Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Zsiványjazz" - Nagy Ádám Trió koncertbeszámoló: Kobuci-kert, 2023.09.24.



Nagy Ádám Trió - Kobuci-kert, 2023.09.24.
 
A múlt héten kedden, a Kobuci kertben, Nagy Ádám újabb „műfaj-teremtő”, egyben CD bemutató koncertjét tekinthette meg a szép számú közönség. 
 
Az estét a Switch együttes nyitotta, igen erős, mondhatni merészen válogatott soul, funky-blues műsorral. Szokás megfutni egy tiszteletkört az estét beindító zenekar javára, itt és most nem erről van szó: Perjés Kati éneklése, és egyáltalán a csapat teljesítménye bizony önjáró, magas színvonalú produkciót ismertetett meg velünk, érdemes a youtube-on is rákeresni eddigi videóikra!
 
Switch
 
A Kobuci szigorú időrendjét betartva 20 órakor lépett színpadra a Zsiványjazz trió, Nagy Ádám újabb együttese. Másik projektje, a Wörk, második CD-jének megjelenése, és ennek bemutató koncertje véleményem szerint a honi rock(?)zenei élet(?) szenzációja volt tavasszal, ezért elég erősen vártam, mi fog történni az akusztikus zsiványok fellépésén. Ami előre is biztos volt, hogy ismét műfaj született: ha a Wörk Projekt 2., a „tubarock” bemutatkozó, egyben alap-albuma, akkor Ádám következő húzása, a zsiványjazz úgyszintén figyelemre méltó új „műfaj”.
 
Megjegyezzük azonnal, a két „irányzat” sok hasonlóságot mutat. Mindkettőben Ádám elméjének fura zenei képzettársításai, agymenései dominálnak, persze a mindenkori zenésztársak csapongó fantáziájával kiegészülve. Látszólag egyáltalán nem összeillő műfajok egybefonása, humorral teli zenei utalások, váratlan fordulatok serege, jó értelemben vett őrület, amihez persze elengedhetetlen a hangszeres virtuozitás és a száz százalékos egymásra figyelés.
 
 
Magával  a koncerttel kapcsolatban, rögtön ki kell emeljük, a Zsiványjazz trió különösebb erre való törekvés nélkül is parádés színpadi produkciót mutat be, egyszerűen azért, mert mind a három, az alap-zenekart alkotó zenész jelen lévő, látható egyéniség. Fábry Adonisz kemény ütéseivel, ha kell finom díszítéseivel, lobogó hajával, mint a dob fiatal prófétája. Siklai István pontosan a fejünkben élő klasszikus medve-basszusgitáros, maga a nyugalom, a szelíd derű, megbízhatóság. Holott külsőre nem kifejezetten hasonlít a két zenész, engem a magatartás, az attitűd, kifejezetten Kerékgyártó „Füles” Istvánra emlékeztetett, és ez nagyon jól esett!!!
 
Fábry Adonisz
 
Siklai István
 
Elöl persze Nagy Ádám, mint frontember, jelen esetben énekes és gitáros, a jól ismert extravagáns arc, nadrágtartóval, napszemüveggel, furcsa frizurával, visszafogott szövegeléssel...Aztán, amikor csatlakoznak az „Ádám elméi” CD-n (meghallgatható itt) közreműködő állandó vendégek, Szirtes Edina Mókus (hegedű, ének), Tóth Viktor (furulya, szaxofon) és Mohai Tamás (gitár), a színpadi egyéniségek száma éppen hárommal nő meg, szóval nagyon intenzív és impulzív koncerten is, az egész! 
 
Tóth Viktor 
 
 
A műsor gerince egyfajta Nagy Ádám szerzői est, a már említett „Ádám elméi” album nyomán, de zappai értelmezésben. Értem ezalatt, hogy saját számait is újra-feldolgozza a szerző, kiforgatja, új jelentésekkel ruházza fel. Igazi zenei csemege. 
 
Nem vagyok benne biztos, hogy tudatos húzás volt, de nekem poénként jött le, hogy a parádés Intro Jam után Brahms V. magyar tánca következett. Tudjátok, ez az a darab, amit az összes vendéglátós cigányzenés helyen eljátszanak jól-rosszul, többek között a Kobucitól 100 méterre található magyaros, gulaschos, paprikasch vendéglőkben is. Jár a vonó le-föl keményen, na, itt trió felállásban gitáron szólt.
 
Aztán a „Szerelmi állapot”, majd Szirtes Edina Mókussal és Tóth Viktorral az album „slágere”, „A Jedi visszalép”. Ezután pedig a „Zsebek forradalma” lírai darabja Tóth Viktor óriási ívű szólójával...Ó, hogy egy cím, szöveg nélkül is, mennyit tud üzenni! Mindegy is, a következő szám a „Valami beteg” című nóta, se a címet, se a sajátos világú, költői szöveget, azt hiszem, nem kell hosszan magyarázni. 
 
Szirtes Edina Mókus
 
A koncert középső része, három szám erejéig, egy koncert-geg volt, amikor a triót alkotó zenészek elkezdtek hangszert cserélni egymás között. A három szám alatt mindenki elkalandozhatott a többiek instrumentumán, hogy azután visszataláljon ahhoz, amin a legjobb. Ebben a részben csendült fel egyik személyes kedvencem, a „Talán”. Szerettem a felforgatott felállással is...
 
A koncertet záró blokk első három száma, úgymond régi darab, a „Fa Nándor”, a „Fekete Madár”, és a „Csárdás a folyóba” a Wörk Projekt 1. album dalai, természetesen Szirtes Edina Mókussal, Mohai Tamással teljesen más szintre emelve, pontosabban a dalok másik arcát kiemelve. Zárójelben jegyzem meg, hogy a Mohai Tamás - Nagy Ádám együttgitározásnak, szerintem nagyobb a jövője, mint a múltja, - holott ez sem lebecsülendő -, és ha már újragondolás, a magyar jazzrock MT által létrehozott, szerintem csúcs albumát, a „Földközi Tengely” címűt (itt meghallgatható), igazán elővehetnék! No persze, ez nem kívánságműsor. 
 
Mohai Tamás
 
A koncert-idő záró száma, az akár ön-ironikusnak is felfogható „Meguntam” című blues lett, melyet a Switch és a Zsiványjazzisták együtt adtak elő.
 
A közönség viszont cseppet sem unta meg, és bár az Ádám által átküldött setlist tanúsága maga sem hitt benne, kikövetelte a ráadást! Ez pedig nem kis fricska volt megint: Kovács Kati „Most kéne abbahagyni” című dala (szerzők: Kalmár Tibor és Wolf Péter) csendült fel egészen elképesztő átdolgozásban! Bár az a spontán pillanat, amikor a témát követő szólózások közepette Ádámnak eszébe jutott, hogy a következő Mókus legyen, ő meg visszakérdezett, hogy én?, de aztán öt másodperc múlva hibátlan ének-improvizációval döbbentette meg a közönséget, nem reprodukálható, ezt a verziót, ebben a felállásban rögzíteni kell!
 
Mint ahogy rögzíteni kellett volna az egész koncertet, mert attól félek, egy darabig hasonlóra nem fog sor kerülni. Kevés alkalommal remélem, hogy nem lesz igazam, most igen.
 
 
De nézzünk bizakodva a jövőbe: ha tubarock, ha zsiványjazz, ha Wörk Projekt, ha Ádám elméi - és valamelyik csak sorra kerül a kezdődő klubszezonban-, megyünk!!!
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Intro Jam
02. Brahms V. magyar tánc
03. Szerelmi állapot
04. A Jedi visszalép
05. A zsebek forradalma
06. Valami beteg
07. Mr. P.C.
08. Lekapcsolom
09. Talán (utóbbi három a hangszercserés rész)
10. Fa Nándor
11. Fekete Madár
12. Csárdás
13. Meguntam
14. Most kéne abbahagyni
 
Az 'Ádám elméi' album elérhetőségei: Spotify, iTunes, Youtube
 
 
Ádámmal készült áprilisi interjúnkat itt olvashatjátok
 
El Bandi
 
Fotók: Vass Gáspár