https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

GRÖN TANDVÅRD – finns det?

Tandvården ligger efter när det gäller miljö och hälsa!

Har man tur kan man gå till en eko-frissa men när det gäller tänderna - nej, nej – då kan man bara drömma om nåt ekologiskt. Är barret viktigare än gaddarna?  

”Helheten är viktigast”, mailar en kvinna vid namn Mona. ”Att avgifta och bygga upp. (Inte skrämma upp!)  Det är jättemånga som mår bättre med plast i munnen än amalgam”, menar hon. 

Det gjorde jag med. Jag blev glad och tjock. Nåt verkar ha hänt med ämnesomsättningen. Nu är jag smal och plastfri. Det är även Maria. Hon fick ”som en osynlig förbindelee med apparater” några timmar efter att hon fått in en provbit av en komposit. Pirr och darr.   

Ska man behöva acceptera halvgiftiga tandlagningsmaterial eller såna som är skadliga på andra sätt än det kvicksilverhaltiga amalgamet (som förbjöds i Sverige 2009)? Sånt som man inte skulle vilja ha i bottenfärgen på sin båt, sånt som det finns gränsvärden för i skåpluckor,  sånt som kan lungskada billackerare, sånt som i värsta fall kan inspirera små cancersvulster att växa och  metallkombinationer som man kan lyssna på radion med (nåja, det sista kanske inte är riktigt sant men det finns folk som hävdar det)?  

Dags för tandvården att ge upp sitt olje- och metallberoende och sluta rotfylla ruttnande tänder. Dags för klimatvänliga, mer eko-reko naturliga metoder och material. Såna som fortfarande används och vidareutvecklas på en del håll i världen.

Vem ska gå i bräschen i Sverige?Många trodde att det skulle bli det käcka lilla företaget Doxa AB i Uppsala som år 2000 lanserade ett miljövänligt helt keramiskt* fyllnadsmaterial. Ett utmärkt alternativ till både amalgam och plaster, lovade man – worldwide! Men sen hände nåt…Läs nya artiklar: 
Doxadent-Monica_K.pdf    Bisfenol A i barntänder
Kämpa för grönare tandvård. Gå med i DOXADENTS VÄNNER på Facebbok, kommentera på bloggen eller maila till kdetekt(at)gmail.com Anmäl biverkningar av tandlagningsmaterial till läkemedelseverket
* Andra typer av keramiska material används bland annat i kronor och inlägg men inte som fyllnadsmaterial. De måste formas utanför munnen och sättas fast på något sätt – vilka limmer är grönaktiga, är frågan. Mer i kommande  inlägg. Se även kap. Plufsig av plast i Impotensmadrassen (klicka ovan).  BLOGGPOST permalänk Grön tandvård – finns det?

Both comments and pings are currently closed.

13 Kommentarer to “GRÖN TANDVÅRD – finns det?”

  1. Malle skriver:

    Vad har du i dina tänder nu då? Jag är nog lite trög men jag missade det? Eller hängde inte med ;) själv har jag 2 amalgam och massa plast….urusla tänder har jag haft.

  2. admin skriver:

    Doxadent och andra keramer.

  3. Malle skriver:

    Ah, ja jag fick läsa artikeln ett par ggr för att hänga med. (sen läser jag ofta för fort och missar sånt som inte står solklart i stark text ;)
    Finns dessa alternativ kvar idag? Att man kan borra ut plasten och lägga in keramik? Min tandläkare ville inte ens borra ut mina två amalgamer? hon sa att det var onödigt. Fast det e klart, är ju kanske onödigt att ta bort amalgamet och fylla med plast? Moment 22? Jag skall banne mej fråga….iallafall är det ju bra att veta inför framtida hål om man kan få annat än den där plasten de fyller med. Och framförallt är det ju bra att spana i detta ämnet inför att dottern börjar få tänder som skall joxas med. Nu är hon ju bara 1år….man får hoppas att det dyker upp bra alternativ under åren tills det är dags.

  4. admin skriver:

    Doxadent finns f.n. inte att få tag på. Men det är många som vill ha det tillbaka (se den länkade artikeln). Du kan gå med i Facebookgruppen Doxadents vänner eller skicka ett mail till [email protected] om du vill påverka. Den andra keramen jag har finns på marknaden (det finns flera som är OK), men då får man se upp med limmet (s.k. bonding som är plastbaserad) och de är ett sämre alternativ för vissa typer av håligheter än Doxadent.

  5. eva skriver:

    Varför lagas inte hål i tänder med tänder?
    Det skulle väl gå utmärkt att göra standardiserade hål som kan fyllas med standardiserade små koner i materialet från utdragen seriliserad tand!!?
    Programstyrda borrar och laser ….?
    Det behövs inga konstgjorda material!! Bara ett bra lim eller cement och det finns. Mina kronor har suttit fast i 40 år nu.

    Spara gamla visdomständer och be tandteknikern(eller med CNC-borr, heter det så?) borra till en kon som passar i avgjutet hål.
    Vad säger tandläkarna om denna min idé??
    Vad säger hälsobefrämjande myndigheter – skulle mycket gärna vilja få svar på varför denna metod inte utvecklas!!!?

  6. abdul skriver:

    vilka keramer är då lite bättre och vilka lim ?
    tacksam för svar

  7. admin skriver:

    Det finns flera bra helkeramiska material för inlägg och kronor (men inget fyllnadsmaterial). Om man vill undvika plastlim så finns det f n bara ett alternativ för permanent bruk men det används mest för att sätta fast guldinllägg. Däremot finns det provisoriska lim (zinkfosfatcement) som kan hålla i många år. Risken är (enligt tandläkarna) att det efter en tid kan bli otätt så att bakterier kan ta sig ner mellan tanden och keramen (men jag har själv haft mina i 12 år och bara behövt byta ut en – än!)

  8. admin skriver:

    Bra fråga! Jag har vidarebefordrat den till en tandläkare men ännu ej fått nåt svar.

  9. [...] bisfenol-A som åsyftas i samband med fetma som jag också återkommer till i ett fett bra inlägg!) https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=473. I kapitlet ”Plufsig av plast” i boken Impotensmadrassen finns mer information om [...]

  10. [...] BLOGGINLÄGG OM TANDVÅRD: Grön Tandvård – finns det: https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=473 Läs mer om plast och kompositer i kap. ”Plufsig av plast” i boken Impotensmadrassen [...]

  11. [...] BLOGGINLÄGG OM TANDVÅRD: Grön Tandvård – finns det: https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=473 Läs mer om plast och kompositer i kap. ”Plufsig av plast” i boken Impotensmadrassen [...]

  12. Marianne skriver:

    Hej, adm nämner att det finns ett bra lim men det används till guldkronor. Vad heter det och vet du om man kan använda det till Composit då det verkar som jag behöver det eftersom det inte finns ngt annat fyllnads mtl. Tack/Marianne

  13. admin skriver:

    Till guldinlägg används ofta Harvard cement, men det är mineraliskt och jag tror inte det kan användas till composter (plast), där man använder plastbaserat lim (bonding). Väljer du keramikinlägg däremot, som framställs i ett lab och sen sätts fast, kan det göras med zinkfosfatcement om man inte tål plast. Kanske även med Harvard cement. Du får höra med din tandläkare.

Subscribe to RSS Feed