*
Ana içeriğe atla

14 Ekim'de gerçekleşen Güneş tutulmasına bir de bu açıdan bakın (uzaydan)

Ay'ın gölgesi yeryüzünü adımladı
14 Ekim'de gerçekleşen Güneş tutulmasına bir de bu açıdan bakın (uzaydan)

14 Ekim günü meydana gelen dairesel tutulmayı izlemek için birçok insan gökyüzüne odaklandı. Yeryüzünden yaklaşık 35 bin 880 km yukarıda ise güçlü bir ABD hava durumu uydusu, aşağıdaki insanların gördüğünden çok daha farklı bir manzara yakaladı: Ay'ın gölgesinin gezegenimizin üzerinden geçişi.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) ABD kıtasındaki ayrıntılı hava durumu görüntülerini yakalayan GOES-East uydusu, Ay'ın ülke üzerinden geçerken bıraktığı karanlık izleri belgeledi. Güneş tutulmalarının farklı türleri olsa da bu olayların hepsi Ay'ın Dünya ile Güneş arasından geçmesiyle meydana geliyor, sonuç olarak da Ay'ın gölgesi Dünya'nın yüzeyine düşüyor.

Ulusal Hava Durumu Servisi'nin Tampa Bay ofisi, X üzerinden yaptığı paylaşımda "Muhteşem bir şey bu! Tutulmanın gölgesi Amerika kıtası boyunca ilerlerken @NOAA'nın #GOESEast uydu görüntülerine bir göz atın" yazdı.

14 Ekim'de gerçekleşen Güneş tutulması, (Ay Güneş ile Dünya arasında hareket ederken gezegenimizden uzak bir konumda olduğunda meydana gelen) bir "halkalı güneş tutulması" idi. Bu nedenle tutulma sırasında Ay güneşi tamamen kapatmadı ve Ay'ın arkasından Güneş ince bir çember hâlinde göründü. Bu da gökyüzünde bir "ateş çemberi" yarattı.

Hem tam hem de halkalı güneş tutulmaları nispeten nadir olaylar. Ay ve Güneş tutulmaları şimdiye kadar Kristof Kolomb'dan Einstein'a kadar birçok tarihi karakterin dahil olduğu önemli olayları etkiledi. Bu nedenle, astronomik heyecan uyandırıyorlar.

Bir sonraki Güneş tutulması 8 Nisan 2024'te gerçekleşecek. Kuzey Amerika'dan görünecek olan bu tutulma sırasında Ay Dünya'ya yakın bir konumda olacak ve Güneş'i tamamen kapatacak.


Kaynak: Mark Kaufman, Mashable'da muhabir, Ceyda Yetim yerelleştirdi.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Mashable'da Popüler