Hopp til innhold

Advarer mot ville tilstander i taxi-markedet: – Det er en cowboy-bransje

Taxinæringen er ute av kontroll, ifølge en tidligere skattekrimsjef. Han tror skatt unndras fordi nye mobilapp-taxier ikke bruker taksameter.

Kø av drosjer i Oslo

Taximarkedet fikk flere nye aktører og skarpere priskonkurranse da Solberg-regjeringen åpnet for flere taxisjåfører for tre år siden.

Foto: Hans Erik Weiby

– Det er en cowboy-bransje, og det er blitt en bransje med høy risiko for skatteunndragelse og svart omsetning. Dessverre.

Det sier Jan Egil Kristiansen, som var skattekrimsjef i Skatteetaten i en årrekke. Da var han med og ryddet opp i svart betaling i taxibransjen, men nå slår han alarm igjen.

Jan-Egil Kristiansen

Jan-Egil Kristiansen har jobbet 35 år i Skatteetaten, og ser tegn til at taxinæringen er i ferd med å spore av.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Tror betalingen går svart

For tre år siden ble taxi-markedet sluppet løs, slik at flere kunne kjøre taxi og utfordre de tradisjonelle selskapene. Nå er det tre ganger så mange taxiløyver i Oslo og over 18.000 i landet.

Bekymringen kommer fordi en del nykommere bruker ikke et tradisjonelt taksameter for å ta betalt, men registrerer turen i en mobilapp.

Kristiansen viser til en gjennomgang fra Sverige som viser at 60 prosent av taxiturene kan unndras beskatning fordi betalingen går utenom taksameteret.

– Det unndras kanskje så mye som halvparten av omsetningen, sier Kristiansen.

Vil ha taksameter-påbud

Han får støtte av styreleder Rune Lian i Oslo Taxi. Selskapet har også skaffet seg en mobilapp for bestilling av turer og betaling, men lar fortsatt taksameteret registrere turen.

Lian mener Støre-regjeringen skulle sørget for at det ble regelen for alle.

– Den største svakheten er at man ikke har sagt at all omsetning skal gå via taksameteret. Uansett hvordan bestillingen er gjort. Det skal ikke være opp til sjåføren å registrere det i taksameteret eller ikke, sier han.

Taxi Utvalg

Styreleder Rune Lian i Oslo Taxi er urolig for at myndighetene ikke kontrollerer taxibransjen tettere.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Nykommerne: – Lite seriøst

Nykommerne i bransjen er blant annet Bolt, Uber og Yango. Kundene bestiller taxituren på en digital plattform og betaler på forhånd.

NHOs teknologiforening Abelia svarer på vegne av de mobilapp-baserte selskapene, og mener forslaget fra Oslo Taxi er dyrt og at taksameteret fungerer dårlig med den digitale plattformen.

– Man mistenkeliggjør en sjåfør og en drosjeeier, uten at å ha noe særlig grunnlag for det annet enn at de er koblet til en plattform som Bolt. Det synes jeg er lite seriøst, sier næringspolitisk direktør Nils Ola Widme.

Nils-Ola Widme, næringspolitisk direktør Abelia

Næringspolitisk direktør Nils Ola Widme i Abelia.

Foto: Ilja C. Hendel / Ilja C. Hendel

Han mener nykommerne mistenkeliggjøres fordi de klarer å drive billigere og er mer konkurransedyktige enn veteranene i bransjen.

Nykommerne har nemlig slått seg opp på billigere turer enn hos flere av konkurrentene.

– Hvorfor er det sånn? Er det fordi man kjører svart?

– Nei, det er det ingen grunn til å tro. Det er billig fordi de har en digital og enkel forretningsmodell som gjør det lett for kunden å treffe bilen, og det lett for bilen å treffe kunden. De drosjene her kjører rundt med kunder stort sett hele tiden, mens andre er nødt til å ta betalt for å stå stille i drosjekøen, sier Widme.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger