MANŞET

On ili etkileyen deprem merkezinde acı ve umut bir arada yükseliyor

Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki afetin yıkımlara yol açtığı bölgelerde, madenciler de arama kurtarma faaliyetlerine katılım sağladılar.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk gününden bugüne kadar kamu ve özel sektörden 10 binden fazla madenci arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Zonguldak’tan enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmalarına katılmak için hazırlıklarını tamamlayan maden işçileri de deprem bölgesindeki faaliyetlerde bulundu. Madenciler, binlerce vatandaşın enkazdan çıkarılmasına yardımcı oldu. Kömür üretiminde kullandıkları tahkimat yöntemiyle ilerleyen ve yer altında edindikleri tecrübeleri deprem bölgesinde kullanan madenciler, birçok vatandaşın enkaz altından kurtarılmasını sağladı. Madenciler, deprem bölgesinde, termal kameraları ve teçhizatları yardımı ve “domuz damı” adını verdikleri yöntemle 10 ilde yüzlerce vatandaşı enkaz altından çıkarmayı başardı.

 Malatya ve Adıyaman deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan madencilere o anları kendilerine tekrardan sorduk.

“Diğer ekiplerle çalışmak güzeldi”

Deprem bölgesinde diğer ekiplerle yapılan çalışmanın güzel ve koordineli olduğunu söyleyen Zonguldak Kandilli TTK ( Türkiye Taşkömürü Kurumu) Armutçuk Müessesi Ömer Lütfü Baysal “Diğer ekiplerde çalışmasını güzel bir şekilde yapıyordu. Madencinin gözü karadır, giremeyeceği yer olmaz. Bizler her gün toprak altında emek verdiğimiz için nitel farkımız buydu” İfadelerini kullandı.

“En çok etkilendiğim çocuk cesetleriydi”

Kendisinin en çok çocuk cesetlerinin etkilediğini söyleyen Zonguldak Kandilli TTK ( Türkiye Taşkömürü Kurumu) Armutçuk Müessesi Enes Duran, “Beni en çok etkileyen çocuk cesetleriydi. İlk gün iki tane çocuk aldım eks olmuşlar çok farklı bir şey daha önce hiç böyle bir şey yaşamadık onlarca enkaz altında yatan insanlar biri bir taraftan çağırıyor biri başka yerden çağırıyor, elimiz ayağımız dolaştı nasıl yapacağız ne yapacağız diye diye hemen gruplara ayrıldık elimizden geldiğince hızlı olmaya çalıştık” diye ekleme yaptı.

“Yıkıntılar aynı bizim maden ocakları gibiydi”

Binaların altları göçük gibiydi ocakta da bu şekil olduğu için zorlanmadık diyen Zonguldak Kandilli TTK ( Türkiye Taşkömürü Kurumu) Armutçuk Müessesi Ali Akar, “Maden ocağında çalıştığımızda sistem aynı göçük durumları da oluyordu. Yığılı bir şekildeydi. Biz zaten ocakta da aynı şekil çalışıyoruz. Göçük altındaki insanları ala ala ilerliyoruz, güçlendirme yaparak. Göçük altındaki insanla aramızdaki mesafeyi düşürerek arama kurtarma çalışmalarını sürdürdük” dedi.

“Şehir merkezleri bomboş yollar kapalıydı”

İlk önce Malatya’ya giderek çalışmalara katıldığını belirten oraya ulaşıldığında şehir merkezleri bomboştu her tarafın göçük yığınlarının olduğunu söyleyen Zonguldak Kandilli TTK ( Türkiye Taşkömürü Kurumu) Armutçuk Müessesi Özgür Yüksek, “Deprem bölgesine uçak ile ulaştık havaalanında indiğimizde bütün insanların orda olduğunu gördük. Şehir merkezlerine gittiğimizde bomboştu sadece göçük olan yerde yaşayan ailelerin yakınlarının canlı veya cansız kurtarmalarını istiyorlardı. Ulaşım çok zordu, ilerlemekte güçlük çekmiştik. İki-üç gün sonra diğer ekipler de gelince yollar açılmıştı her şey yoluna girmişti. Etrafımıza baktığımızda sanki hayalet şehir gibiydi. Bizim madenci olduğumuzu görünce diğer ekiplere madenciler müdahale etsin onlar bu işi biliyor diye uyarılarda bulunuldu”.

“Çalışmalar çok titiz ve tedbirliydi.”

İki-üç saat göçük altındaki insanlara ulaşmak için uğraşın olduğunu söyleyen Zonguldak Kandilli TTK  ( Türkiye Taşkömürü Kurumu) Armutçuk Müessesi Savaş Demir ,“Canlıyla aramızdaki mesafe iki-üç saatlik bir mesafeydi. Kaza kaza ilerliyorduk, canlıya yaklaştığımızda hemen sağlık ekiplerinden bir kişiyi aşağıya bizle birlikte indiriyorduk. Termal battaniyelere sarılıyordu, sedyeye koyamadığımız için yavaş bir şekilde dört kişi dışarıya çıkardığımızda sağlık ekipleri gelip olaya hemen müdahale yapıyorlardı” şeklinde ifade etti.

Muhabir :Melike KARADENİZ