd er met 'duoregels' gespeeld. Daarbij begint iedere speler met 6000 'levenspunten'. Hoe dichter een deelnemer zich bij de juiste locatie bevindt, hoe meer levenspunten diegene van diens tegenstander afsnoept. Als alle levenspunten van de ene speler op zijn, heeft de ander gewonnen. Spelers hadden slechts een halve minuut de tijd om de omgeving te verkennen, en 15 seconden om een locatie te raden. De locaties zijn overigens door de organisatie handmatig uitgekozen.

De meeste 1-tegen-1-matches werden in een best of three-reeks gespeeld, waarbij voor elk van de drie potjes andere bewegingsvrijheden golden. In het eerste potje mochten spelers zich vrijelijk bewegen door hun omgeving. In het tweede potje mochten ze hun startlocatie niet verlaten, maar mochten ze de camera wel nog draaien. In het laatste potje kon de camera geheel niet worden bewogen. Enkel de finale werd in een best of five-serie gespeeld.

Geoguessr laat in een post op X weten dat 'honderdduizenden' mensen het wereldkampioenschap bekeken hebben. Het is niet duidelijk of er volgend jaar weer een WK Geoguessr wordt gehouden. De volledige livestream is terug te kijken op Twitch.

GeoGuessr Wereldkampioenschap
De winst van Consus

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

15-10-2023 • 13:06

54 Linkedin Whatsapp

Submitter: Redbiertje

Reacties (54)

54
54
37
1
0
6
Wijzig sortering
Heb wel eens op YouTube beelden gezien van zo'n GeoGuesser. Je zag een streetview foto van letterlijk een huis met een verkeersbord ernaast en die gast wist in een paar seconden dat het in een stad in Chili was.

Echt zo knap dat men dat kan.
Er is een hele lijst aan punten die je kunt herkennen, zoals de strepen op een lantaarnpaal of het feit dat in sommige landen de lucht niet mooi bij elkaar geplakt is door een foutje van Google. Niet alle landen zijn even makkelijk te raden, maar als je zo'n punt herkent dan weet je dus al meteen om welk land het gaat en kun je vaak aan dingen als de stand van de zon en het soort bomen zien om welk deel van het land het gaat.

Ik ben zelf absoluut niet zo ver, maar als je een paar rondjes speelt begin je snel dingen te herkennen.
En al die herkennings punten zijn verzameld op de website GeoTips, geeft een prachtig overzicht wat voor details je allemaal kunt gebruiken.
Een paar makkelijke trucs zijn oa:
- Taal op (reclame) borden
- Staat de zon Zuid of Noord (welk halfrond)
- Aan welke kant van de weg rijdt men
- Wat is het klimaat
- (kleur van) autokentekens
Ook het type bomen etc dat er groeit.

Daarnaast helpt auto kennis ook wel, als er auto's in beeld zijn.
of de specifieke streetview car afwijkingen kennen
Het is gewoon toeval of je ergens gedropt wordt waar alles herkenbaar is. Ik zat ooit vast bij een hutje met slechts 1 foto en kon nergens heen.
Zojuist probeerde ik het weer eens en stond midden in NYC, dat maakt het wel een stuk makkelijker.
Dat ook zeker ja, en ook dan blijft nog dat je zo 10 minuten de verkeerde kant op kan zoeken omdat je rechts bent gegaan, of meteen een bordje met een straatnaam vindt omdat je links bent gegaan.

Maar het helpt veel als je de verschillende klimaten over de wereld kunt herkennen, en dat is helemaal niet zo lastig. Alle regels uit je hoofd kennen duurt wat langer, maar je kunt best snel worden gewoon op gevoel.
Niet helemaal hetzelfde, maar probeer wel eens een grap uit te halen op werk bij collegas die in teams meatings vakantiekiekjes op de achtergrond hebben. Ik vraag tussen neus en lippen door wel welk omgeving het is en welke tijdsperiode en probeer dan in Microsoft flightsim via drone mode de exacte plek te vinden met zelfde datum tijdstip zodat de belichting en wolken etc hetzelfde is. Maak daarvan een schermprint en plak hem als achtergrond in teams waarna ik de persoon in kwestie weer op bel. Leuk die reacties.
Ik kan het spel overigens iedereen aanraden, er is in ieder geval voor Android een app, en zeker de duels zijn een leuk tussendoortje.
Veel dingen leer je door het te doen, elk land heeft zijn eigen lantaarnpalen bijvoorbeeld, of de bekende geel-zwarte paaltjes in Taiwan, hoe de huizen er uit zien, de belijning op de wegen, etc. Maar ik merk nu ik het wat langer speel dat ik sowieso al regelmatig aan het landschap kan zien waar ik ben.
het is toch simpel, kom je wel is in BE of DE dan zie je meteen andere verkeers borden en andere bouwstijlen, zelfs Noord DE en zuid DE zal hele andere bouwstijlen hebben
Tuurlijk, heel simpel. Even de hele wereld uit je hoofd leren en op enkele kilometers de plek op Google Maps raden.
Ik denk dat je het spelletje eens moet proberen om te bepalen of het simpel is. En dan inderdaad maar 30 seconde rondkijktijd voor je begint met raden. Of een andere populaire mode, "no move" en dan het land moeten raden.

Succes, ik hoor t wel als je een mooie score hebt.
Verwijderd

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 16 oktober 2023 14:04]

Hè? Volgens mij complimenteer ik de deelnemers juist :p
Verkeerd begrepen dan, excuus
Is de locatie op land niveau genoeg? Of moet je ook de stad weten?
Hoeft niet per sé op stad-niveau, maar je krijgt wel meer punten hoe nauwkeuriger je het raad:
The "classic" GeoGuessr game mode consists of five rounds, each displaying a different street view location for the player to guess on a map. The player then receives a score of up to 5,000 points depending on how accurate their guess was, up to 25,000 points for a perfect game. If the location was guessed within a certain distance of the original location, usually between 100 and 200 metres, the player gets 5,000 points, otherwise the player's score decreases proportionally according to the size of the map
Zie https://en.wikipedia.org/wiki/GeoGuessr
Aan de afbeelding te zien is dit niet de classic versie, maar een variant waarbij je met punten begint en elke ronde punten verliest als je niet degene bent die het dichtstbij zit met je keuze. Maar ook hierbij geldt: hoe dichterbij hoe beter.
Hoe dichterbij, hoe beter. Dus als je de stad ook nog weet score je meer punten.
Hoe dichterbij hoe meer punten je krijgt. (stad is beter)
Normaal gesproken is het hoe nauwkeuriger je bent, ook qua plek en locatie, des te meer punten je krijgt. Dus als je allebei in dezelfde stad iets kiest, maar de ander is dichterbij de oorspronkelijke locatie, dan wint de ronde. Ik vermoed dat deze wedstrijd hetzelfde is als de andere geoguessers, waarbij je een foto ziet van de locatie.

[Reactie gewijzigd door Diigii op 15 oktober 2023 13:18]

Op de gewone GeoGuessr is het 'zo dicht bij de juiste locatie als mogelijk'. Aan de hand daarvan krijg je dan punten.
De toppers gaan juist op zoek naar de laatste hint die ze tot op de meter precies de locatie geeft. Dus bijvoorbeeld de juiste straat vinden en dan ten opzichte van de gebouwen tot binnen een paar meter de plek aanwijzen. Afhankelijk van de regels is dat (voor een pro) vaak te doen, bijvoorbeeld bij lange denktijd en vrij bewegen tot heel lastig (niet bewegen). Om dan records te halen doen ze vooral ook heel veel potjes, want er zit nogal veel verschil tussen een stad vol reclame en straatnaamborden en een landweg.

Kijk bijvoorbeeld eens een filmpje van GeoWizard.
Dan wel er even bij zeggen dat GeoWizard absoluut niet meer de top is (niet dat die slecht is).
Heb je niet die ene kerel die extreem goed is in Geoguessr, die binnen 5 seconde de exacte plaats raadt? Of is dat nep? Kan ook hoor. Ik zie hem wel eens voorbijkomen op de sociale media.

In ieder geval gefeliciteerd Consus!

[Reactie gewijzigd door MarvinJames op 15 oktober 2023 13:11]

Georainbolt bedoel je denk ik. Top gozer, reist een beetje de wereld rond met het geld wat ie van z'n streams verdient en hij helpt vaak mensen met oude foto's van bijvoorbeeld overleden familieleden de locatie op te sporen zodat ze er zelf langs kunnen. Hij is enorm goed maar denk ik nog wel een niveau onder de winnaar van dit toernooi.
Yes, hij is inderdaad enorm goed maar niet de beste van het beste. Gaf die ook een paar keer zelf aan. Vind het anders wel echt heel knap. Dan heeft 'ie bijvoorbeeld een zwart-wit foto, 1 seconde, op de kop, en raadt hij 9/10x het juiste land.
Oh dat opsporen is dan weer een leuke exponent van wat in mijn ogen een verder nutteloze excercitie is.
Dat wist ik niet. Kudos aan Top Gozer.
Nutteloos? Vermaak heeft ook nut.
Dat is ook wel waar. Iedere gek zijn gebrek. Zo heb ik ook mijn gebreken waarvan anderen zullen zeggen dat het nutteloos is. Mea culpa.
Je beschrijft hier letterlijk alle finalisten :9. Echt bijzonder hoe snel en accuraat die zijn!

Leuke aan geoguessr wk is dat het enorm leuk is om naar te kijken.

[Reactie gewijzigd door Paterpor op 15 oktober 2023 13:17]

Rainbolt duikt wel veel op op social media, en die was bij de organisatie betrokken en verzorgde een deel van het livecommentaar
Ongelooflijk, dan moet je wel een helder licht zijn om aan dat spel te kunnen deelnemen. Dat doe ik de spelers niet na. Respect.
Goed geheugen is belangrijker dan intelligentie
Ben ik het in deze niet persee geheel mee eens. Ik speel dit spel op inzicht en interpretatie van de omgeving, dat valt meer onder intelligentie dan geheugen, al spelen beide factoren een rol hier.
Bizar maar super gaaf dat hier een wereldkampioenschap van is.
Ik ga maar eens oefenen :)
Gefeliciteerd Consus!

[Reactie gewijzigd door NosferatuX op 15 oktober 2023 14:23]

Heb gisteren de halve finale en finale gezien op Twitch. Het was echt heel erg spannend want beide wedstrijden gingen erg gelijk op. Zeker het terugkijken waard als je houdt van eSports of Geoguessr.
Gefeliciteerd Consus!

Ik heb begrepen wat ze soms doen om goed in het spel te worden, en dat gaat echt ver. Van Russisch alfabet, tot Indonesische gemeentes en Zweedse busstations leren. Ook welke soorten elektriciteitspalen er zijn, en waar wele Google auto is gebruikt etc..
Vind het interessant om te zien soms maar die wedstrijd is toch niet te kijken met die overdreven hyperactieve commentators en muziek.
Tja, ze moeten iets doen om de jeugd zonder aandachtsspanne binnen de stream te houden.
Gefeliciteerd Consus! Wist niet dat dit een ding was. Nu aan het kijken op twitch, like the idea.
Gefeliciteerd Consus. en bedankt voor de link, was leuk om terug te kijken.
De halve finale was ook best of 5 trouwens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee