foci, Magyarország

Magyarország 2012 májusában

2012 nyara felé közelítve a kivándorlás válik az egyik legfontosabb kérdéssé Magyarországon. A fiatalok tömegével távoznak az országból – főleg 2010 után.

Ennek oka, hogy 2010-ig sokan hittek abban, hogy csak „Gyurcsány” a rossz, az MSZP-SZDSZ folytat reménytelen kormányzást. De ha jön a Fidesz, amely úgymond, 1998 és 2002 között már „bizonyított”, akkor Magyarország normális európai országgá válhat. Jött a Fidesz és az utolsó illúziók is leomlottak – hiszen Orbán pártja volt a rendszerváltás utolsó reménye. 2010 után már azok is távoztak, akik addig még hittek az országban. Magyarországon munkanélküliség, és ezzel összefüggésben is alacsony bérek.

2012-ben még népszerűek a blogok, az egyik legnépszerűbb a mára gyakorlatilag elveszett Örülünk Vincent. Ennek egyik blogbejegyzése a kivándorlással foglalkozik 2012 májusában. Több százan kommentálják a cikket, valaki ezt írja: „Megdöbbentő, hogy milyenek az emberek. 15 éves korom óta dolgozok a vendéglátóban. Nappali tagozatos szaközép sulit úgy tettem le hogy közben nem kevesett melóztam. Nem vettek emberszámba, hajtottak mint egy állatot a szó szerint.[] 5 év alatt a volt kollégáim és barátaim 90% ment ki. Egyik sem fog hazajönni. Még látogatóba se nagyon. Inkább küldenek a családnak 1 repjegyet, talákoznak valahol és együtt nyaralnak. Az összes ismerősöm ezt csinálja. NAgyon sokan panaszkodnak, hogy milyen újra haztérni látogatóba. Várják nagyon hogy haza menejenek, de 2 nap után inkább lecserélik a repjegyet és előbb visszautaznak”

Ebből a beszámolóból is látható, hogy a kivándorlásnak mentális okai is vannak, a magyarországi munkakultúra; az, hogy Döbrögi-mentalitású (ami a régi magyar nemesi mentalitás továbbélése) munkaadók semmibeveszik, jószágként, jobbágyként kezelik a munkavállalókat.


Róna Péter közgazdász a Népszabadságban az euró végéről írt 2012 májusában – hát ez nem jött be.


Még mindig tart a bundabotrány, bár a kormánypárti média igyekszik ezt elhallgatni – hiszen a futball kiemelt jelentőségű terület, ahol a futballszerelmes kormány új korszakot ígér. Szóval a futballbotrányok az orbáni rendszerben nem kívánatos dolgok. Május 11-én mindenesetre, jelezve, hogy a fogadási csalások továbbra is élnek Magyarországon, a Sport Plusz szerkesztőségébe bizonyos Feleki Lóránd sms-t küldött, még a meccs előtt, azzal hogy az FTC – Pápa meccs 0-2 lesz, egy kiállítással. Így is lett, pontosan úgy alakult minden, ahogy az sms-ben le volt írva. „A fél város beszélt róla, hogy bunda lesz.”

A Ferencváros edzője ekkor Détári Lajos, aki edzőként egy másik bundabotrányba keveredett csapatnál, a Siófoknál is megfordult… Egyébként ha valaki végigolvassa a magyar bundabotrány történetét, a szálak eléggé összefutnak bizonyos embereknél, de hát az utolsó nagy magyar futballegendát csak nem veszik már elő, mert az visszamenőleg is hiteltelenítené a magyar labdarúgás történetének utolsó dicsőséges korszakát 1982 és 1986 között.