*
Ana içeriğe atla

Üzgünüz, Instagram akışınızda asla tıklanabilir bir bağlantı kullanamayacaksınız

Çünkü bu şirketin 'haber yok' politikasının bir parçası.
Üzgünüz, Instagram akışınızda asla tıklanabilir bir bağlantı kullanamayacaksınız

Instagram akışımızda paylaştığımız bir gönderiye bağlantı ekleyemiyoruz ve anlaşılan hiçbir zaman da ekleyemeyeceğiz. Zira Instagram haberlere ev sahipliği yapmak istemiyor.

Instagram’da sevmediğim pek çok şey var. Takip ettiğim kişilerin kaydırmalı postlarda müzik paylaşmasından hoşlanmıyorum. Arkadaşlarımın fotoğrafları yerine karşıma çıkan reklamlardan hazzetmiyorum.

Ayrıca paylaşacak bir bağlantım olduğunda gönderinin başlığına veya yorum kısmına tıklanabilir bir bağlantı koyamamak da hoşuma gitmiyor. Bildiğiniz üzere, Instagram’da insanların tıklayabileceği bir bağlantı koyabileceğiniz tek yer Hikâyeler veya biyografideki bağlantınız.

Örneğin, gönderisine ‘GoFundMe’ koyan kişiler insanlara “Link bio’da!” demek zorunda kalıyor. Gazeteciler çalışmalarını doğrudan akışlarında yayınlayamıyor. Ve belki de en sinir bozucu olanı ‘celebrity’ dedikoduları öğrenmek için biyografideki bağlantıya gitmem gerekiyor.

Geçen hafta düzenlenen bir etkinlikte Instagram'ın başındaki isim olan Adam Mosseri'ye bu can sıkıcı durumun neden hâlâ değiştirilmediği soruldu. Mosseri ise bunun tamamen tasarımdan kaynaklandığını söyledi ve “Feed içinde bağlantı yayınlayamıyorsunuz çünkü bu Instagram'ı sadece haberlerden ibaret hâle getirir” dedi.

Meta, Threads ve Facebook'ta tıklanabilir bağlantılara izin veriyor ancak Mosseri, Instagram'daki akış gönderilerine bağlantı eklemenin uygulamayı ‘görsel bir platform olmaktan belirgin bir şekilde uzaklaştıracağını’ savundu ve şöyle devam etti: “Genel olarak içerik üreticilerini güçlendirmek istiyoruz. Haberlere çok fazla eğilmemeye çalışıyoruz. Ama Instagram’da her zaman biraz haber olacak çünkü insanlar Instagram’da.”

Mosseri Threads hesabından bir soruya verdiği yanıtta ise, “Haber karşıtı değiliz. Haberler zaten açık bir şekilde Threads'te yer alıyor. İnsanlar haber paylaşabilir; insanlar haber paylaşan hesapları takip edebilir. Biz her ikisine de engel olmayacağız. Ancak, platformdaki haberleri güçlendirmeye de gitmeyeceğiz. Platformun ulaştığı olgunluk seviyesi ve gereğinden fazla söz vermenin dezavantajları göz önüne alındığında bunu yapmak çok riskli olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Her ne kadar sinir bozucu olduğunu bilsem de, bu bağlantıların (akıştaki) gönderilere eklenmesi Instagram'ı ‘temelden’ değiştirecektir” diye ekledi.


Christianna Silva, Mashable'da Kıdemli Kültür Muhabiri

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Mashable'da Popüler