*
Ana içeriğe atla

Google’ın yapay zekâsı yakında İrlanda’nın kullandığı kadar elektrik tüketebilir

Biri 'robotların dünyayı ele geçirmesi' mi dedi?
Google’ın yapay zekâsı yakında İrlanda’nın kullandığı kadar elektrik tüketebilir

Yapay zekâ gelişiminin tehlikelerine ilişkin birçok konu tartışıldı ancak önemli bir endişe göz ardı edilmiş olabilir: Bu büyük dil modellerini eğitmek için gereken muazzam enerji miktarı.

Bu hafta yayınlanan yeni bir çalışma, YZ endüstrisinin 2027 yılına kadar Arjantin, Hollanda veya İsveç gibi ülkeler kadar enerji tüketebileceğini öne sürüyor. Üstelik araştırma, Google’ın tüm arama işini yapay zekâya yaptırması hâlinde, yıllık olarak İrlanda’nın elektrik tüketimine eşdeğer miktarda (29,3 terawatt-saat) enerji kullanacağını tahmin ediyor.

Çalışma, VU Amsterdam İşletme ve Ekonomi Okulu’ndan Alex de Vries tarafından yayımlandı.

2021 yılında Google’ın toplam elektrik tüketimi 18,3 TWh idi ve bunun yüzde 10 ila 15’ini yapay zekâ oluşturuyordu. Bununla birlikte teknoloji devi, özellikle Bard sohbet robotunun lansmanı ve aynı zamanda yapay zekânın arama motoruna entegrasyonu ile işin yapay zekâ boyutunu hızla geliştiriyor.

Ancak de Vries, çalışmanın öngördüğü senaryonun, tam ölçekli yapay zekânın benimsenmesini varsaydığını ve bunun hızla gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığını vurguluyor. Böylesine yaygın bir benimsemenin önündeki başlıca engellerden biri, tüm bu verileri işleyebilecek kadar güçlü GPU’ların sınırlı olması.

Tamamen varsayımsal olsa da bu çalışma yapay zekâ teknolojilerinin ölçeklendirilmesinin genellikle belirtilmeyen bir etkisine ışık tutuyor. Veri merkezleri halihazırda dünyadaki elektriğin yüzde 1 ila 1,3’ünü kullanıyor ve arama motorları gibi mevcut uygulamalara YZ’nin entegre edilmesi, elektrik tüketimini hızla artırabilir.

De Vries, ‘‘Geliştiricilerin yalnızca yapay zekâyı optimize etmeye odaklanması değil, aynı zamanda tüm uygulamaların yapay zekâdan faydalanması veya faydaların her zaman maliyetlerden daha ağır basması olası olmadığından, ilk etapta yapay zekâyı kullanmanın gerekliliğinin eleştirel bir şekilde değerlendirilmesi yerinde olacaktır’’ tavsiyesinde bulundu.


Kaynak: The Next Web, Ceyda Yetim yerelleştirdi.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Mashable'da Popüler