Nedstämdhet och depression

Vad är en depression?

Att ibland vara nedstämd och känna sig trött är en naturlig del av att vara människa. Men ibland kan känslorna sitta i lite längre, och om det har hållit i sig i mer än två veckor kan det handla om en depression.

Du kan ha en depression om du har känt dig väldigt ledsen, varje dag, i flera veckor och tycker att det mesta är meningslöst. Det brukar vara svårt att njuta av saker, även av sådant som man tidigare brukade tycka om att göra. Det brukar också vara svårt att hitta ork till att ta tag i saker, som att träffa vänner, träna, laga mat eller städa. Orkeslösheten brukar sitta i större delen utav dagen och brukar inte försvinna med vila.

Många gånger går depressionen över av sig själv inom ett par månader, men ofta kan det vara bra att få hjälp av en psykolog för att bli frisk.

Hur kan jag hantera en depression?

Att bli deprimerad kan ofta upplevas som att fastna i en grop. Att ta sig ur gropen handlar om att steg för steg hitta tillbaka till rutiner, vanor och aktiviteter som fanns på plats innan depressionen (eller att skapa nya). Inom psykologin kallas detta för beteendeaktivering.

Ett första steg i beteendeaktiveringen brukar vara att etablera rutiner för sömn, kost och motion. När rutinerna är på plats är nästa steg att göra en plan för att hantera de problem i livet som ledde fram till depressionen från första början. Därefter är det dags att planera in aktiviteter i vardagen som kan bidra till livskvalitet. När vardagen börjar fungera igen är det sista steget att lyfta blicken och fundera på vad livet ska innehålla i framtiden.

Allt detta kan många gånger kännas som en oöverstiglig uppgift att klara på egen hand och därför kan din psykolog hjälpa dig att göra upp en plan.

Vill du veta mer?

Här finns korta kärnfulla informationsbroschyrer och en film om nedstämdhet och depression.