Nasdaq hävdar att börsen inte gjorde fel när man inte anmälde de misstänkta transaktioner 2021-2022 som nu utreds av åklagare och Finansinspektionen (FI). - Foto: Tim Aro/SvD/TT

Nasdaq: Inga skäl att anmäla misstänkt handel

Nasdaq – som driver Stockholmsbörsen – anser inte att börsoperatören borde ha rapporterat de uppmärksammade misstänkta insiderbrott som begicks 2021-2022 och som nu utreds av både åklagare och Finansinspektionen (FI).


"Det saknades skyldighet för Stockholmsbörsen att anmäla transaktionerna till FI, eftersom det inte fanns rimlig grund till misstanke för insiderhandel vid de relevanta tidpunkterna baserat på vad Stockholmsbörsen visste då", skriver Nasdaq i en kommentar som TT tagit del av.

Kommentaren är en sammanfattning av det svar börsen har lämnat in till FI sedan myndigheten beslutat att inleda en undersökning av hur börsen hanterat de misstänkta transaktionerna.

Hundratusentals transaktioner

I sitt svar konstaterar börsen att man hanterar omkring 550 000-590 000 aktietransaktioner per handelsdag och att man använder väl etablerade faktorer och signaler för att identifiera insiderhandel och försök till insiderhandel.

Enligt Nasdaq handlar frågeställningarna om misstänkt insiderhandel i aktier i fyra bolag noterade på Stockholmsbörsen.

"Stockholmsbörsen tar FI:s utredning på största möjliga allvar och samarbetar fullt ut med myndigheten", skriver Nasdaq.

Nasdaq tillägger i sin kommentar att bankerna som har anmält flera av de misstänkta transaktioner som nu utreds har tillgång till ett helt annat informationsunderlag – "en mer djupgående kunskap om sina kunder" – när de letar efter misstänkta transaktioner än börsen.

"De har därför många gånger bättre förutsättningar för att identifiera misstänkt insiderhandel. Börser å andra sidan har en övergripande bild av handeln på de handelsplatser som de driver", skriver Nasdaq.

Grova insiderbrott

Fyra personer har under hösten delgivits misstanke om inblandning i insiderhärvan, varav tre varit häktade. En av de misstänkta hade när affärerna genomfördes en framträdande position inom marknadsövervakningen på Nasdaq.

Misstankarna rör grova insiderbrott.

Kammaråklagare Pontus Hamilton, som uppgett att det handlar om fem möjliga åtalspunkter och att de misstänkta kan ha tjänat mångmiljonbelopp på affärerna, räknar med att det kan bli aktuellt att väcka åtal om några månader.

TT