Julia Agha, vd för Alkompis, reagerar efter avslöjandena om sina medarbetares uttalanden. Arkivbild. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Hyllade Hamas – programledare får sluta

Två programledare anklagades för att hylla Hamas. Nu får den ena personen sluta och den andra blir avstängd från den arabiskspråkiga nyhetssajten Alkompis, skriver Dagens Media.


Beskedet kommer dagen efter Sveriges Radio Ekots avslöjande om vad Alkompis medarbetare skrivit i sociala medier.

En programledare skrev bland annat att "våra killar är bra" timmar efter Hamas terrorattack mot Israel. En annan medarbetare skrev att "de mest inflytelserika personerna i världen är judar" och andra kommentarer som Svenska kommittén mot antisemitism klassar som antisemitiskt.

Julia Agha: "Nollacceptans"

Nu reagerar Alkompis vd Julia Agha. Den ena medarbetaren, som är frilans, har fått sitt kontrakt uppsagt. Den andra programledaren är fast anställd och kommer att utredas internt och är tills dess avstängd, säger Agha till Dagens Media.

Alkompis ska nu se över och förtydliga sina riktlinjer för vad medarbetare får skriva i sociala medier.

"Det ska framgå att Alkompis står upp för fria ordet – men med nollacceptans för det som kan uppfattas som våld eller förtryck", säger Agha i ett skriftligt uttalande till Dagens Media.

Alkompis grundades 2012 och är Sveriges största arabiskspråkiga nyhetssajt.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!