Elbåtsbolaget X Shore i kris

ELFORDON. För några år sedan läste Pettersson, som arbetat i båtbranshen i många år, om att en elbåtstillverkare, X Shore, skulle etablera sig i grannstaden Nyköping och inte nog med det, fabriken skulle ha hundratals anställda och vräka fram båtar. Jag sa då till den oäkta hustrun att ägarna måste ha mycket pengar för det är en sak att bygga båtar, en annan att hitta kunder som vill betala.

X Shore elbåtar. Det verkar som konstruktören inte vet att i Sverige använder vi båtarna i skärgården och då är en rak stäv oduglig för att ta sig iland och ombord. Pressbild.

Nu verkar verkligheten ha kommit ifatt och ägarnas pengar är på upphällningen för företaget X Shore. Bolaget är i kris och vd:n Jenny Keisu avgår. Vd-sortin kommer efter att båtbolaget sagt upp personal i flera omgångar och efter omfattande förseningar i bolagets produktion och leveransplan

Jenny Keisu skriver i ett mejl till Di Digital att avhoppet beror på “personliga skäl” utan att vilja ge mer information om saken. Hon lämnar dock inte bolaget helt och hållet utan kommer framöver ha den något oklara titeln ”chief evangelist officer”. 

”Jag kommer att fokusera på partnerskap och public affairs samt vissa kommersiella områden. Allt detta för att försöka påskynda den gröna omställningen inom båtindustrin och därigenom öka Xshores globala marknad”, skriver hon i mejlet till Di.

Jenny Keisu äger 2,3 procent av aktierna i Xshore som grundades för cirka sju år sedan av Konrad Bergström som har plöjt ned hundratals milljoner i bolaget. 

Under våren rasade också värderingen med 60 procent från föregående runda, enligt Breakits beräkningar. Elbåtsbolaget värderades till omkring 700 miljoner kronor (pre-money) i transaktionen.

2022 omsatte bolaget 74 miljoner kronor, med en förlust på 229 miljoner kronor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Elbåtsbolaget X Shore i kris

  1. Kanske kan funka en dag men det känns mer som lekstuga just nu.
    Man tänker också att den dagen det finns en eldriven folkbåt så kommer sjöräddningen att få åka och rädda många med urladdade batterier.
    Segelbåt kanske är smartare trots allt?

  2. Grön teknik är inte hållbar alls ekonomiskt. Därför kommer de falla som korthus i värde dessa bolag som hypats upp av Greta och co.

    Grön el är supersubventionerad likaså gröna företag får massor för att ”ställa om”. Det är inte hållbart och det kostar svensken 1000 tals kronor varje år, något hen hellre spenderar på något vettigt.

    17
  3. Även elbil i Europa har problem .
    WV , Skola , Mercedes och säkert andra har minskat eller pausat elbilstillverkningen !

    De kostar för mycket , lever för kort tid , kort räckvidd , tunga som 17 och är otroligt giftiga och svårsläckta då de brinner !

    33
  4. Varför köpa elbåt från ett litet bolag när man kan köpa elbåtar från en av Sveriges största båttillverkare som vet hur man designar småbåtar, Nimbus.

    21
  5. Ett alldeles normalt ”green tech” bolag således, kostnaderna brukar överstiga omsättningen med 2-5 gånger, vinsterna kommer i framtiden som Löfven brukar säga och pensionsfonderna måste investera i skiten för att räknas som ”etiska”. Framtidens pensionärer kommer inte att få ut många kronor.

    57

Kommentera