Vârful Viștea Mare are propriul lui simbol. Vezi care este și ce semnifică


Cel mai înalt vârf din județul Brașov, Viștea Mare, care măsoară 2.527 de metri, are de acum un totem format dintr-un piton și o carabinieră, construit de Serviciul de Voluntariat Montan și Clubul Șerpașii Brașov. Cele două organizații au strâns banii necesari și au făcut întreaga muncă alături de Salvamont Argeș și câțiva montaniarzi de la Stâna lui Burnei.

Voluntarii spun că o asemenea acțiune are o perioadă de pregătire și pași de urmat. Proiectarea designului, schița tehnică, întocmirea dosarului necesar pentru aprobarea amplasării de către organele abilitate, găsirea unei firme interesate în a produce piesele componente, întocmirea bugetului, strângerea fondurilor, organizarea acțiunii din punct de vedere tehnic, organizarea acțiunii din teren sunt etapele parcurse de iubitorii muntelui.

„Au fost trei etape. Prima a constat în transportarea betonului uscat necesar pentru fundație la Refugiul Viștea. A doua a fost transportarea scheletului metalic pentru fundație, plus cele necesare pentru această fază de lucru și, desigur, urcarea betonului de la refugiu. În ultima dintre etape a avut loc turnarea fundației, transportarea pieselor componente, a betonului și a apei și amplasarea finală. S-au folosit 325 de kilograme de beton uscat, 54 de litri de apă, scheletul metalic pentru fundație având 30 de kilograme, totemul 30 de kilograme, carabiniera 15 kilograme, placă cu denumirea 6 kilograme, sculele folosite 25 de kilograme. Totul cărat în spinare de către participanți”, a precizat unul dintre voluntari, citat de Adevărul.

Voluntarii spun că au ales carabiniera și pitonul pentru că sunt cele mai utilizate obiecte de către alpiniști și și-au dorit să fie ceva simbolic. Acțiunea a durat mai puțin de 3 zile, ea începând în 13 octombrie 2023, iar totemul fiind montat în jurul prânzului, în data de 15 octombrie 2023.

Vârful Viștea Mare este al treilea din Munții Făgăraș și din țară, după Vârful Moldoveanu – 2.544 de metri – și Vârful Negoiu – 2.535 de metri.

Accesul către Viștea Mare se face dinspre comuna Sâmbăta de Sus, județul Brașov, sau dinspre comuna Nucșoara, județul Argeș.  În general, traseul se face în condiții meteo favorabile, în zile ploioase fiind periculos de parcurs, iar iarna este deschis doar pentru alpiniști autorizați.

 



Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.