*
Ana içeriğe atla

AB de devrede: X'teki dezenformasyon krizi büyüyor!

CEO Yaccarino hiçbir şey açıklamayan bir açıklama yaptı
AB de devrede: X'teki dezenformasyon krizi büyüyor!

Eski adıyla Twitter olarak bilinen X'teki dezenformasyon, İsrail ve Hamas arasında yaşanan savaş nedeniyle geçtiğimiz hafta tavan yaptı. Platformda meydana gelen yalan haber bombardımanı AB'nin gözünden kaçmadı.

İç Pazardan Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton, Elon Musk'a yazdığı açık mektubu kendi X hesabı üzerinden yayınladı. Mektupta Musk, X'in yasadışı içerik ve dezenformasyon konusundaki eylemsizliğinin, AB'nin yeni Dijital Hizmetler Yasasını (DSA) ihlal edebileceği konusunda uyarılıyordu.

Musk da aynı şekilde kendi platformu üzerinden karşılık vererek Breton'dan X'in DSA'yı ihlal ettiğine dair spesifik örnekler vermesini istedi.

Ancak Musk'ın CEO'su Linda Yaccarino konuyu ciddiye aldı. Yaccarino, AB'ye resmi bir yanıt göndererek X'in platformdaki İsrail-Hamas bağlantılı dezenformasyonlarla mücadele etmek adına neler yaptığını özetledi.

Yaccarino'nun mektubunun tamamı X'in Global Government Affairs resmi hesabı tarafından yayınlandı. Bu mektup, şirketin dezenformasyona verdiği yanıt hakkında Musk'ınkinden çok daha fazla bilgi veriyor olsa da ayrıntılar konusunda son derece yetersiz kaldı.

Yaccarino'ya göre, Hamas saldırısıyla ilgili haberlerin çıkmasından kısa bir süre sonra X, durumu değerlendirmek üzere bir ekip oluşturdu. Ancak bu açıklamada gerçek bir zaman dilimi verilmedi.

Buna ek olarak Yaccarino'nun yanıtının nereye vardığı da belli değil. CEO, X'in hassas medya ve asılsız içeriğin yanı sıra nefret dolu gruplar, konuşmalar ve saldırılara ilişkin politikalarını sıralamaya devam etti. Ancak bunlar yeni atılan adımlardan ziyade zaten X'te uzun süredir uygulanan kurallardı.

Linda Yaccarino'nun 'talihsiz' röportajı, Vox Media'nın Code Konferansı, 2023

Yaccarino, belirsiz bir rakam vererek "On binlerce içerik parçası kaldırıldı" dedi. Ayrıca şirketin AB'den aldığı "80'den fazla yayından kaldırma talebine yanıt verdiğini" de ekledi.

Ancak X'in moderasyonunun büyük kısmı, Topluluk Notları özelliği biçiminde geliyor. Yaccarino, gönderilerde gömülü bir kutu olan Topluluk Notları'nın "binlerce gönderide görünür olduğunu ve milyonlarca gösterim oluşturduğunu" belirtti. Yazının ilerleyen bölümlerinde CEO, Topluluk Notları hakkında bazı ayrıntılar ekleyerek "saldırılar ve gelişen olaylarla ilgili 700'den fazla notun şu anda X'te olduğunu" söyledi.

Sorun şu ki, X kullanıcıları uzun zamandır Topluluk Notlarının bir gönderide görüntülenmesinin ne kadar uzun sürdüğünü eleştiriyordu. Bu durum, yanlış bilginin retweetler ve alıntılar yoluyla platforma yayılması için zaman kazandırıyor. Yaccarino da daha önce X'in Topluluk Notlarının görüntülenme sürecini hızlandırmak için çalıştığını söylemişti. X CEO'su, Notların genellikle bir gönderinin oluşturulmasından ortalama beş saat sonra göründüğünü, bunun da gönderilerin düzeltme yapılmadan viral hâle gelmesi için hâlâ oldukça uzun bir süre olduğunu sözlerine ekledi.

AB'den uyarı alan tek sosyal medya platformu X değil. Breton ayrıca video platformu TikTok'a da bir mektup gönderdi. Ancak TikTok'un aksine X, bu büyük platformlar arasında dezenformasyonla mücadeleye yönelik gönüllü bir anlaşma olan AB Dezenformasyon Kodu'ndan çekilen tek platform oldu. Musk'ın X'i bu gruptan çıkarması, şirketin platformundaki içerik ve yanlışları denetleme rolünün bir öncelik olmadığı sinyalini verdi.

Şu an itibariyle AB, Musk'ın bu kararından memnun olup olmadığına dair bir yanıt vermedi.


Kaynak: Matt Binder, Mashable'da muhabir, Ceyda Yetim yerelleştirdi.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Mashable'da Popüler